Novinarska konferenca s Petro Majdič in Katjo Višnar


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) je zvečer potekala novinarska konferenca s Petro Majdič in Katjo Višnar, ki sta pretekli vikend odlično nastopali na tekmah v estonski Otepääu. Poleg naših smučark tekačic sta zbranim novinarjem nekaj besed namenila še predsednik zbora za teke Mitja Praznik in direktor SZS Matija Vojsk. Slednji je v uvodu dejal: “Vesel sem, da se lahko srečamo v takem krogu, posebej po takem uspehu. Všeč mi je to, da punce vedno znova povedo to, da ekipa diha skupaj, ter da je njun dosežek tudi dosežek tistih, ki jih ni tukaj na konferenci. Računamo, da je ta ekipa jamstvo za dobre dosežke v prihodnje. Obema čestitke za ta uspeh.

Mitja Praznik je za tem rekel: “S tem januarskim obdobjem prihajamo v zadnjo, resno dobo sezone, zadnji vikend pa je bil izredno uspešen. Imeli smo minimalno ekipo z dvema tekmovalkama, rezultati pa so bili maksimalni. Nova zmaga Petre in deveto mesto na distanci ter Katjin fantastičen rezultat, preboj v finale na sprintu in šesto mesto, je odlična spodbuda pred nadaljevanjem sezone in vrhunci, ki nas čakajo. Tu nas je kar malo, saj se tekmovanja v tem obdobju prekrivajo, zato je del ekipe in strokovnega vodstva odpotoval na mladinsko svetovno prvenstvo v taisti Otepää, kjer se v sredo pričenja MSP in SP mlajših članov do 23 let. Tja smo poslali ekipo, ki se je v tej sezoni uspela prebiti skozi kriterije, ki jih je postavil strokovni svet in vodstvo panoge na začetku sezone. V tej ekipi je deset tekmovalcev in tekmovalk. Nadejamo se dobrih rezultatov in novic iz Otepääe. Za konec bi dodal, da na mladih svet stoji tudi v teku. Ta vikend je v Italiji potekal 28. Topolino za otroške kategorije. V osmih kategorijah smo pobrali pet zmag in še pet mest na stopničkah. Za Petrino nasledstvo dobro kaže in vsi skupaj smo optimistični, da se bo ta pravljica nadaljevala tudi v bodoče.

Petra je na začetku pohvalila pomoč SZS in spremljevalne ekipe: “Punce smo na tekmah vedno lahko zelo vesele, da imamo ob sebi tako dober servis. Fantje so super, tudi karakterno in dobro se ujamemo,” potem pa odgovorila na vprašanje o tem, kje dobi energijo za takšne izjemne dosežke: “Kaj naj rečem, kar navadiš se. Ko imaš 22 zmag je vedno tako ‘fajn’ biti prvi, se veseliti z navijači, občutek je tako dober, da ga želiš vedno znova podoživljati. Delaš pa precej. Treba se je precej boriti, delati leta in leta, da se to obrestuje.” Za tem je opisala tekmi v Estoniji: “V Otepää je zadnja leta distanca ena najtežjih v svetovnem pokalu. Za deveto mesto sem vesela, saj nismo vedeli kaj lahko pričakujemo, sploh po tej bolezni. Pred nedeljsko tekmo sem bila malo nesrečna, ker je bila proga lažja, ampak na koncu sem ugotovila, da je to zame pozitivno, ker sem imela malo utrujene noge, tudi od sobotne tekme,” in v smehu dodala: “Pri svojih letih pa sem lahko že malo pametna pri taktiki.

To je moj najboljši rezultat v klasični tehniki in med tako konkurenco. V tej tehniki sem močna, imela pa sem taktiko kot Petra. Biti spredaj, saj si tam najbolj varen in kjer lahko malo zadržuješ tekmovalke in imaš kontrolo nad vsem kar se dogaja za tabo. Tako sem odtekla četrtfinale in polfinale. V finalu sem se borila kolikor sem se lahko. Šla sem za Petro, poskusila ostati za njo in na ciljno ravnino prišla na četrtem mestu, ampak potem začutila ‘laktat’ in do cilja sta me prehiteli dve tekmovalki. Toda šesto mesto mi veliko pomeni in to, da vidim, kako sem blizu,” pa je na koncu rekla Katja. Slednja bo pred odhodom v ruski Rybinsk, kjer bodo na sporedu tekme svetovnega pokala, trenirala na Pokljuki, medtem ko Petra v Rusijo ne bo odpotovala in bo imela pred svetovnim prvenstvom v norveškem Oslu več časa za priprave.

Leave a Comment