Nika Križnar prvič na stopničkah – tretje mesto v Rašnovu

Na drugi tekmi smučark skakalk v romunskem Rašnovu je Nika Križnar prvič v karieri stopila na oder za zmagovalke, potem ko je osvojila tretje mesto.

V zgodnjih dopoldanskih urah po slovenskem času so se smučarke skakalke pomerile na 12. tekmi svetovnega pokala v tej sezoni v romunskem Rašnovu. Skozi kvalifikacijsko sito se je tudi tokrat prebilo vseh šest slovenskih predstavnic, odlično popotnico pa sta v kvalifikacijah s tretjim in četrtim rezultatom napovedali predvsem Nika Križnar in Ema Klinec.

Po prvi seriji druge tekme v Romuniji je bil pogled na rezultatsko razpredelnico sijajen. Nika Križnar je z 91 metri ter 118,7 točkami zasedala tretje mesto, le za izjemno Norvežanko Maren Lundby, ki je po izenačitvi rekorda naprave v kvalifikacijah pri 102 metrih v prvi seriji pristala pri 100 metrih, zbrala pa je 129,4 točk. Na drugem mestu je bila Nemka Katharina Althaus s 94 metri ter 119,0 točkami. Četrta Sara Takanaši je skočila 93.5 metrov, a je imela precej boljše vetrovne razmere in je zbrala 114,8 točk.


Nika Križnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ema Klinec, Urša Bogataj in Jerneja Brecl so se zvrstile med 11. in 13. mestom. Z naleta višje je bila sicer najdaljša mlada Breclova, ki je pristala pri 90 metrih, zbrala pa je 102,0 točki. 0,4 točke več je za 85 metrov zbrala Bogatajeva, še 0,3 točke več pa za 86 metrov Klinčeva. Žal sta izven finala tokrat ostali dve naši, mlada Katra Komar je z 79.5 metri zbrala 83,7 točk, kar je bilo dovolj za 32. mesto, izkušena Maja Vtič pa je z enako daljavo zbrala 79,1 točk in je osvojila 35. mesto.

Za razliko od včeraj, so bile danes vremenske razmere v Romuniji boljše in žirija je izpeljala tudi finalno serijo. In tokrat se je izšlo tudi po slovenskih željah! Križnarjeva je v finalu še enkrat skočila odlično, 93.5 metrov, skupaj pa je zbrala 234,5 točk in takoj po doskoku je bilo jasno, da bo prvič v karieri stala na odru za zmagovalke. Na koncu se je izšlo za tretje mesto s prednostjo pred četrto Takanašijevo kar 9,5 točk, za drugim mestom pa je zaostala pičlo desetinko točke! Althausova je v finalu pristala pri 92 metrih, na koncu pa je ob malenkost manjšem vetrovnem odbitku zbrala 234,6 točk. Gladko je zmagala Norvežanka Lundbyjeva, ki je bila tudi v finalu nedosegljiva s 97 metri in skupno kar 257,8 točkami.

Zahvala trenerjem, zdaj komaj čaka na malce letenja

Vrhunsko! Vedela sem, da imam danes še eno priložnost, potem, ko je včeraj nisem izkoristila dobro. Tudi včeraj sem naredila lepe skoke, a sem si rekla, da grem danes še eno stopničko višje. Uspelo mi je, naredila sem super skoka, izboljšala sem drugi del leta v primerjavi z včeraj. Moram reči, da mi bo to tretje mesto zares ostalo v spominu. Po prvem skoku sem vedela, da imam veliko možnost za uspeh, a pred finalom sem bila na vrhu skakalnice zelo nervozna. Vedela sem, da me čaka kar velik zalogaj, da pridobim potrebne točke, da naredim dober skok in potrdim tretje mesto,” je po zgodovinski tekmi zanjo povzela mlada Križnarjeva.

