Namesto v Mariboru univerzijada v Trentinu

Na tiskovni konferenci in srečanju športnikov so se zbrali športniki in športnice, ki se bodo udeležili 26. Zimske univerzijade v italijanskem Trentinu. To največje zimsko študentsko športno tekmovanje bo potekalo od 11. do 21. decembra 2013, organizatorji pa pričakujejo kar 3.600 udeležencev iz 52 držav.


Skupinska fotografija slovenske reprezentance [foto: Matej Pušnik/SUSA]

Na začetku je navzoče pozdravil predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze, prof. dr. Milan Žvan, ki je poudaril pomen tekmovalnega univerzitetnega športa in vsem športnikom zaželel veliko športnih uspehov. Nato se je predsednik zahvalil še Študentski organizaciji Slovenije in Fundaciji za šport za podporo projektu. Vodstvo odprave je nato predstavilo nekaj osnovnih informacij o tekmovanju. Vodja delegacije, Peter Sitar, se je pridružil spodbudnim besedam dr. Žvana, a obenem izrazil obžalovanje, da se to tekmovanje ne bo odvilo v domačem Mariboru.

Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) in Organizacijski odbor 26. zimske univerzijade Trentino 2013 obljubljata enkratno zimsko doživetje in visoko kakovostno organizacijo tekmovanj v idiličnem okolju italijanskih Dolomitov. Kljub kratkemu času, ki je bil na voljo za organizacijo tega tekmovanja, se bodo organizatorji potrudili izvesti kar najbolje organizirane zimske študentske igre doslej, pri tem pa jim bodo pomagali tudi številni prostovoljci – kar 1.800 jih bo tokrat! Poleg tega je organizacijski odbor 27 mladim ponudil odlične priložnosti za delo na različnih funkcijah znotraj odbora in jim s tem omogočil prve zaposlitve. Regija Trentino s svojimi 530.000 prebivalci sicer prvič v zgodovini gosti tako velik športni dogodek z več športi hkrati. Tekmovalci iz 52 držav sveta se bodo namreč pomerili v kar 12 športih: alpsko smučanje, deskanje na snegu, biatlon, nordijska kombinacija, smučarski skoki, tek na smučeh, hokej, curling, umetnostno in hitrostno drsanje, short track, smučanje prostega sloga.


Alpski del odprave [foto: Matej Pušnik/SUSA]

Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) je kot članica FISU pristojna za prijavo in za organizacijo udeležbe slovenskih športnikov študentov na univerzijadah. Izbor športnic in športnikov študentov pa SUSA venomer prepušča nacionalnim panožnim zvezam, ki imajo najboljši pregled nad vsemi registriranimi in kategoriziranimi športniki, ki tekmujejo v panožnih tekmovalnih sistemih doma in v tujini. Univerzijad se sicer lahko udeležijo športniki, ki imajo veljaven status študenta na katerikoli univerzi na svetu, ter so stari najmanj 17 in ne več kot 28 let.

Tudi tokrat sta pri sestavljanju slovenske študentske športne reprezentance sodelovali Smučarska zveza Slovenije – Združenje smučarskih panog in Zveza drsalnih športov Slovenije. Tako bo Slovenijo na tokratnih svetovnih zimskih študentskih igrah zastopala kakovostna ekipa športnikov, ki se bodo v Trentinu predstavili v šestih športih: alpskem smučanju, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu, umetnostnemu drsanju in smučanju prostega sloga. Slovenska odprava šteje skupno 51 članov, od tega 35 športnikov, izmed katerih jih ima kar 10 po kategorizaciji OKS status vrhunskega športnika, torej perspektivni, mednarodni ali svetovni razred, 20 jih ima državnega ali mladinskega, pet pa jih je trenutno brez kategorizacije.

Slovesnost ob odprtju univerzijade bo potekala 11. decembra v mestnem jedru Trenta; takrat se bodo na prizorišču dogodka zbrali vsi tekmovalci, ki pa bodo sicer naslednja dva tedna na tekmovanju preživeli ločeno na različnih lokacijah. Posebnost tokratne univerzijade je prav oddaljenost prizorišč in tekmovališč. Tako je na primer središče, v katerem bodo nastanjeni alpski smučarji, od mesta Trento oddaljeno več kot 100 km. Zaključna slovesnost bo ponovno potekala v mestu Trento, vzporedno s celotnim dogajanjem pa bo 9. in 10. decembra v kraju Rovereto potekala tudi konferenca na temo športa kot vodila do inovacij. Predstavilo se bo 13 raziskovalnih institutov, ki se v svojih raziskavah že naslanjajo na področje športa. Na Univerzi v Trentu sicer na 7 fakultetah študira 16.000 študentov.

Leave a Comment