Nastop na jutrišnji tekmi si je prislužilo pet Slovencev

Skozi celotno letošnjo sezono smo lahko bili nemi opazovalci boja med smučarji skakalci, žirijo in spremenljivim vetrom, ki je le-tem vztrajno povzročal glavobole. Nič drugače ni bilo niti danes v Oslu, ko so norveški prireditelji morali začetek treninga zaradi neugodnih vremenskih razmer večkrat prestaviti. Kasneje je veter le priznal poraz in skakalci so dobili priložnost opraviti tako poskusni kot kvalifikacijski skok pred jutrišnjo posamično tekmo.

Najbolje se je izšlo Japoncu Taku Takeuchiju, ki je pristal pri daljavi dolgi 131,5 m. Drugi je bil Avstrijec Martin Koch (128,5 m), tretji pa na veselje slovenskih navijačev Jernej Damjan, ki je skočil sicer dlje od prvouvrščenega – 133,5 m. Na jutrišnjo tekmo so se poleg njega uvrstili še štirje Slovenci. Nejc Dežman je kvalifikacije končal na 22. mestu (116,5 m), Jure Šinkovec (113 m) je bil 28., mesto za njim pa se je uvrstil Jaka Hvala (112 m). Robert Kranjec je kot skakalec elitne deseterice skupnega seštevka na tekmo že uvrščen, pristal pa je pri daljavi 112 m. Dejan Judež in Jurij Tepeš sta nastopila preslabo, da bi si prislužila nastop na jutrišnji tekmi. Skočila sta 105 m in 112,5 m.


Skakalnica Holmenkollen v Oslu  [foto: FIS]

Bo zmagovalec skupnega seštevka znan že jutri?

Trenutno vodilni Anders Bardal ima pred najbližjim zasledovalcem Gregorjem Schlierenzauerjem 89 točk prednosti. Če Norvežan jutri zmaga in Avstrijec ni boljši od 20. mesta, bi to pomenilo, da veliki kristalni globus že roma v roke Bardala. Verjetnost, da se to zgodi je majhna, vemo pa, da je v športu mogoče prav vse. 22-letni “Schlieri” je pred množico ob skakalnici v Oslu pred letom dni osvojil tri zlate medalje, ko je tu potekalo svetovno prvenstvo. Takrat je slavil pred rojakom Thomasom Morgensternom in Švicarjem Simonom Ammannom. Bardal je bil sedmi, toda njegova forma in konstantnost sta letos izjemni. Do najvišjih mest lahko jutri pridejo tudi Severin Freund, že omenjeni Ammann in Daiki Ito. Po besedah številnih medijev, je mož, ki ga je jutri treba premagati, prav slednji. Kako se bo “generalka pred planiškim finalom” razpletla, si boste lahko ogledali ob 14:15.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Kvalifikacije


Leave a Comment