Na vrhu Norvežan Boe, brez Slovencev med trideseterico


Janez Marič [foto: Tomaš Šušteršič]

Moška posamična 20-kilometrska preizkušnja je prevesila 52. biatlonsko svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku v drugo polovico. Že četrtič je stopil na zmagovalni oder Norvežan Tarjei Boe in si pripel drugo zlato kolajno tega prvenstva. Visokih ciljev niso zmogli uresničiti slovenski predstavniki, saj je bil najbolje uvrščen Janez Marič na 31. mestu.

Ležeči streljanji je Bohinjec opravil brez napake, stoje pa mu je roka zadrhtela trikrat (0,2,0,1). Njegov tekaški nastop bi zadoščal za 16. mesto, vendar so ga tri kazenske minute postavile v cilju malenkost izven trideseterice. “Z današnjo tekmo še vedno ne morem biti zadovoljen. Trudil sem se po najboljših močeh, vendar sem prvič v položaju stoje naredil dve napaki. Zelo sem se motiviral in si ves čas ponavljal sprožilni prst, merek, sprožilni prst, merek, …, kar bi mi dvignilo koncentracijo za pravilno izvedbo strelov. Žal so se skozi celotno tekmo nakopičile tri strelske napake. Vsaj leže sem zadel vse tarče in tudi tek je bil kar spodbuden. V celoti je bila solidna tekma, kar se mi dogaja že skozi celo sezono. Ne glede na to, sem s tem težko povsem zadovoljen,” še vedno ni našel razlogov za veselje Marič.

Devet mest za njim se je na najdaljši biatlonski preizkušnji uvrstil Klemen Bauer. Na strelišču je bil neuspešen petkrat (1,3,1,0) in kljub osmemu času tekaškega dela, je s 40. mestom za rep ujel točke svetovnega pokala, ki se podeljujejo tudi za uvrstitve na svetovnih prvenstvih in na olimpijskih igrah. Po tekmi je povedal: “Za mene si takšen nastop zasluži negativno oceno. Cilji pred tekmo so bili, da izboljšam vsaj strelsko statistiko z zasledovalne tekme. Tega mi ni uspelo izpolniti in verjetno je splaval po vodi tudi nastop na tekmi s skupinskim štartom. Kljub dejstvu, da streli niso zgrešili daleč od tarč, sem pač razočaran. Z zadnjim streljanjem stoje, sem pokazal, da znam zadeti, žal pa tega nisem realiziral že na prvem postanku stoje, ko so šli trije mimo. Potrebnega bo še kar nekaj dela, da bom strelske dosežke s treninga uspel bolj konstantno prenašati na tekme in tega se zavedam.

Svoj drugi najboljši rezultat na prvenstvih je s 46. mestom dosegel Peter Dokl. Od dvajsetih tarč je pustil nepokrito le eno v položaju leže (1,0,0,0). “Sem kar zadovoljen, saj sem po svojih željah realiziral tudi tek. Streljanje bi moral opraviti brez napake, saj je na prvenstvu že ena zgrešena tarča zame preveč, sicer bi se lahko uvrstil blizu trideseterice. Tudi moj nastop je pripomogel k ohranitvi desetega mesta v pokalu narodov,” se je pohvalil Dokl.

Vasji Rupniku nikakor ne ležijo posamične tekme, kar kaže tudi njegov rezultat. Zaradi sedmih nepobeljenih tarč (1,2,2,2) je pristal na 86. mestu.

To je bila sila povprečna tekma. Treba je pohvaliti Petra Dokla, ki je po velikih tekaških težavah, ki so ga pestile, tekel danes boljše. Tudi Janez Marič je prikazal dober tekaški čas, ki pa je ob treh zgrešenih tarčah nekoliko izgubil pomen, kar sicer ne pomeni, da je slabo streljal. Klemen Bauer je na strelišču naredil tri napake ob popolnoma nepravem času, kar ni mogel rešiti niti z ‘ničlo’ v zaključku tekme. Pet minut pribitka je preveč in če bi zadel vsaj tri tarče več, bi bil lahko blizu najboljšim. S tem pa žal ni mogel storiti kaj dosti več. Podatek, da imamo tri uvrščene skoraj v prvi tretjini, kaže na količino in kvaliteto tekmovalcev. Rupnik je nastopil zgolj zaradi tega, ker je odsoten Jakov, sicer je premalo zanesljiv strelec, da bi nastopal na tovrstnih daljših tekmah,” je strnil slovenske nastope trener Uroš Velepec.

Tarjei Boe si je z današnjo zmago še utrdil položaj vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Nosilec rumene majice je dobil tekmo z eno zgrešeno tarčo (0,0,1,0) in prednostjo 40 sekund. Na veliko veselje domačih navijačev je prvo kolajno s tega prvenstva za Rusijo pritekel strelsko brezhiben Maxim Maksimov. Tretje mesto je osvojil avstrijski veteran Christoph Sumann (0,0,0,1).

Jutrišnje popoldne bo namenjeno ženski 15-kilometrski posamični preizkušnji, kjer bo srebrno kolajno iz Pjeongčanga branila Slovenka Teja Gregorin. “Od tega je minilo že dve leti, zato tudi ni čutiti posebnega pritiska. Seveda si želim izboljšati 14. mesto s šprinta. Tiha želja je prva deseterica in še nekaj višje. Zato bo potrebno ohraniti trezno glavo in zelo dobro ustreliti. Upam, da bom šla po njej tudi z veseljem in brezskrbno na tekmo s skupinskim štartom,” je napovedala Teja Gregorin.

Biatlonki iz Ihana s štartno številko 21 se bosta od 13.15 ure na štartu pridružili še Tadeja Brankovič Likozar (št. 1) in Andreja Mali (št. 40).


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Posamično (m)Fotogalerija: 08.03.2011, Khanty Mansijsk :. Posamično (m)


Leave a Comment