Nordijci razkrili načrte

V prostorih generalnega sponzorja slovenskih nordijskih reprezentanc, podjetja Gorenje d. d., se je danes tradicionalno pred začetkom sezone svetovnega pokala predstavila naša nordijska reprezentanca. Pred javnost so stopili smučarji skakalci in skakalke, nordijski kombinatorci ter tekači in tekačice na smučeh.

Zbrane so najprej nagovorili predstavniki Smučarske zveze Slovenije, nato so besedo dobili še skakalci in skakalke. Direktor SZS, dr. Franci Petek, se je ob koncu v imenu celotne zveze zahvalil Evi Logar, ki je končala svojo kariero in ji v ta namen izročil tudi simbolični šopek rož.


Slovenska ekipa nordijskih kombinatorcev, tekačev in skakalcev [foto: SZS]

Izjave

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Ljubo Jasnič
Pol leta je obdobje, ki je lahko dolgo. Nam je bilo dolgo, ko nismo bili v ospredju, ko nismo bili v takšnem interesu javnosti, kot bomo zdaj pozimi. Drugi športi so imeli velike uspehe, lahko jim le čestitamo s košarkarsko reprezentanco na čelu. Ti športi so nas potisnili malce na stran, kar nam je tudi odgovarjalo, da smo lahko v miru načrtovali in izvajali program, ki smo si ga po Planici tudi zadali.

O glavnih ciljih bodo več povedali tekmovalci osebno. Jaz lahko rečem, da smo strokovni del programa, tistega, ki se tiče vodstva SZS izpeljali v celoti. Kar bi želel povedati celotni javnosti je, da smo rešili dolg, ki nam je visel za vratom od podjetja Tehnik d.o.o. v povezavi s kranjsko skakalnico. Skakalnica oz. papirji so zdaj končno urejeni kot morajo biti. Prvi skoki, ki smo jih uspeli izvesti na ledeni smučini so bili izvedeni v prejšnjem tednu.

Druga stvar, ki smo si jo zadali in izvršili je obnova manjših objektov po celi Sloveniji. Gre za 15 občin. Na tem mestu bi se rad zahvalil Fundaciji za šport in občinskim svetom in županom občin v katerih se nahajajo skakalnice. Zahvalil bi se jim za njihovo pomoč, da so imeli razumevanje in so priskočili tudi z materialno pomočjo nasproti. Skakalnice smo tako lahko obnovili s plastiko, kar se mi zdi izredno pomembno. Tam se rojevajo bodoči skakalci, letalci. Brez te obnove vseh objektov bi verjetno tudi v Planici gledali precej manj uspešnih slovenskih skakalcev in letalcev.
Tretja stvar je, da smo skupaj z OK Planica in SZS dosegli odločitev, da polovico dobička, ki ga Planica ustvari z vsakoletno organizacijo tekme svetovnega pokala namenimo klubom. Letos smo tako namenili preko 100.000 evrov klubom. Izvedli smo anketo, kaj si klubi za ta denar želijo. Na prvem mestu so seveda vozila, do katerih pridejo bolj težko, oprema, plačilo trenerjev in program, ki ga izvajajo. Ta stvar je zaživela. V naslednjem tednu bomo klubom že izročili prva vozila. Mislim, da bomo klubom v veliko pomoč. Poudariti je potrebno, da gre torej od vsake karte del vsote za to pomoč. Tisti, ki hodimo v Planico, neposredno pomagajo tudi vsem našim klubom. Gre za velik korak naprej. Kot SZS imamo odnos do klubov, do svojih ustanoviteljev, do matičnih celic v katerih se rojevajo bodoči športniki in športnice. In na koncu še zahvala vsem sponzorjem, ki so nam ostali zvesti tudi v prihajajočem obdobju! Skupaj si želimo najboljših rezultatov.

Direktor Smučarske zveze Slovenije, dr. Franci Petek
Veliko je bilo povedanega, zato bi se obrnil kar na tekmovalce in tekmovalke. Vem, da je to najbolj vznemerljiv del sezone – pred njenim začetkom. Vsi komaj čakate prve tekme, to je res lep občutek. Enostavno bi vam rad zaželel vso srečo, čim boljše nastope. Ne obupujte preveč, ko ne gre po načrtih. Vsi, ki vas spremljamo, bomo navijali z vami in za vas. Srečno!

