Norvežani kraljevali kvalifikacijam v Oberstdorfu

Robert Kranjec, Peter Prevc, Jernej Damjan, Mitja Mežnar in Jure Šinkovec so se skozi rahlo zasnežene kvalifikacije prebili na prvo tekmo 60. novoletne turneje, ki bo jutri ob 16.30 uri v Oberstdorfu.


Andreas Kofler [foto: GEPA]

Med kvalifikanti je bil najboljši Norvežan Tom Hilde, ki je pristal pri 133 metrih. Od njega sta bila boljša le že v naprej kvalificirana Avstrijec Andreas Kofler (142,0 m) in rojak Anders Bardal (138,5). Za Hildom sta se uvrstila še dva njegova rojaka Rune Velta in Vegard Haukoe Sklett, s čimer so Norvežani potrdili vrhunsko pripravljenost.

Med najboljšimi sta bila tudi s 126,5 metri Jure Šinkovec, ki je osvojil osmo mesto, in Peter Prevc z dva metra krajšim skokom na desetem mestom. S 118,0 metri se je na 20. mesto uvrstil Jernej Damjan, 114,5 metrov pa je ob zahtevnih vremenskih pogojih zmogel Robert Kranjec (21. mesto), ki je bil na tekmo uvrščen neposredno. Na tekmo se je uvrstil še Mitja Mežnar (112,0), ki je zasedel 47. mesto. Žal je izpadel Jurij Tepeš, kateremu se je skok povsem ponesrečil.


Peter Prevc [foto: GEPA]

Po dolgem času se je zgodilo, da so v kvalifikacijah nastopili vsi iz elitne deseterice, kar je na novoletni turneji pomembno, saj v prvi seriji skakalci skačejo v parih na izločanje. V kolikor kdo izmed najboljše deseterice ne skače v kvalifikacijah, je avtomatično uvrščen na rep uvrščenih. Poljaku Kamilu Stochu se je skok povsem ponesrečil in se bo jutri za poslastico na koncu prve serije pomeril s Koflerjem.

Prvo tekmo 60. novoletne turneje bo odprl Čeh Roman Koudelka, ki bo izzival Bolgara Vladimirja Zografskega. Kot prvi naš skakalce bo nastopil Robert Kranjec, ki bo v četrtem paru izzvan s strani Poljaka Macieja Kota. Jernej Damjan bo v šestem paru poskusil odbiti napad japonskega veterana Noriaka Kasaia, Petra Prevca kljub odličnemu kvalifikacijskemu nastopu čaka Avstrijec Thomas Morgenstern, nekoliko lažje delo naj bi imel Jure Šinkovec v dvoboju s Fincem Jannejem Happonenom, za zaključek pa bo v 22 paru Mitja Mežnar poskusil presenetiti Norvežana Rune Velto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Kvalifikacije
Startna lista: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Dvoboji prva serija


Leave a Comment