Nova mladinska prvakinja Takanashijeva, Požunova do brona


Evelyn Insam, Sara Takanashi in Katja Požun so zasedle mesta na zmagovalnem odru [foto: liberec2013.cz]

V češkem Liberecu (HS 100) so se skakalke pomerile na posamični tekmi mladinskega svetovnega prvenstva. Odlično so nastopile slovenske predstavnice, posebno Katja Požun, ki je prišla do brona. V prvi seriji je članica SK Zagorje s 94,5 m zasedala četrto mesto, v drugo pa je pristala pri 99,0 m. Požunova je tako osvojila četrto posamično medaljo za dekleta na mladinskih svetovni prvenstvih. “Prvi skok ni bil dober. Tudi počepa nisem napravila dobrega, saj sem bila za 1,3 km/h počasnejša od najvišje hitrosti. Zaradi tega je bil tudi skok nekoliko slabši. V drugi seriji sem to popravila, čeprav tudi ta skok ni bil vrhunski. Z bronasto medaljo sem seveda zadovoljna, saj je bil to moje zadnje mladinsko svetovno prvenstvo,” je po tekmi dejala Katja, ki je bila tretja že leta 2008 v Zakopanah ter lani tretja z ekipo v turškem Erzurumu. In kje bo pristala tokratna medalja? “Vse ti medalje bodo razporejene na isti polici, čeprav medalj nimam tako razporejenih. Bi pa rada počakala še na sobotno ekipno tekmo.” Poleg tega je Špela Rogelj lani v estonskem Otepaaju zasedla drugo mesto, Maja Vtič pa je bila na prvem prvenstvu v italijanskem Trbižu (2007) tretja.


Katja Požun je bila po tekmovanju nasmejana [foto: liberec2013.cz]

Dekleta v letošnji sezoni čaka tudi svetovno člansko prvenstvo v italijanski Val d’Fiemmu. “Tudi tam je tretje mesto izvedljivo, vendar bi mi morala narediti dva odlična skoka. V letošnji sezoni sem že delala lepe skoke. Pustimo se presenetiti, tekma je tekma,” je Katja menila o ponovitvi današnjega uspeha tudi na največjem tekmovanju v letošnji sezoni.

Naslov najboljše je obranila Japonka Sara Takanashi, ki je bila z 98,5 m in 102,0 m v obeh serijah najboljša. Srebrna medalja je odšla v Italijo po zaslugi Evelyn Insam.


Špela Rogelj je zasedla sedmo mesto [foto: liberec2013.cz]

Tudi preostale slovenske skakalke so nastopile zalo dobro. Urša Bogataj je bila peta, Špela Rogelj sedma, Ema Klinec deveta. Tako so naše tekmovalke ekipo nastopile najboljše in napovedale naskok na najvišja mesta na sobotni ekipni tekmi.

V prvi seriji preveč osnovnošolskih napak

V prvi seriji smo naredili malenkostno preveč otroških napak. Druga serija je bila na našem trenutnem nivoju. Dekletom čestitam. Morda smo kotirali malenkost višje. Tega ne govorim zaradi tega, da bi bil požrešen, temveč realna ocena je bila, da bi lahko posegli tudi po kakšnem rezultatu višje. Vedno se poskušamo osredotočiti v same skoke in rezultat je vedno posledica dveh dobrih skokov. Iz tega izhodišča izhajamo. Kar se dogaja pred tekmo je vse skupaj nepomembno, tudi poskusna serija ne daje realne vrednosti. Tisto kar je na samem tekmovanju, to šteje,” je dejal glavni trener slovenskih deklet Matjaž Triplat in nekaj besed namenil tudi sobotni ekipni tekmi: “Na ekipni tekmi bo nastopala ista četverica deklet kot na današnji preizkušnji. Orientirali se bomo na naše skoke in poskušali vreči rokavico preostalim nacijam. Naj se oni ukvarjajo z nami. Hočemo biti zbrani in skoncentrirani na naše naloge.


Dekleta so imela tudi podporo s tribun [foto: liberec2013.cz]

Tekmovanje je sicer potekalo ob rahlem sneženju. V prvi seriji je veter tudi nekoliko obračal smer, a kot je poudaril Tripat, so naše skakalke v prvo naredile manjše osnovnošolske napake.

V soboto dekleta čaka še ekipna tekma. O njej je nekaj besed spregovorila tudi Katja: “Če se bo vse izšlo tako kot znamo, če bomo naredile dobre skoke, bo uvrstitev lepa.


Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Liberec
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)
Izjava: Katja Požun (.mp3)Katjin drugi nastop [foto: liberec2013.cz]

Leave a Comment