Glavni trener slovenske A reprezentance v smučarskih skokih, Goran Janus
V primerjavi z lanskim letom smo naredili kar precej sprememb pri pripravi na novo sezono. Predvsem smo v ritmu, kar je zelo dobrodošlo. Vseskozi smo bili v zadnjem času v stiku z Vislo, če bi tja šli en dan prej še na trening, vendar ne bomo šlo. Tja odhajamo normalno, v četrtek. Zadnje dni smo trenirali v Kranju na ledeni smučini in ob tej priliki bi se zahvalil gospodu Jasniču. Imeli smo prepotreben mir čez celo poletje. Tudi s finančnega vidika je bilo vse urejeno, v pisarni prav tako pod vodstvom Tomaža Verdnika. Zdaj smo na potezi mi. Želja za Vislo je miren in sproščen začetek sezone.

Timi Zajc
Ne razmišljam o tem, da sem poletni državni prvak. To je bila nagrada za dobre skoke, tako kot tudi uvrstitev v ekipo za svetovni pokal. Vesel sem tega. Mislim, da sem formo s poletja dobro prenesel tudi na ledeno smučino. Zadovoljen sem tudi z opremo in ostalimi detajli, ki so pomembni za dober rezultat. Mirno odhajam v Vislo, kjer še nikoli nisem skakal.

Tilen Bartol
Prvi cilj je bil, da začnem sezono svetovnega pokala in uspelo mi je. Preko celega poletja sem bil zraven, dobro sem skakal in sem si zagotovil mesto v ekipi že od začetka. Rad bi ga obdržal do konca sezone. Poleti sem skakal v celinskem pokalu, vseskozi sem bil med najboljšimi. Na ledeni smučini sem se zelo dobro znašel, lahko grem samozavestno na prve tekme in potem bomo videli, kaj to pomeni.

Anže Lanišek
Upam, da odskačem tekmi v Zakopanah in grem na to na hitro na krajši porodniški oddih (o. p. januarja pričakuje prvorojenca). Sicer pa smo v zadnjem obdobju na skakalnici pilili le še podrobnosti. Poletna sezona je bila pri meni zelo dobra. Veliko skokov na ledeni smučini je za nami, vse zahvale gredo za to delavcem, ki so nam to omogočili. Morda bi si želeli le več treningov na snegu, upam da kmalu tudi v Planici.

Robert Kranjec
Po poškodbi je bilo največ potrebno delati na eksplozivnosti in na ohranjanju mehkobe, ker sem v obdobju rehabilitacije veliko časa preživel v fitnesu. V meni se je nabralo veliko enakih gibov, kar je bilo potrebno presekati. Vesel sem veliko tekem v poletih, svetovnega prvenstva in olimpijskih iger, a do tja je še daleč. Potrebno je najprej opraviti s prvimi tekmami in nato stopnjevati formo.

Peter Prevc
Z opremo sem zadovoljen. Počasi sem vse sestavil skupaj. Doboro je, da je že pred tekmo izbrano, kaj se bo na tekmi nosilo in kaj bo dobro funkcioniralo. Večjih sprememb, glede na to, da se sezona začne en teden prej, nisem občutil. To je delo trenerjev, oni načrtujejo kako in kaj bomo trenirali. Ko je potrebno iti, smo pripravljeni.

Anže Semenič
Na vsaki tekmi si želim biti v ekipi, želim biti redni dobitnik točk svetovnega pokala. To je glavni cilj. Moj cilj sezone je nastopiti na nedeljski tekmi v Planici. Na začetku priprav na ledeni smučini v Oberstdorfu sem imel nekaj težav, a v Kranju smo stvari postavili na pravo mesto. V Vislo grem z optimizmom, upam, da pokažem to, kar sem kazal poleti.

