Northug najraje tekmuje v Sloveniji

Petter Northug se marsikomu zdi aroganten mladenič, ki na nenavaden način proslavlja svoje uspehe. Njegovi tekmeci so zaradi tega najbrž lahko užaljeni, ko pa norveškega šampiona srečaš osebno in imaš priložnost spregovoriti z njim besedo ali dve, ti postane jasno, da je olikan mladenič. Pri skoraj 26 letih, ki jih bo dopolnil 6. januarja, je osvojil že veliko kolajn in pokalov na največjih tekmovanjih, v soboto in nedeljo pa bo svojo zbirko uspehov skušal dopolniti z novima zmagama na Rogli.

Živijo! Petter!” se je na finalu prejšnje sezone v Falunu predstavljal ljudem in se rokoval z njimi. Ko je beseda nanesla na Slovenijo, so se mu že tako živahne oči še bolj zasvetile in iz njega je privrelo več kot le dve besedi. “Slovenija je država, v kateri najraje tekmujem,” je dejal tistega marčevskega večera. “Pri vas imam stoodstotni izkupiček. Nastopil sem na šestih tekmah in šestkrat zmagal,” je z velikim veseljem pojasnil mladi Norvežan, ki je ponavadi favorit za uvrstitev na najvišja mesta na vsaki tekmi, na kateri stopi na startno črto.

Doslej smo mu večkrat očitali, da na tekmah s posamičnim startom težko zmaga, vendar je kritike utišal z blestečo zmago na 30 km klasično v Davosu. V boju z ramo ob rami je skoraj nepremagljiv. Tekme s skupinskim startom, kakršna bo tudi sobotna na15 km klasično na Rogli, mu ustrezajo. Ponavadi brez težav sledi ritmu tekmecev, ki mu ves čas skušajo uiti še pred ciljnim sprintom. Njegova posebna odlika je, da približno 800 metrov pred ciljem, ponavadi na zadnjem vzponu, zelo pospeši hitrost, tekmecem uide za nekaj metrov in brez posebnega napora lagodno priteče v cilj. Pri tem si omisli še kakšno kretnjo in znova razburi duhove. Še posebno rad dregne švedske kolege. To je tudi povsem normalno, saj ima rivalstvo med norveškimi in švedskimi tekači že zelo dolgo tradicijo.

V sprintih je imel še nekaj težav, čeprav se je v Davosu že močno trudil in zasedel peto mesto. Na Rogli se bodo karte premešale na novo, Northug pa ostaja prvi favorit za zmago.


Marit Bjørgen [foto: StianBroch/OK Oslo]

Podobno velja za njegovo rojakinjo Marit Bjørgen, ki je na uvodnih tekmah nove sezone zapustila še boljši vtis. To je po eni strani tudi logično, saj je konkurenca med tekači vendarle nekoliko bolj izenačena. Norvežanka že več kot desetletje žanje uspehe na najvišji ravni, z izjemnimi dosežki na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru in letošnjem svetovnem prvenstvu v Oslu pa je postala nesporna kraljica smučarskega teka.

Tekmice spoštuje, vendar jim le stežka prepusti kakšno zmago. Od zadnje tekme na Rogli decembra 2009 je nanizala 21 zmag, v tej sezoni pa si najbolj želi zmagati na Touru de Ski. To je edina lovorika, ki še manjka v njeni bogati zbirki odličij. Na Rogli bodo njene najhujše tekmice rojakinji Therese Johaug in Vibeke Skofterud, Poljakinja Justyna Kowalczyk in Švedinja Charlotte Kalla, ki je tako kot Northug februarja 2006 zaznamovala mladinsko svetovno prvenstvo v Medvodah.

Leave a Comment