Na zasledovanju slavje Kaise Makarainen

Finska biatlonka Kaisa Makarainen je s četrtega mesta po četrtkovem sprintu z odlično predstavo v zasledovanju na tekmi na Pokljuki napredovala do šeste zmage v karieri. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Tora Berger, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, s tretjim pa je presenetila Italijanka Dorothea Wierer, ki je doslej blestela le na mladinskih svetovnih prvenstvih in štafetnih preizkušnjah. Edina slovenska predstavnica na zasledovalni tekmi Teja Gregorin je zgrešila petkrat in osvojila 24. mesto.


Teja Gregorin je zgrešila preveč strelov [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Tretja z zasledovalne preizkušnje na olimpijskih igrah v Sočiju, Teja Gregorin, je upala, da bo tudi na domači zasledovalni tekmi napredovala med najboljše. A žal se ji ni izšlo po načrtih: “Danes ni šlo vse po mojih željah, vseeno sem si želela današnjo tekmo bolje končati. Tako tekaški kot strelski nastop nista bila na vrhunski ravni, kar malo pripisujem tudi tisti bolezni, ki se mi je pripetila pred svetovnim pokalom na Pokljuki. Tako da mi je očitno vzelo preveč moči za kakšne konkretne nastope. Ampak se bom poskusila čez noč spraviti k sebi in jutri pokazati boljšo sliko. Očitno je tudi strelska, tako kot tekaška forma malo padla. Se bom potrudila, da dobim nazaj tiste občutke, ki sem jih imela. Težko pa bo to pridobiti čez noč. Verjamem pa, da me letos čakajo še lepe tekme. Jutri bom čim dlje poskušala držati stik z najboljšimi, predvsem na strelišču popraviti tiste napake, ki so se danes pojavile. Želim si enako podporo s tribun kot danes, saj mi lahko pomaga k boljšemu nastopu.

Precej boljše volje je bila 31-letna Makarainenova, ki je zadnjo zmago osvojila v domačem Kontiolahtiju v sezoni 2011/2012, prvo pa prav na Pokljuki v sezoni 2007/2008: “Zelo sem vesela. Dve leti sem čakala na novo zmago. Tekma ni bila lahka, proga je bila počasna, veter na strelišču pa močan. Danes nisem razmišljala o uvrstitvi, saj sem se bala vetra. Zdaj sem blizu tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in seveda se bom borila za skupno zmago. Komaj čakam domače tekme prihodnji teden.


Teja Gregorin [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Italijanka Wiererjeva je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila bronasto kolajno v mešani štafeti, v svetovnem pokalu pa med posameznicami do nastopov na Pokljuki še nikoli ni bila med najboljšo peterico. Danes je kljub trem zgrešenim strelom, a z izjemnim tekom napredovala s petega na tretje mesto: “Še vedno mi več pomeni olimpijski bron z mešano štafeto, a seveda sem zelo vesela dobrih nastopov na Pokljuki.

Teja boljšo uvrstitev zapravila na streljanju

Po prvem streljanju v leže je bila v vodstvu zmagovalka sprinta Avstrijka Katharina Innerhofer, ki je hitro pokrila vseh pet tarč, prav tako pa sta bili na prvem postanku brezhibni Darja Virolajnen in Makarainenova. Teja Gregorin je zgrešila eno tarčo in se v drugi krog podala s 13. mesta. 23-letna Avstrijka je zgrešila prav zadnjo tarčo leže, zato jo je po drugem strelskem nastopu na prvem mestu prehitela nezgrešljiva Makarainenova, v kazenskem krogu pa se je enkrat zavrtela tudi Virolajnenova, ki je bila po drugem strelskem nastopu tretja. Gregorinova je tudi na drugem streljanju v leže zgrešila eno tarčo in bila po polovici nastopa na 17. mestu. Finska biatlonka Makarainenova je v prvem poskusu stoje zgrešila zadnji strel, a ohranila vodstvo po tretjem strelskem postanku. Na drugo mesto se je prebila Tora Berger, ki je bila dvakrat nenatančna, s tretjega mesta pa se je v četrti krog podala Innerhoferjeva, ki je prav tako zgrešila dvakrat. En strel je šel mimo tarče tudi iz puške Teje Gregorin, ki je bila po treh četrtinah streljanja na 17. mestu.

Z zadnjim strelskim nastopom je vnovič najbolje opravila Makarainenova, ki je kljub zgrešenemu strelu ostala v vodstvu in si že zagotovila zmago na zasledovalni preizkušnji. V zadnji krog se je z drugega mesta podala Bergerjeva, ki je zadela vse tarče, na tretje mesto pa se je prebila prav tako natančna Dorothea Wierer. Teja Gregorin je zgrešila še dvakrat in bila 23. Do cilja je izgubila še eno mesto in tekmo končala na 24.

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Norvežanka Bergerjeva, ki pa ima pred današnjo zmagovalko le še šest točk prednosti. Do konca sezone bodo tekme svetovnega pokala še v Kontiolahtiju in Oslu.

Množica gledalcev

Na Pokljuki se je danes zbralo okrog 7000 gledalcev, tribune so bile polne do zadnjega kotička. Nad podporo navijačev so bili navdušeni tudi biatlonke in biatlonci, ki upajo, da bo podobno tudi jutri, ko bosta na Rudnem polju še tekmi s skupinskim startom.


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Sprint (m)


Leave a Comment