Nika devetič na zmagovalnem odru, na zadnjo tekmo s skupno drugega mesta

Na predzadnji tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske je Nika Križnar z odličnim finalnim skokom osmič zapored skočila na zmagovalni oder, v skupnem seštevku pa je nazadovala na drugo mesto.


Nika Križnar se do zadnjega bori za veliki kristalni globus [foto: Jure Makovec]

Finale ženskega svetovnega v smučarskih skokih gosti ruski Čajkovski, danes so se skakalke pomerile na zadnji posamični tekmi sezone na srednji skakalnici, jutri sledi ekipna preizkušnja na isti napravi nato pa še nedeljski finale na veliki skakalnici. Po prvi seriji tretje tekme ruske turneje je znova zelo zanesljivo vodila Avstrijka Marita Kramer, ki je skočila 99.5 metrov in zbrala 129,5 točk. Druga je bila Japonka Sara Takanaši z 94.5 metri in 116,8 točkami, tretja pa njena rojakinja Nozomi Maruyama s 94 metri in 113,5 točkami. Silje Opseth je bila z 91 metri in 111,5 točkami četrta, takoj za njo je bila z 91.5 metri in 110,8 točkami vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Nika Križnar.

Na 11. mestu je bila po prvi seriji Špela Rogelj, skočila je 86.5 metrov in zbrala 100,2 točk, Katra Komar je bila na zelo dobrem 16. mestu s 86.5 metri in 96,6 točkami, Ema Klinec in Urša Bogataj sta sledili na 19. in 20. mestu. Žal je brez točk znova ostala Jerneja Repinc Zupančič na 39. mestu.

V finalu odličen napad Rogljeve in Križnarjeve

V finalni seriji je Klinčeva s 84.5 metri in s skupno 187,4 točkami padla na 22. mesto, Bogatajeva pa je z 89.5 metri in 191,4 točkami napredovala na 19. mesto. Komarjevi je novo visoko uvrstitev potrdila s 84.5 metri in 192,2 točkami na 17. mestu, sijajno pa je nato skočila Rogljeva. Pristala je pri 92 metrih, kar je bila četrta daljava serije, z 210,6 točkami pa je skočila do končnega 6. mesta in njene najboljše uvrstitve v sezoni. Križnarjeva je silovito napadla s 94 metri, 223,4 točk pa jo je dvignilo do novih, že devetih stopničk v tej sezoni, končala je na 3. mestu. Tik pred njo je s 94.5 metri in 234,8 točkami končala Takanašijeva, ki je tako znova prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Pred zadnjo tekmo sezone ima tako 15 točk prednosti pred našo Niko. Še tretje zaporedne zmage v Rusiji se je prepričljivo razveselila Kramerjeva, ki je bila s 100 metri prepričljivo najboljša tudi v finalni seriji, zbrala je 258,1 točk.

V pokalu narodov so naše skakalke padle na drugo mesto, a pred zadnjima tekmama sezone za Avstrijkami zaostajajo le 27 točk.

Jutri ob 13. uri bo na sporedu ekipna tekma, v nedeljo ob 8. uri pa še posamična finalna tekma na veliki skakalnici. Za Slovenijo bodo nastopile Špela Rogelj, Katra Komar, Urša Bogataj in Ema Klinec.

Izjave po tekmi

Nika Križnar: “Za mano je stresen dan. Že pred prvo serijo sem bila zelo nervozna, vem da sva s Saro zelo skupaj. Že cel teden sem zelo na trnih. Vem, da se moram enostavno samo umiriti in poskakati tako kot znam. Na treningu sem pokazala zelo lepe skoke. Vem, da zmorem! Samo umiriti se moram za nadaljne tekme. Sem pa zelo vesela, da mi je še vseeno uspelo prikazati dva skoka, da sta bila še vseeno za na stopničke. S tem sem lahko danes zelo zadovoljna. 15 točk lahko nadoknadim, da končam na prvem mestu.

Špela Rogelj: “Z rezultatom sem zadovoljna, po dolgem času sem spet med najboljšo šesterico. Očitno mi bolj natrpan urnik, ritem tekem bolj ustreza. Tega sem si želela celo sezono, a je zaradi pandemije na žalost manj tekem. Čestitke Niki za dober rezultat, jutri napadamo na ekipni tekmi!

Katra Komar: “Za mano je ena lepa tekma. Ob koncu sezone sem naredila najboljši rezultat sezone. Zadovoljna sem, da sem lahko prikazala lepe skoke, upajmo, da bo še na finalu tako.
Zoran Zupančič: “Po vseh pritiskih, ki smo jih doživeli v Rusiji, smo zdaj na zadnji postaji v Čajkovskem. Danes je bil finale pred finalom. Očitno bo boj potekal prav do zadnjega. Danes je bilo veliko več napetosti kot na treningu in v kvalifikacijah. Ponovno čestitke Niki za tretje mesto. Žal je ponovno izgubila rumeno majico, o tem se bo odločalo na zadnji tekmi. Velike pohvale Špeli, ki je po več sezonah dosegla tak lep uspeh. Pohvalno danes tudi Katri, blizu svoje najboljše uvrstitve. Žal Urša in Ema nista opravili svojega dela. Če bomo želeli v boj za zmago v pokalu narodov, bomo morali funkcionirati kot celotna ekipa.


Rezultati: Svetovni pokal .: Čajkovski


Leave a Comment