Neunerjeva najhitrejša na prvem ženskem šprintu sezone

S 7,5-kilometrsko progo je na prvem ženskem šprintu sezone v Östersundu najhitreje opravila Nemka Magdalena Neuner. Slovenski predstavnici sta se soočali s podobnimi težavami kot včeraj moški del slovenske ekipe in ostali brez točk svetovnega pokala.

Kar nekoliko presenetljivo je bila od obeh Slovenk bolje uvrščena Andreja Mali na 45. mestu. Kamničanka si je boljše izhodišče pokvarila že na prvem strelskem postanku, kjer ni zadela dveh tarč. Stoje je uspela podreti vse, a ji je vseeno zmanjkalo vsaj osemnajst sekund, da bi se uvrstila med prvih štirideset, kjer se še delijo točke svetovnega pokala. Tekaško se je pritoževala nad pripravo smuči, ker je vsekakor pripravljena boljše kot za 43. tekaški čas, ki ga je dosegla.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Podobno slab tekaški občutek s 40. časom teka je imela tudi Teji Gregorin, ki pa se ji je povsem obratno dogajalo na strelišču. Prvo streljanje je opravila brez težav, zato pa so se temni oblaki zgrnili nad njo v položaju stoje. Kar štirje naboji niso zadeli tarč in upanje na dobro uvrstitev je po štirih kazenskih krogih splavalo po vodi. Njena tekaška predstava ni mogla bistveno pomagati k boljšemu izkupičku od 48. mesta z več kot dvema minutama in pol zaostanka za zmagovalko.

Leže sem naredila korekcijo na puški in je bilo vse v redu, stoje pa nikakor nisem mogla nameriti v središče. Po pogovoru s trenerjem Kosom, ki me je spremljal na strelišču, so bili vsi zadetki zelo daleč, desno od središča in v skupini, kar kaže, da bi bila zaradi močnega vetra potrebna zares velika korekcija morda vsaj desetih obratov. Če je že moralo iti narobe s smučmi, je bolje danes, ko tudi strelsko nisem blestela. Pod nogo je bil zelo slab občutek in smuči niso drsele kot bi morale. Očitno servisna ekipa še vedno nima prave rešitve za to vrsto snega,” se je nekoliko težko sprijaznila s situacijo Teja Gregorin.

Temu dejstvu je pritrdil tudi glavni trener Uroš Velepec: “Tekaški zaostanki so bili že po dobrem kilometru proge spet bistveno preveliki in kljub poglobljenim testom, še vedno nismo odkrili prave formule za boljšo drsnost smuči. Fantje iz servisne ekipe se zares trudijo, vendar rešitve še ni na vidiku. Preverili so že vse možne dejavnike, a snežne razmere tukaj so zelo specifične, kar še otežuje njihovo delo. S temi rezultati smo seveda hendikepirani tudi za jutrišnje zasledovanje, ki bo za Jakova, Tejo in Andrejo predvsem dober trening.

Če je bila značilnost predhodnih tekem, da so si zmagovalci nabrali bistvene časovne prednosti pred drugo in tretje uvrščenimi, je Magdalena Neuner (0,1) danes osvojila zmago z minimalnim naskokom le dveh desetink sekunde pred Norvežanko Toro Berger (0,1). Zelo verjetna zmaga pa se je zaradi ene zgrešene tarče več (2,0) od obeh predhodnic izmuznila finski biatlonki Kaisi Mäkäräinen, ki je zasedla 3. mesto z zaostankom 15,2 sekunde.

Jutri bo v Östersundu na sporedu dvojni program z moško in žensko tekmo v zasledovanju ob 12.15 in ob 14.30 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund


Leave a Comment