Nordijci za svetovno prvenstvo praktično znani

Po novem uspešnem vikendu tekem svetovnega in tudi celinskega pokala za smučarje skakalce smo še bližje letošnjemu vrhuncu sezone v nordijskih disciplinah, svetovnemu prvenstvu v Oberstdorfu.


Peter Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek in Domen Prevc imajo mesto za Oberstdorf že zagotovljeno [foto: Bobo]

Slovenski skakalci so v minulem vikendu zelo uspešno nastopali na tekmah celinskega pokala v nemškem Klinenghatlu, kjer je Cene Prevc praktično že potrdil dodatno kvoto za nastope v zadnji periodi svetovnega pokala, predvsem Anže Lanišek in Bor Pavlovčič pa sta na tekmah svetovnega pokala znova potrdila, da sta med najbolj vročimi skakalci na svetu v tem trenutku. Z videnim je bil razumljivo zadovoljen tudi vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Gorazd Pogorelčnik: “Še eni super rezultati, odlično je, da so fantje v takšni formi tik pred enim izmed letošnjih vrhuncev sezone. Ne smemo pa pozabiti na skakalke, ki so tako navdušile prejšnji konec tedna in imajo zdaj znova priložnost, da pokažejo svojo formo v Romuniji.

Zoran Zupančič, glavni trener naših skakalk, bo na tekmi v Romunijo odpeljal standardnih šest skakalk Katro Komar, Jernejo Brecl, Špelo Rogelj, Uršo Bogataj, Emo Klinec in Niko Križnar, ki v skupnem seštevku le 9 točk zaostaja za rumeno majico, ki jo nosi Marita Kramer iz Avstrije. “Skakalke bodo iz Rašnova priletele v München, nato pa se bodo, z izjemo Katre Komar, odpeljale v Oberstdorf, kjer bodo ostale do konca njihovih tekem, kot vemo se bodo letos borile kar za štiri komplete medalj, zadnja tekma bo na sporedu 3. marca,” je povedal Pogorelčnik, ki je tako razkril imena Slovenk, ki bodo odpotovale na svetovno prvenstvo. To so Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl, ki je na pravkar končanem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila dve bronasti medalji. Zupančič se bo po treningih odločil, katere štiri bodo skakale na tekmah, dveh posamičnih, ekipni na srednji skakalnici in mešani ekipni tekmi.


Nika Križnar je trenutno v odlični formi [foto: SZS]

Spremembe v ekipi za Romunijo

Ta konec tedna na tekmah svetovnega pokala ne bodo tekmovali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc in Domen Prevc. Oni ostanejo doma na treningu, v Oberstdorf pa odpotujejo naslednjo sredo, skupaj s preostalima dvema članoma ekipe, ki bosta določena po drugi tekmi v Rašnovu ta konec tedna,” je razložil Pogorelčnik, ki je nato dodal, da je v ekipi za Romunijo žal moralo priti do sprememb “V Rašnov gredo Žiga Jelar, Tilen Bartol, Cene Prevc in Jernej Presečnik kot najbolje uvrščeni na mladinskem svetovnem prvenstvu. V Romunijo ne potujemo s polno kvoto, saj se je v ekipi, ki je bila na tekmah celinskega pokala, pojavil virus. Zato ne bomo mešali tekmovalcev, ki so kandidati za svetovno prvenstvo s tistimi, ki bi potencialno lahko čez nekaj dni bili tudi okuženi.” Nad skakalci bo ta konec tedna bdel Igor Medved, ki je, podobno kot Cene Prevc, že prebolel koronavirusno bolezen covid19.

O željah na svetovnem prvenstvu je Pogorelčnik povedal: “Če bodo skakalci in skakalke nastopali v skladu z dosedanjim delom sezone, predvsem mislim na skoke v obdobju na in po novoletni turneji, bomo lahko več kot zadovoljni in se bomo, prepričan sem, lahko veseli vračali nazaj s svetovnega prvenstva.” Ob koncu skakalne tematike je Pogorelčnik omenil še kaj se bo v prihodnjih tednih dogajalo s Timijem Zajcem, ki se je vrnil na tekme svetovnega pokala, pred letošnjo sezono pa je bil eden osrednjih skakalcev naše ekipe: “Timi se bo zdaj odmaknil s tekem najvišjega nivoja, posvetil se bo treningom. Ta konec tedna ne bo tekmoval niti na celinskem pokalu, če bo še kaj tekem tega nivoja kasneje, pa verjamem, da bo tam preizkusil svojo pripravljenost. Zagotovo pa se bo na tekme svetovnega pokala vrača v Planici.


Nordijske kombinatorke med njimi tudi Ema Volavšek bodo premierno nastopile na prvenstvu [foto: FIS Nordic Combined/FB]

V Nemčijo dva kombinatorca in dve kombinatorki

Nordijska kombinacija bo letos v Oberstdorfu dočakala pomemben mejnik, saj se bodo prvič za snežinke svetovnega prvenstva pomerile nordijske kombinatorke. Slovenijo bosta, tako kot na edini tekmi svetovnega pokala do zdaj, ki je bila decembra izpeljana v avstrijskem Ramsau, zastopali Ema Volavšek in Silva Verbič. Tudi v moški konkurenci bosta na štartu dva, Vid Vrhovnik in Gašper Brecl: “Načrt je bil, da v Oberstdorf odpotujemo z ekipo, a žal smo se, glede na tekmovalni nivo, odločili da potujeta le dva tekmovalca. Vsaka uvrstitev fantov med 30 bo lepa, glede punc pa verjamem, da je Ema sposobna doseči zelo vzpodbuden rezultat, sploh, če bo na skakalnici oddelala kot zna.

Svetovno prvenstvo bo v Oberstdorfu potekalo med 22. februarjem in 7. marcem 2021, naslednje svetovno prvenstvo čez dve leti pa bo gostila naša Planica.

Leave a Comment