Jurij Tepeš
Največ pozornosti zdaj posvečamo skokom v Kranju na ledeni smučini. Jaz sem poleti imel največ težav s konstantnostjo. Na skakalnici mi ni uspevalo, kot bi si želel. Mislim, da smo v zadnjih dveh mesecih naredili kar nekaj napredka na skakalnici, a videli bomo, kam me to prinese v absolutni konkurenci. Treniral sem zelo podobno kot ostali reprezentanti. Vem, da če dobim veliko mišic, izgubim svoje občutke in se ne najdem na skakalnici. Potrebno je najti pravilno ravnotežje. Ni vse v tem, koliko si močan, potrebno je vedeti kakšen je izkoristek le te.

Glavni trener ženske reprezentance v smučarskih skokih, Sten Baloh
V letošnji sezoni nas čaka nekaj novosti, kar pomeni, da gredo ženski skoki v pravo smer. Imamo dve ekipni tekmi, kar bo prvič v zgodovini. Upamo, da bomo na naslednjem svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah tako imeli ne samo eno, ampak dve tekmi. Ljubno je naša domača tekma. To kar je za fante Planica, je za nas Ljubno. Želimo se pokazati v najlepši luči. Olimpijske igre pa so tako enkrat na štiri leta. Takrat moraš izkoristiti vse potenciale, ki jih imaš. Ne glede na to, da so letos olimpijske igre, priprave začnemo v maju in potekajo čez celo leto. Do olimpijskih iger je potrebno priti, prej je veliko tekem, ki bodo pokazale kje smo in kaj moramo še postoriti. Začnemo 1. decembra, olimpijske igre pa so 12. februarja. Vmes bo torej veliko dogajanja.

Nika Križnar
Na začetku poletja nisem najbolje funkcionirala, a stvari so se stopnjevale na bolje in se še. Iz tekme v tekmo se je videl napredek. Tudi na treningu v Oberstdorfu na ledeni smučini se je to opazilo, poleg tega smo lahko trenirali v miru. Zdaj treniramo v Kranju, zato zahvala vsem, ki so pomagali pripraviti smučino. Moji skoki se stopnjujejo, vidim napredek in pričakujem dober začetek v sezono. Upam, da bom vseskozi stopnjevala nastope in tako bom najbolj vesela ob koncu sezone.

Maja Vtič
Skokov na snegu niti nimamo, trenirali smo le na ledeni smučini. Želim si, da bi se to lahko čim prej spremenilo, da se prestavimo na sneg in da se začne tekmovalni ritem. Letos so pričakovanja velika. Slovenke že dlje časa veljamo za močno ekipo in upam, da bomo to letos pokazale tudi na ekipnih tekmah, ki bodo na sporedu. Mislim, da se teh tekem vse veselimo. To bo nekaj novega, komaj čakamo!

Ema Klinec
Sezona je polna vrhuncev. Jaz se na vsako pripravljam po svojih najboljših močeh. Grem iz tekme v tekmo. Prepustila se bom sezoni, da me vodi tja, kamor si želim priti.

Špela Rogelj
Smuči sem zamenjala že poleti, tako kot dres. Iščemo še detajle. Nove smuči so že prišle, žal snega še ni in jih bom zato bolje testirala kasneje. A opremi že zdaj zaupam, tako da se lahko ukvarjam s tehniko in detajli, ki se morajo poklopiti na tekmi. Razlika med treningom na ledeni smučini in pristankom na plastiki ali snegu je predvsem v tem, da je malce bolj mrzlo, vlaga je drugačna in zato se tudi oprema obnaša malce drugače. Ledene smučine so bolje pripravljene, tako kot tudi smuči za njih in zato so tudi hitrosti višje. To sta bistveni razliki. Svetovni pokal se bo res začel v Lillehammerju, kjer sem zmagala, a to se je zgodilo, kot tudi kasnejši rezultati. Moram gledati in tudi gledam naprej, tu kjer sem zdaj. Spomini na zmago se včasih prikradejo, a to so le še lepi spomini.

Katja Požun
Letos sem s treningi začela malce pred ostalimi puncami, da sem še bolje ojačala hrbet, ki mi je povzročal težave lani. Temu sem namenila več pozornosti. Letos grem bolj optimistično v sezono kot lani. Se je že zelo veselim, komaj čakam 1. december, da se začne. Po dveh tednih premora smo v Kranju prvič znova skakali na ledeni smučini. Mislim, da mi je šlo kar dobro, bolj sem se sprostila, smučina tu mi je pozimi bolj všeč kot poleti.

