Nove stopničke za Emo Klinec, Nika Križnar na 5. mestu

Naše smučarke skakalke nadaljujejo z zbiranjem stopničk na tekmah svetovnega pokala. Ema Klinec je v Titisee-Neustadtu zasedla 3. mesto, Nika Križnar je bila 5., Jerneja Brecl je zasedla 13. mesto, Urša Bogataj pa je končala na 20. mestu.

Na tretji posamični tekmi letošnje sezone svetovnega pokala za skakalke smo Slovenci imeli pet skakalk, potem ko je v kvalifikacijski seriji v Titisee-Neustadtu izpadla Špela Rogelj. Po prvi seriji je vodila Avstrijka Marita Kramer s 131.5 metri in 128,9 točkami pred Norvežanko Eirin Mario Kvandal, ki je skočila 129.5 metrov in je zbrala 118,5 točk, tretja je bila še ena Norvežanka, Maren Lundby s 124.5 metri in 117,9 točkami. Tik za njo je bila Ema Klinec, ki je skočila 126 metrov, zbrala pa je 116,1 točk, sedma je bila s 124 metri in 112,5 točkami Nika Križnar. Tik za prvo deseterico je bila na 12. mestu Jerneja Brecl s 117 metri in 95,5 točkami, Urša Bogataj je zasedala 16. mesto s 113.5 metri in 90,4 točkami. Žal je brez finala drugič v tej sezoni ostala Katra Komar na 38. mestu, skočila je 99.5 metrov.


Tudi na četrti tekmi sezone so Slovenke stopile na zmagovalni oder, Emi Klinec je to uspelo tretjič [foto: Sloski]

V finalni seriji, kjer se je dež že mešal s snegom, je Bogatajeva kot prva Slovenka skočila 117.5 metrov, s 183,2 točkami pa je izgubila nekaj mest in je danes končala na končnem 20. mestu. Enako daleč je nato skočila Breclova, ki je s skupno 193,4 točkami prišla do prvih letošnjih točk in sedmega rezultata med najboljšo petnajsterico v karieri, zasedla je končno 13. mesto. Super skok pa je nato prikazala Križnarjeva. Odneslo jo je kar do 132 metrov, z lepim doskokom je zbrala 236,9 točk in s tem je zanesljivo prevzela vodstvo. Že takoj za njo je še dlje poletela Silje Opseth, 138.5 metrov, z 254,0 točkami pa je bila ona naslednja z ogromno prednostjo na vrhu. Sara Takanaši je s 127 metri zaostala za takrat vodilnima skakalkama, ne pa tudi Klinčeva. Skočila je 130 metrov, zbrala 245,5 točk in to jo je popeljalo na trenutno drugo mesto.

Lundbyjeva je kot naslednja skočila 129.5 metrov in je z 242,0 točkami zaostala za Klinčevo ter prehitela Križnarjevo, Kvandalova je nato skočila 133 metrov, a je slabo doskočila in je zaostala za obema našima in stopničke so bile tu! Še druge letošnje zmage se je s 135 metri v finalu in s skupno 257,7 točkami razveselila Marita Kramer, druga je bila na koncu Opsethova, tretja pa Ema Klinec. Odlična peta pa na koncu Nika Križnar.

Sneg je kot sladoled

Dež, dež, dež (smeh). Težka tekma. Zdaj bi že skoraj rekla, da smo navajeni teh razmer. Na Ljubnem je bilo prizorišče precej mokro oz. deževno. Sem zadovoljna s prikazanim, vem kje imam rezerve. Upam, da jih izkoristim že jutri v prvi seriji. Potrebno je spet napadati naprej. Želim si še višje, za to pa se stvar mora poklopiti. Osredotočenost na skoke in delo celotne ekipe, to je to,” je po tretjih letošnjih stopničkah povedala Klinčeva, vesela je bila tudi trenutno druga skakalka svetovnega pokala, Križnarjeva: “Danes je bilo za mene kar napeto. Prvi skok je bil malenkost slabši, a še vseeno se mi zdi, da napaka ni bila tako velika. V finalnem skoku pa je bilo bistveno boljše, a vem da imam še rezerve. Znam pokazati tudi boljše skoke, upam da že jutri.


Jerneja Brecl je prvič letos osvojila točke [foto: Jure Makovec]

Takole je razmišljala Breclova: “Danes je bil najboljši skok v kvalifikacijah, preostala dva sta bila povprečna. Če jutri še malenkost dodam, sem lahko še višje.” Črto je potegnil glavni trener naših, Zoran Zupančič: “Štiri tekme in štiri stopničke za nas, s tem smo izredno zadovoljni, imamo tekmovalke, ki se borijo za sam vrh. Ponovno težka tekma, dež pada že cele tri dni, tako da je sneg že kot sladoled. A punce so oddelale dobro. Danes ponovno čestitke Emi in Niki. Morda ni tako veliko presenečenje Jerneja, ki je kazala odlične skoke, po dolgem času je ponovno med 15, mislim, da je sposobna še višje. Urša danes ni pokazala svojega dela, žal sta preveč grešili Špela in Katra. Jutri je ponovno dan za popravni izpit. Tiste punce, ki pa znajo skakati, pa morajo samo napadati.

Jutri bo v Titisee-Neustadtu na sporedu še ena tekma svetovnega pokala, četrta posamična v tej sezoni, začela se bo ob 13.15 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Titisee-Neustadt


Leave a Comment