Na koncu tekme se je izkazalo, da bi ji danes skoraj uspelo stopiti dve stopnički višje kot včeraj, saj ji je do drugega mesta zmanjkala le desetinka točke: “Danes nikakor ničesar ne obžalujem. Zelo sem vesela rezultata. Zahvala trenerjem Stenu Balohu in Primožu Peterki, maserju Jerneju Košnjeku, trenerjem s šole in kluba Gorazdu Pogorelčniku in Zoranu Zupančiču. Oni so skozi celotno sezono stali ob meni, mi pomagali, da sem izboljšala tehniko leta, ko sem bila v zraku zakrivljena in zamaknjena. Vse to mi je z njihovo pomočjo uspelo popraviti in zares hvala vsem skupaj!” Nika Križnar je pred dobrim mesecem dni v Švici postala tudi mladinska svetovna prvakinja, a kot pravi sama, se uspeha težko primerjata: “Tekma svetovnega pokala je večja tekma kot mladinsko svetovno prvenstvo in zagotovo mi bo to bolj ostalo v spominu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu sem naredila lepe skoke, a na tem delam vseskozi in želim uživati še naprej.

Med deseterico je v finalu napredovala Klinčeva, ki je skočila 90 metrov, skupaj 210,7 točk pa je zadostovalo za 8. mesto. Bogatajeva je končala na 12. mestu, Breclova pa na 14., kar je njen daleč najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala. Do zdaj je bila na Ljubnem letos 27. in včeraj v Rašnovu na 23. mestu.

Po tekmi je bil jasno zadovoljen in zgovoren glavni trener naših skakalk, Sten Baloh: “Jaz sem po naravi potrpežljiv. Vedel sem, da smo že imeli priložnosti za tak uspeh, vem, da jih bomo še imeli. Potrebno je biti zraven in jo izkoristiti, ko se ponudi. Nika skače dobro. Mislim, da bo ta rezultat prinesel zadovoljstvo vsem, tudi medijem, saj menim, da so oni še bolj čakali na stopničke kot mi, znotraj ekipe. Seveda smo si jih res srčno želeli in ravno ob koncu sezone se nam je to uresničilo. Danes bi poleg Nike pohvalil Emo, ki se je borila. Škoda prvega skoka, drugi pa ni bil tako slab, a rad bi videl tiste skoke, ki jih kaže na treningu, saj bi bila tako konkurenčna za višja mesta. Urša se dobro bori po slabših nastopih na olimpijskih igrah. Tam ji ni šlo, a se je zdaj pobrala. Lepo presenečenje danes pa tudi Jerneja, ki je zdržala vse pritiske, ki si jih je naložila predvsem sama, mi ji jih nismo. Enostavno je skakala super. Škoda za Katro. Tekmi naj ji bodo izkušnje za naprej. Zdaj se ne sme ustaviti, mora delati naprej tako kot je do zdaj. Mora se boriti za točke, ki bodo sigurno prišle najkasneje v naslednji sezoni. Maja želi iti preko sebe, a ko enkrat obleče številko, se preveč zategne in na tekmi želi narediti dober skok, kar pa enostavno ne gre. To bo potrebno prespati in se za naslednjo sezono odločiti, da se znova štarta dobro,” je povedal Baloh, ki bo z ekipo danes zvečer vesel sedel na avion proti domovini.

Veliki globus prvič v roke Maren Ludnby

Skupna zmagovalka je danes že postala Lundbyjeva, ki ima pred zadnjimi tremi tekmami točno 300 točk prednosti pred Althausovo, a ima že zdaj več zmag kot Nemka. Križnarjeva se je utrdila na osmem mestu pred Bogatajevo in Klinčevo.

Svetovni pokal za dekleta se bo nadaljeval prihodnji konec tedna na veliki skakalnici v Oslu, kjer bo nastopilo le najboljših 30 tekmovalk v svetovnem pokalu, med njimi bodo tudi Križnarjeva, Bogatajeva, Klinčeva in Špela Rogelj. Nika Križnar se tekme na večji skakalnici kajpak po takšnem rezultatu ne bi mogla veseliti bolj kot se je: “To bo nekaj vrhunskega. Lahko bom uživala na tej skakalnici. Že zdaj se veselim prihoda tja in da odskačemo, tako kot je potrebno.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rašnov
Izjava: Nika Križnar (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment