Norvežani v Oberstdorfu leteli najdlje


Tri najboljše reprezentance nemške ekipne turneje [foto: GEPA]

Na skakalnici v Oberstdorfu se je končala še ekipna tekma, ki je bila tudi zadnja, preden bodo skakalci odpotovali na svetovno prvenstvo v dolino Fiemme in zadnja, ki naj bi odločila, katera ekipa si najbolj zasluži v žep pospraviti mamljivih sto tisoč evrov. Tako imenovani nemški »Team Tour« je z današnjo zmago dobila reprezentanca Norveške, čeprav so si Slovenci iz včerajšnje tekme in iz tistih v Willigenu in Klingenthalu priskakali približno 45 točk prednosti. Vseeno so za zaključek turneje slovenski orli ekipno zasedli tretje mesto, boljši od njih je bila na drugem mestu še avstrijska ekipa.


Jurij Tepeš je za Slovenijo nastopil prvi [foto: FIS]

Ekipna tekma je bila pravzaprav boj med štirimi reprezentancami – Slovenijo, Norveško, Avstrijo in Nemčijo. Če so nas slovenski skakalci navduševali z odličnimi predstavami na ekipni tekmi prejšnji vikend v Willingenu, rezultati tokrat že po prvi seriji niso bili obetajoči, saj je slovenska reprezentanca stala na četrtem mestu. Najbolje sta se odrezala prav prva nastopajoča – Jurij Tepeš je pristal pri 204, 5 m, Robert Kranjec pa pri 211 m.

Norveški je že v prvi seriji uspelo nadoknaditi približno 50 točk v primerjavi s seštevkom ekipne turneje. Sloveniji so se zgolj na 10 točk približali že po nastopu tretje skupine skakalcev. Jaka Hvala ni bil razpoložen (184,5 m), zato ga je Anders Bardal z 209,5 m zlahka premagal. Tudi z nastopom zadnjega slovenskega reprezentanta nismo mogli biti povsem zadovoljni. Peter Prevc prav tako ni zmogel preleteti 200-metrske znamke (198 m), in tako je Andreas Stjernen (211 m) Norveško pred koncem prve serije popeljal v vodstvo tako na ekipni tekmi kot v seštevku ekipne turneje. Tekma je bila tako že izgubljena, ekipna turneja pa ne še povsem – le šest točk prednosti so imeli Norvežani pred Slovenci.


Robert Kranjec je bil z 212,5 m najdaljši na tekmi  [foto: FIS]

V drugi seriji so Norvežani z dolgimi skoki še povečali prednost seštevka turneje in na koncu “Team Tour”  osvojili s prednostjo 8,7 točk. Čeprav je Jurij Tepeš skočil nekoliko krajše kot v prvo (200,5 m), je Kranjec je z najdaljšim poletom tekme (212,5 m) slovensko ekipo približal nemški, da sta bila zadnja skoka Hvale in Prevca (194 m in 206 m) dovolj, da so obdržali prednost pred Bavarci, na koncu so jo premagali za nekaj več kot pet točk.

Rezultati: Sveto vni pokal .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Rezultati: Svetovni pokal .: FIS ekipna turneja :. Skupni seštevek

Leave a Comment