Norvežanke najboljše, Slovenke na 16. mestu

Favorizirana ekipa Norvežank je z zmago na štafetni preizkušnji 4×5 km za svetovni pokal v švedskem Gaellivareju potrdila izredno pripravljenost. Zmagovalna ekipa v postavi Vibeke Skofterud, Terese Johaug, Martine Ek Hagen in včerajšnja zmagovalka Marit Bjorgen je za 19,4 sekunde premagala drugo uvrščeno štafeto Švedske. Na tretjem mestu so presenetljivo pristale Američanke (+28,2). Slovenke Katja Višnar, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek so pristale na 16. mestu z zaostankom 3:02,1.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Američanke presenetile vse

V prvi predaji sta bili v ospredju tekmovalki dveh norveških štafet in tako narekovali ritem, ki ga je izkušena Vibeke Skofterud stopnjevala do druge predaje. Teresa Johaug je nato še povečala razliko pred prvo zasledovalko. V tretji predaji je mlada Hagnova nekoliko popustila, vendar je Bjorgnova v zadnji predaji rutinirano pripeljala Norveško do gladke zmage. Pred zadnjo predajo je kazalo na senzacionalno drugo mesto Američank, vendar je izkušena Švedinja Charlotte Kalla pritisnila na plin, prehitela mlado Digginsovo in pripeljala Švedinje na drugo mesto. Američanke so nato zasluženo ohranile tretje mesto s ciljnim šprintom z drugo norveško štafeto.

Katja Višnar je po štartu do polovice proge držala skupino, nato pa popustila in prišla na predajo na 18. mestu (+56,4). Vesna Fabjan je nato pridobila dve mesti in z zaostankom 1:47,0 predala kot 16. Barbara Jezeršek je z 12. časom predaje pridobila eno mesto (+2:13,0), Alenka Čebašek pa je v cilj prišla kot 16.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Grace ne zadovoljen

Z rezultatom nismo zadovoljni. Katjo je na polovici proge pobralo, nastala je razlika, ki jo je bilo nemogoče zmanjšati. Ostale tekmovalke so držale pozicijo in tekle v mejah pričakovanj,” je komentiral glavni trener Marko Gracer in dodal: “Gremo naprej, jutri bodo dekleta opravile še lažji trening, v torek pa že potujemo v Kuusamo, kjer nas čaka naporen program tekem.

Tudi pri moških slavili Norvežani

Pri moških štafetah na 4 x 7,5 km je bilo dogajanje veliko razburljivo kot pri ženskah. Po pričakovanjih so zmago osvojili Norvežani, pred Švedi (+6,4) na drugem in Rusi na tretjem mestu (+7,2). Do tretje predaje so bile v ospredju ruska, norveška in nemška štafeta. Nato je Norvežan Roethe pospešil, se odlepil od zasledovalcev in z odločilno prednostjo 28 sekund predal Northugu, ki je do cilja prednost sicer zmanjšal, a vseeno z lahkoto pripeljal Norveško do nove zmage. Za srebro in bron je odločal ciljni šprint med Rusijo in Švedsko. Slednja se je po zaslugi Marcusa Hellnerja zavihtela na drugo mesto.

Karavana svetovnega pokala se seli v finski Kuusamo, kjer bo že prihodnji petek na sporedu prvi šprint v letošnji sezoni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Gaellivare :. Štafeta (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Gaellivare :. Štafeta (ž)


Leave a Comment