Nika Križnar z zmago v Rasnovu skočila v rumeno majico!

Na osmi posamični tekmi smučark skakalk v sezoni 2020/21 je še drugič v karieri zmagala Nika Križnar, ki je v Rasnovu prvič v karieri oblekla rumeno majico vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala!


Najboljša skakalka letošnje sezone svetovnega pokala – Nika Križnar [foto: Jure Makovec]

Zasneženi Rasnov je danes že zgodaj zjutraj pozdravil najboljše smučarke skakalke, ki so se zbrale na petem prizorišču te sezone. Skozi kvalifikacijsko serijo, ki se je začela ob 9.30 uri po slovenskem času se je prebilo pet Slovenk, žal je bila zaradi neustreznega dresa diskvalificirana Špela Rogelj. Na tekmi ni bilo niti Avstrijke Marite Kramer, ki ni skakala že na uradnem treningu pred kvalifikacijami (neuradno zaradi težav s testom na koronavirus). Odlično pa se je v prvi seriji znova znašla Nika Križnar, ki je v zahtevnih razmerah skočila 92 metrov in s 118,5 točkami zanesljivo prevzela vodstvo pred mladinsko svetovno prvakinjo Theo Minyan Björseth, ki je skočila 92.5 metrov, a je zbrala 111,7 točk, tretja je bila Japonka Sara Takanaši z 88 metri in 110,3 točkami. Odlična peta je bila Ema Klinec z 88 metri in 108,0 točkami, 12. mesto je zasedala Jerneja Brecl s 86 metri in 96,6 točkami, do točk sta skočili tudi Katra Komar na 24. mestu po prvi seriji, skočila je 81 metrov in zbrala 87,8 točk ter Urša Bogataj, ki je skočila 79 metrov, na 26. mestu po prvi seriji pa je zbrala 86,9 točk.

Bogatajeva je v finalni seriji prikazala precej boljši skok, dolg 90 metrov, 193,6 točk pa jo je poneslo do končnega 19. mesta. Žal je malce slabše nastopila Komarjeva, ki je pristala pri 82 metrih, s 180,0 točkami pa je končala na 27. mestu. Pesti je po finalnem skoku v znak zadovoljstva stisnila Breclova, ki je pristala pri 89.5 metrih in z 205,7 točkami prevzela vodstvo, končala pa je na 9. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. “Po mladinskem svetovnem prvenstvu sva s Katro takoj odpotovali naprej v Rasnov in sem zelo vesela, da sem tudi tukaj pokazala vsaj en dober skok v finalni seriji. Vem pa, da lahko jutri skočim še dlje in sestavim še kakšen boljši skok,” je povzela Štajerka.


Urša Bogataj [foto: SZS]

Proti koncu serije so se vetrovne razmere začele zapletati, po nastopu Klinčeve, ki je pristala pri 91.5 metrih, skupno pa je zbrala 222,3 točk in je končala na 5. mestu. “Zadovoljna sem predvsem z rezultatom. S takimi skoki je bilo to kar super. Dan je bil zelo zanimiv, ker smo včeraj prišli zelo pozno, zjutraj smo morali vstati zgodaj. Moral si biti pripravljen. Skozi celoten trening in tekmovanje sem delala spremembe, ker je vedno nekaj manjkalo in včasih je potrebno malo pregrizniti. Zdaj točno vem, kaj moram narediti in upam, da se mi jutri izide. Sem pa super vesela za Niko, ker ji je uspelo!

Sledil je napet boj za najvišja mesta, kjer pa naša tekmovalka ni popustila. Z 91 metri in skupno 235,7 točkami je potrdila drugo zmago v karieri in tako tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala! Na drugo mesto se je prebila Takašanijeva s 93.5 metri in 232,9 točkami, tretja pa je bila, tretjič zapored Norvežanka Silje Opseth s 95.5 metri v finalni seriji in z 230,1 točkami. “Super dan za mano! Ponovno stopničke oziroma zmaga, za piko na i še rumena majica. Lahko sem samo vesela, ostala sem brez besed! Lahko le uživam v teh trenutkih in se prepustim toku. Če bom pokazala takšne skoke, kot sem jih danes oz. v zadnjih dneh, se mi zdi, da mi ne more nič uiti. Delala bom na tem, da bodo skoki še lepši in bolj sproščeni, tako da se že veselim jutrišnje tekme!” je sijala Križnarjeva.

Oceno po tekmi je podal še glavni trener najboljše reprezentance v pokalu narodov, Zoran Zupančič: “Zelo lepa tekma, zelo lepe stopničke, na koncu tudi glasbena želja. Vodimo v skupnem seštevku pokala narodov, zdaj smo dobili še rumeno majico! Danes nam je lahko žal le diskvalifikacije Špele Rogelj in prvega ponesrečenega skoka Urše Bogataj, če ne bi bilo še bistveno bolje. Upam, da bomo to jutri popravili. Posebne čestitke Niki Križnar, ki je prva tekmovalka z dvema zmagama v Sloveniji in čestitke za rezultat kariere Jerneje Brecl. Tudi Ema Klinec ima še rezerve, a je že bistveno boljše, a ima še rezerve, tako da pričakujemo jutri še boljše skoke.

Jutri bo tekma na sporedu ob 10.30 uri, v soboto sledi še tekma mešanih parov.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rasnov


Leave a Comment