Urša Bogataj
Tri tedne nazaj smo prvič skakali v Oberstdorfu na ledeni smučini. S skoki sem bila zadovoljna, upam, da to prenesem tudi na tekme. Zdaj si ta nivo želim zadržati in še kaj dodati, nato pa upam, da nastopim na olimpijskih igrah, tako kot vsaka tekmovalka. A grem lepo tekmo za tekmo in na koncu se bo pokazalo kako in kaj.

Predsednik zbora za tek na smučeh, Simon Jan
Priprave na sezono so potekale po vseh načrtih. Drugi del priprav običajno poteka v iskanju snega, ki ga v tem delu Evrope seveda ni ravno preveč. Zaključek priprav je bil tokrat v Davosu. Naša A ekipa jutri potuje na Finsko, kjer začenja že prvi ciklus tekem. Sezona je za nas izredno pomembna, kot je povedal že gospod Jasnič. Poleg olimpijskih iger je tu še tekma svetovnega pokala v Planici. Mislim, da so vsi naši atleti izredno motivirani, da pokažejo kar se da najboljše predstave tudi v Planici. Že pred tem je naša naloga, da povabimo kar največ ljudi v Planico, da bodo te predstave tudi videne v živo. Ekipa pod vodstvom Stefana Saracca deluje homogeno in v zelo pozitivnem vzdušju, zato tudi pričakujemo dobre rezultate. Tudi sami atleti imajo visoke cilje in ambicije. Tekmovalci so izredno mladi, pred sabo imajo še bogate kariere. Vsem želim vse najboljše v sezoni, čimvečjo zbranost, čimboljše nastope in hitre smuči!

Anamarija Lampič
Poleti smo delali, švicali, gre še bolj zares kot lani. Kje smo, bomo videli že prihodnji teden v Ruki. Vsi že komaj čakamo tekme in upam, da se bomo dobro odrezali. Na pot proti Skandinaviji se odpravljamo danes ob 3. uri ponoči.

Miha Šimenc
V Planici, na domačih tekmah bi si bolj želel tekem v prosti tehniki, ki mi bolj leži, a to ničesar ne spremeni. Trenirati je potrebno oba sloga in dati vse od sebe. Prejšnji teden smo bili v Davosu, kjer je bil bolj ali manj sneg umeten, nato smo se vrnili domov na suhi trening, zdaj pa že odhajamo nazaj na sneg, tokrat v Skandinavijo. Žal je za nas sneg doma padel malce prepozno.

Alenka Čebašek
Letos smo malce spremenili program treninga glede na lansko leto, ko smo dobili novega trenerja. Lani nas je še malce spoznaval, letos pa se mi zdi, da smo zastavili res dobro. Upam, da bomo to znali pokazati tudi na tekmah.

Nika Razinger
Olimpijske igre so velik cilj. Sama sem že bila na olimpijskih igrah in vem kaj to pomeni in želim si, da bi bila takrat v najboljši formi. A tu je še svetovni pokal v Planici. To je za nas pomembno skoraj tako kot olimpijske igre, saj bomo nastopali pred domačimi navijači. To sta dva velika cilja na katerih delamo kot ekipa in upam, da bomo tam najbolje pripravljeni. Zdaj še nisem v najboljši formi, ker sem pred Davosom prebolevala virozo. Forma se počasi vrača. Tekma v Davosu bo zame zelo pomembna, ker bo v prosti tehniki, saj sem v drsalnem koraku malce slabša. Realno pričakujem več v prostem koraku. Želim si, da bi bila forma v Davosu že zelo dobra.

Eva Urevc
Zdi se mi, da sem vsako leto bolje pripravljena. Vsako leto imam več izkušenj in več treningov za sabo, tako da napredujem v pravo smer. Pogoji za trening so bili zdaj super, za material še težko rečem, ker ga še nismo čisto preizkusili. Prvi občutki so bili sicer dobri in upam, da bo tako tudi naprej. Želim si čim več uvrstitev med točke, a ničesar ne smem prehitevati.

