Nov veter v nordijski kombinaciji

Po skakalcih, ki so že v sredini poletne sezone, bodo z mini poletno veliko nagrado pričeli tudi nordijski kombinatorci. V koledarju Mednarodne smučarske zveze so tri prizorišča s petimi tekmami. Vse skupaj se bo ta konec tedna pričelo v nemškem Oberwiesenthalu, kjer se bosta na sporedu ekipni sprint in posamična tekma, nato se bodo tekmovalci preselili v Avstrijo v Beljak, kjer se bodo prihodnjo sredo pomerili na posamični tekmi, za zaključek poletne velike nagrade pa se bodo vnovič preselili v Nemčijo, in sicer v Oberstdorfu, kjer bosta zaključni tekmi 29. in 30. avgusta.


Tekmovalci se pripravljajo na različne načine [foto: SZS]

V strokovnem vodstvu slovenskih tekmovalcev je prišlo do nekaj sprememb, tudi povsem na vrhu. Jože Berčič, lanskoletni glavni trener skakalk, je na mestu glavnega trenerja kombinatorcev nadomestil Primoža Triplata. Ekipa se je okrepila z fizioterapevtom in maserjem Matejem Drinovcem, ki je po olimpijski sezoni končal kariero. “Matej je zelo priden v šoli. Do zaključka mu manjka le še diploma,” s pohvalami ne skopari Berčič. V ekipi so pridobili tudi Roberta Slabanjo, ki tekmovalcem svetuje in izdeluje tekaške treninge. Skupaj usklajujejo, da bi bili skoki in teki povezani v pravilen komplet.

Trening v domovini

Trenirali smo pretežno le doma, vendar so bili treningi zelo raznoliki. Uporabili smo skakalnice v Kranju, Planica in Beljak, ki je takoj čez mejo. Tekaško pa smo velikokrat trenirali tudi na Rogli. Robert Slabanja nam je namreč svetoval, da je po njegovih izračunih to že skoraj višinski trening. Za enkrat nam gre vse po načrtih. Večkrat smo analizirali tudi kri tekmovalcev, da smo preverili v katerih mejah se gibljejo njihove obremenitve. Fantje trenirajo zelo zavzeto. Sistem se je nekoliko spremenil, kar je dobrodošlo, da ni ves čas enako,” je pripravljalno obdobje opisal Berčič ter dodal: “Pri kombinatorci je to res pripravljalno poletno obdobje, saj se vsak pripravlja po nekem svojem sistemu. S konkurenco nismo imeli primerjave, tekem ni bilo niti v Sloveniji. Morda je nordijska kombinacija podhranjena z vseh strani. V bližnji prihodnosti bosta dve tekmi v Sloveniji za pokal Cockta, a smo eno zaradi poletne velike nagrade že odpovedali, druga tekma pa je takoj po vrnitvi iz Oberstdorfa. O konkretni pripravljenosti ne morem govoriti, saj imamo podatke le iz tekaških testov v klanec in testov, ki smo jih imeli skupaj z Robertom Slabanjo. Poletna velika nagrada bo tudi za nas preverjanje trenutne pripravljenosti. Pravega tekmovalnega vzdušja še ni bilo.


Jože Berčič je sedel na krmilo nordijskih kombinatorce [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Dva tekmovalca na vse tekme

Po lanski nadvse uspešni poletni sezoni, tokrat ekipa nima konkretnih ciljev. “Lani so bili dosežki strahovito dobro. Najbrž jih ne bomo mogli ponoviti, bomo pa tega veseli. Bolj smotrno bo videti napredek v tehniki skoka in teka. Kar nam bo kasneje zelo prav prišlo v zimski sezoni, kjer nas čakajo najpomembnejše tekme. Če bomo že zdaj videli napredek in ga bodo fantje čutili, bo veliko lažje delo v naprej,” je dejal Berčič in razkril, da bosta na celotni poletni veliki nagradi nastopila Marjan Jelenko in Gašper Berlot. Vsaj na začetnem delu bo nastopil še Jože Kamenik, v Beljaku pa še Luka Oblak ali Borut Mavc. Sloveniji je bila za letošnjo sezono dodeljena kvota štirih tekmovalcev. Kot poudarja Berčič, bodo ob neustrezni pripravljenosti tekmovalca poslali domov. “Ni pametno nekoga pošiljati v ogenj, če ni pripravljen.

Leave a Comment