Norveško zmagoslavje na Tour de Skiju

Finalno etapo osmega Tour de skija je v italijanskem Val di Fiemmu pričakovano osvojila Norvežanka Therese Johaug. Drugo mesto je obdržala rojakinja Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Iz šeste štartne pozicije je na tretje mesto napredovala prav tako tekmovalka Norveške Heidi Weng. Barbara Jezeršek je na Alpe Cermis pritekla na 29. mestu.

Sneženje opočasnilo tek

Jacobsenova je iz štarta krenila z 23 sekundami prednosti pred Johaugovo. Slednja je vzela niti v svoje roke z vstopom v 3 km dolg vzpon, prehitela Jacobsenovo in do cilja odtekla solo tek. “Uresničile so se mi sanja. Izjemen občutek je, da sem postala prva Norvežanka z zmago na Tour de Skiju,” je bila presrečna zmagovalka. Tretje uvrščena Wengova je hitro ujela finsko falango tekmovalk, šla na začelje in se uspešno odcepila od najnevarnejše zasledovalke Kriste Lahteenmaki. Wengova je nato kar precej popustila, a ji je močno navijanje prve in drugo uvrščene v cilju, vlilo dovolj moči, da je pritekla v cilj na tretjem mestu. Mučni vzpon zadnje etape Toura je otežilo močno sneženje, kar je bil vzrok tudi slabšim časom same tekme.


Letošnji Tour de Ski je dobila Therese Johaug [foto: GEPA]

Jezerškova se je na progo podala iz 26. mesta, v skupnem seštevku Toura pa izgubila tri mesta. “Na ravnini sem potrošila preveč energije, zato me je v sredinskem delu vzpona enostavno zmanjkalo, imela sem močne bolečine v mišicah, a sem na koncu zbrala zadnje atome moči, kar je bilo premalo za dober čas teka. Včeraj me je ujel nahod, tako da tudi fizično nisem bila v najboljši formi,“, je Barbara ocenila današnji nastop ter analizirala tudi celotni Tour: “Celotni Tour je bil soliden, saj sem se nadejala boljšega teka in višje uvrstitve, sedaj gledam že naprej na Poljsko in se borim, da mi uspe priti v olimpijsko ekipo, kar mi je glavni cilj.


Rezultati: Tour de Ski .: Val di Fiemme


Leave a Comment