Nemške skakalke do ekipnega zlata, Slovenke na nehvaležnem četrtem mestu

Nemška ženska skakalna reprezentanca je v Planici po letu 2019 znova osvojila naslov svetovne prvakinje, srebrne so Avstrijke, bronaste pa Norvežanke, Slovenke v postavi Maja Vtič, Ema Klinec, Nika Prevc in Nika Križnar so zasedle četrto mesto.


Zmagovalni oder so zasedle Avstrijske (levo), Nemke (sredina) in Norvežanke (desno) [foto: Klemen Zibelnik / smucka]

Tekmo je za Slovenijo začela Maja Vtič, ki je skočila 88 metrov, kar je pomenilo peto mesto po prvem skoku z zaostankom 11,1 točk za vodilno Nemčijo. 1,8 točke je zaostajala Avstrija, 3,5 Japonska in 4,2 Norveška na četrtem mestu. V drugi skupini je Ema Klinec navdušila številne navijače ob skakalnici, pristala je pri 92.5 metrih, naše pa so prehitele tako Norveško kot Japonsko in Nemčijo, boljše so bile le še Avstrijke, ki so imele 6,5 točk prednosti. V tretji skupini je Nika Prevc pristala pri 88.5 metrih, naše pa so znova padle izven odra za zmagovalke, a so bile tesno za najboljšimi. Vodile so Norvežanke z 2,1 točkami prednosti pred Nemkami, 6,2 točk so zaostajale Avstrijke, 7,3 pa Slovenke na četrtem mestu, zaostanek Japonk je znašal 12,2 točk. Z 98 metri je v četrti skupini zablestela Nika Križnar, vseeno pa so Slovenke zasedale 4. mesto z 8,7 točkami zaostanka za vodilnimi Nemkami. Drugouvrščene Norvežanke so zaostajale 1,5 točk, tretje Avstrijke pa 7,3 točk.

V finalni seriji je Vtič skočila precej dlje, 94 metrov, naše pa so padle na 5. mesto za Nemkami, Norvežankami, Avstrijkami in Japonkami, zaostanek pa je znašal 22,6 točk. Klinec je v finalu prav tako skočila 94 metrov, naše pa so napredovale na 4. mesto s 1,3 točkami zaostanka za vodilno Nemčijo, Avstrija je zaostajala 3,1 točk, Norveška pa 9,7 točk. Prevc je pristala pri 92 metrih, kar je pred zadnjo skupino še vedno pomenilo mesto pod zmagovalnim odrom. Križnar je še enkrat navdušila obiskovalce, skočila je 96 metrov, pol metra ji je sicer zmanjkalo, da bi dobila dodatne točke za znižanje naleta na zahtevo Zorana Zupančiča, a vseeno je bilo to dovolj, da so naše zasedle končno 4. mesto. Zmagala je Nemčija s prednostjo 12,7 točk pred Avstrijo, tretja Norveška je zaostala 15,2 točk, Slovenke pa 24,7 točk. Peta je bila Japonska, šesta Kanada, sedma Francija in osma Kitajska.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Planica


Leave a Comment