Janez Lampič
Najbolj sem zadovoljen s tem, da sem letos trening opravil brez bolezni. Prehlajen nisem bil nikoli, zato pričakujem, da je forma tam kjer mora biti. Pričakovanja so visoka, upam na prve točke svetovnega pokala

Miha Dolar
Že takoj na prvih FIS tekmah na Finskem bomo videli kakšna je naša pripravljenost. Kar se lahko izpili še do tekem svetovnega pokala, bomo izpilili na podlagi tega. Baza je narejena, morda je tu še kakšna malenkost, a večina je opravljenega. Mislim, da imamo dober material kar se tiče smuči, čevljev in palic. Kvaliteta je dobra in upam, da bomo res zraven elite. Pozna se, da je trener zraven že drugo sezono. Lani nas je spoznaval česa smo sposobni, zdaj pa je bil storjen korak naprej.

Lea Einfalt
Zdaj se moramo privaditi na naravni sneg, ki nas čaka v Skandinaviji in izbrati prave smuči, nato pa štart. Letos je bilo super, ker smo se s trenerjem že dobro spoznali. Letošnji plan je bil zato bolj prilagojen, punce se med sabo dobro razumemo, se vzpodbujamo in smo si dobra konkurenca na treningih. Smo samozavestne. Ko vidiš, da sotekmovalka dosega dobre rezultate, veš, da si tudi sam sposoben tega, ker si treniral po enakem programu.

Glavni trener reprezentance v nordijski kombinaciji, Mitja Oranič
Zadnja dva meseca sta kar hitro minila. Fantje so bili pridni, delovni, ni bilo težav. Ves program smo realizirali, zato bi se rad zahvalil SZS za vso podporo. Do tekem nas loči še dober teden. Čez en teden odpotujemo v Skandinavijo, kjer bomo opravili še zadnje korekcije. V tem športu je tako, da moraš biti vedno zadovoljen tako s skoki kot s teki. Mislim, da smo na pravi poti v obeh disciplinah. Tekme bo potrebno začeti mirno in sproščeno, ne smemo izsiljevati rezultata. Sezona bo dolga, imamo 28 tekem in 3 na olimpijskih igrah. Mirno in bodo tudi rezultati pravi.

Marjan Jelenko
Mlajši fantje so letos zelo presenetili, naredili napredek nad katerim sem bil tudi sam presenečen. Zelo so zagnani! Poletne tekme v Planici so mi bile zelo všeč, ker so bile domače, poleg tega smo dosegli tudi dobre rezultate. Dvignila se je motivacija, samozavest je prišla nazaj in sezono lahko začnemo le mirno.

Vid Vrhovnik
Letos bom dal vse od sebe, poizkusil se bom kaj naučiti od legende tega športa, Marjana Jelenka in nato bom videl, kje bom pristal.

Leon Šarc
Potrudil se bom po najboljših močeh, dal bom vse od sebe. Super bi bilo, da osvojim tudi veliko točk svetovnega pokala.

Tomaž Druml
Poslavljam se od kariere, natančneje, to bom storil na uvodnih tekmah svetovnega pokala v Lillehammerju. Zelo mi je žal, da se je stvar razpletla kot se je, saj sem vložil veliko truda v to, da sem prišel v slovensko ekipo. Mislim, da ima ta ekipa veliko potenciala in da bi skupaj lahko dosegli lepe rezultate. Fantom sem kljub vsemu pokazal kakšen detajl, Mitja Oranič je pameten trener in verjamem, da bo, če ne letos, pa do naslednjih olimpijskih iger to zagotovo ekipa v svetovnem vrhu.
Zanimiva stvar, a tako bo, da bom prvič in zadnjič za Slovenijo nastopil na ekipni tekmi v Lillehammerju. Žal ni izvedljivo, da bi se moje težave s srcem uredile v kratkem času brez operacije. Morda z leti, a v kratkem času to ne bo šlo. Srce je v takšnem stanju, da ga ne morem obremeniti maksimalno in to v vrhunskem športu ne pride v poštev. Zato sem se odločil kot sem se. Odločitev je bila težka, a taka je situacija in menim, da se v življenju zdaj lahko ukvarjam še z drugimi stvarmi.

Leave a Comment