Naši orli v Willingenu tik pod stopničkami

Nemški Willingen je bil prizorišče tretje letošnje ekipne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenska reprezentanca je tekmo vpisala v zgodovino, saj so na ekipni tekmi prvič na isti tekmi nastopili trije bratje.

Pred okrog 25.000 gledalci ob veliki skakalnici v Willingenu se je za naše začelo kar dobro. Peter Prevc je imel slabe pogoje, tudi skok ni bil izveden optimalno, a je kljub temu skočil 126 metrov, kar je našo reprezentanco po prvi skupini skakalcev peljalo na četrto mesto. Vseh upov po novi vrhunski uvrstitvi je bilo konec po drugem slovenskem skoku. Jurij Tepeš se v zahtevnih razmerah, ko se je veter vseskozi obračal, ni znašel in je pristal pri 101 metrih, naše pa je to pahnilo celo na začelje devetih nastopajočih reprezentanc. Cene Prevc je v tretji skupini s 119 metri nekoliko popravil vtis, a še vedno ne preveč. Da so se naši vendarle prebili v finalno serijo, je s 135 metri v četrti skupini ob dobrih pogojih poskrbel Domen Prevc. Naši so po prvi seriji s 369,7 točkami tako zasedali osmo mesto, vodili so Nemci pred Poljaki in Avstrijci.


Cene Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po prvi skupini finalistov je Peter našo ekipo s 128 metri dvignil na peto mesto, tik pred Finsko in Rusijo, ter skoraj 20 točk za Norveško, ki pa je za tretjo Avstrijo zaostajala za več kot za 60 točk. Sijajen skok je v drugi skupini prikazal Jurij, ki je, verjetno tudi malo iz jeze, poletel do 139.5 metrov in našim priboril še eno mesto. Anders Fannemel je namreč skočil 15.5 metrov manj in zaostanek 20 točk za Norveško se je po polovici prve serije spremenil v prednost 11,5 točk. Za tretjo Nemčijo, za katero je v drugi skupini slabo skočil Stephan Leyhe, je Slovenija zaostajala 65,7 točk.

V tretji skupini finalistov je tudi Cene popravil vtis s prve serije. Pristal je pri 123 metrih, v primerjavi z Norvežani, za katere je skakal Robert Johansson, pa je pridobil še nekaj točk in je tako Sloveniji praktično že zagotovil četrto mesto. Prednost pred Vikingi je pred zadnjim skokom znašala 22,6 točk. Na tretje mesto so zdrsnili Avstrijci s več kot 90 točkami naskoka pred našimi. Četrto mesto je, po turbolencah v zraku, s 120.5 metri potrdil Domen, ki je ohranil več kot 10 točk prednosti pred Norvežani. Zmage so se veselili Poljaki, druge v tej sezoni, druge na nemških tleh (zmagali niso le v Zakopanah, kjer so zmagali Nemci), drugi so bili Avstrijci po zaslugi odličnega finalnega skoka Stefana Krafta, tretji pa Nemci.
Pod četrtim mestom je črto potegnil drugi najmlajši v naši vrsti, Cene Prevc: “Sam s svojo predstavo nisem ravno povsem zadovoljen, lahko bi bilo bolje. Smo pa tudi kot celotna ekipa imeli rahlo smolo z vetrom. Ravno najboljših pogojev nismo dobili. Četrto mesto je na koncu še kar dobro. Sam nisem imel velikih problemov v zraku, pri meni je bilo kar konstantno, dokler sem bil v zraku. Edino, kar bi si želel je, da bi bilo konstantno do daljših metrov. Moram reči, da sem bil po tekmi še najbolj razočaran jaz, zaradi sebe. Glede na veter in daljave, ki smo jih dosegli, je četrto mesto že kot skoraj tolažilna nagrada.” Se je na tekmo danes pripravljal kaj drugače, ko je skakal tudi z bratoma? “Čisto nič drugačna priprava. V ekipi smo štirje ne glede na to kako se pišemo. Jaz sem včeraj v kvalifikacijah naredil najboljši skok na tej napravi, jutri bom skušal to ponoviti. Drugače kot z mislimi in glavo v tem, da pokažeš najboljše, se ne da. Bomo videli, kaj to potem prinese.

Goran Janus je takole povzel tekmo: “Tekma je bila vetrovna, imeli smo še srečo, da smo sploh uspeli priti v finalno serijo. Fantje so skoke lepo stopnjevali, tako da je na koncu je četrto mesto maksimum. Tekma ni bila taka, da bi bilo nevarno za skakanje. Enostavno si moral imeti malo vetrovne podpore, mi pa smo imeli tudi en kiks. Na teh ekipnih tekmah mora biti osem skokov zelo dobrih in šele takrat lahko računaš na kakšen rezultat, na stopničke.” Je, zaradi tega, ker so grešili tudi tekmeci, na koncu kaj lažje pri srcu? “Težko je reči, a če nisi imel sreče, je bilo kar težko kam priti. Na koncu je glavno, da smo bili pred Norvežani, da smo prišli na mesto, na katerega ta trenutek tudi sodimo. Jutri je načrt, da kot ekipa odskačemo vredu in da naberemo čim več točk,” je povedal Janus, ki je dodal tudi, da Domnu Prevcu dobro kaže s tem, da si pribori polete v Oberstdorfu, a bo moral pokazati še nekaj dobrih skokov jutri in med tednom na treningu v Planici.

Jutri bo ob 15.05 uri na sporedu še posamična tekma s sedmimi Slovenci.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen


Leave a Comment