Novoletni preporod slovenskih skakalcev

Novoletna tekma smučarjev skakalcev v Garmisch-Partenkirchnu je prinesla izjemen ekipni uspeh naših orlov. Tilen Bartol je po drugem mestu v prvi seriji zablestel s končnim 5. mestom, Peter Prevc je dvig forme potrdil z 8. mestom, Jernej Damjan je bil 13., točke pa še mladima Žigi Jelarju in Timiju Zajcu.


Kamil Stoch je slavil zmago na novegaleta dan [foto: GEPA]

Najprestižnejši dogodek novoletnega dne v Garmisch-Partenkirchnu je znova predstavljala skakalna tekma novoletne turneje. Na novoletni tekmi je bilo prvič v tej sezoni vseh sedem Slovencev, ki so na včerajšnjih kvalifikacijah nastopili zelo dobro. Kot prvi je nastopil Domen Prevc, ki je s 115 metri in 99,7 točkami žal skočil premalo za nasprotnika, Poljaka Piotro Zylo, ki je skočil 122.5 metrov in zbral 113,1 točk. A nadaljevalo se je nato precej bolje. Tilen Bartol je v težkem paru z Michaelom Hayböckom skočil odlično, 136 metrov, zbral prav toliko točk in tako le še potrdil naj daljavo poizkusne serije, ko je bil še tri metre daljši. Hayböckov izziv s 125 metri je bil tako gladko premagan.

Sledila je še ena, kar malce presenetljiva in predvsem odmevna zmaga našega skakalca. Žiga Jelar je s 125.5 metri in 119,1 točkami postavil previsoko letvico Avstrijcu Stefanu Kraftu, vodilnemu po prvi seriji letošnje turneje v Oberstdorfu. Avstrijec je na koncu s 122.5 metri ostal brez finalnega nastopa. Tudi naslednji naš, Timi Zajc, je premagal svojega nasprotnika, Manuela Fettnerja. Zajc je doskočil pri 118.5 metrih, zbral je 105,1 točk, kar je bilo več kot 10 točk več od Fettnerja in Slovenci so dobili vse tri dvoboje proti Avstrijcem.
Skok desetega z včerajšnjih kvalifikacij, Petra Prevca, ki je imel ene slabših razmer v prvi seriji, ni razočaral. Prevc je pristal pri 129 metrih, 130,2 točk pa je bilo občutno preveč za Čeha Romana Koudelko, ki je pristal pri 118 metrih. Žal se je skok ponesrečil devetemu z včerajšnjih kvalifikacij, Anžetu Semeniču, ki je s 120.5 metri in 108,8 točkami za pol točke izgubil dvoboj z Rusom Jevgenijem Klimovom, ki je pristal pri 119.5 metrih. Zanesljiv pa je bil tudi zadnji naš, Jernej Damjan, ki je s 126 metri in 120,6 točkami premagal še enega Čeha, Vojtecha Sturso, ki je s 102 metroma prikazal najslabši skok prve serije.


Peter Prevc je prvič v sezoni skočil med najboljšo deseterico [foto: GEPA]

Po prvi seriji je vodil zmagovalec Oberstdorfa, Kamil Stoch s 135.5 metri in 137,4 točkami, sijajen drugi je bil Bartol, tretji pa Japonec Junširo Kobajaši s 137 metri in 135,2 točkami. P. Prevc je bil odličen sedmi, Damjan 16., Jelar 19. in Zajc 30. Zmagovalec kvalifikacij, Johann Andre Forfang je s 124 metri in 119,2 točkami zasedal 17. mesto.

Finalno serijo je s skokom, kot ga zna, odprl Zajc, ki je pristal pri 134 metrih, z 237,4 točkami pa je dolgo časa vztrajal v vodstvu. Na koncu se je dvignil kar do 22. mesta, tik za Jelarja, ki je s 124 metri in 238,6 točkami še drugič zelo zanesljivo osvojil točke na tej turneji. Sijajen skok je v finalu uspel Damjanu, ki ga je odneslo do 138 metrov, 259,3 točke pa so ga na koncu v zelo lepi in dolgi finalni seriji popeljale do 13. mesta.

Drama ob koncu finala, Prevc prvič med deset, Bartol zdržal pritisk

Sijajen finale na prvi tekmi novega leta se je nadaljeval s skoki najboljše deseterice iz prve serije. Andreas Stjernen je zajadral do 137.5 metrov in zbral 268,7 točk. Še daljši je bil nato Prevc, ki je doskočil pri 138 metrih, ob nekoliko vzgornika pa je skupaj zbral 266,9 točk in je zaostal tik za Stjernenom, kljub temu pa je to končno pomenilo prvo letošnjo uvrstitev med najboljšo deseterico. Takoj za njim je domači as Richard Freitag pristal pri 137 metrih in z 275,8 točkami je vodil skoraj vse do konca. Napetost je močno narasla pred skokoma zadnjih dveh skakalcev, Bartola in Stocha, saj je zapihal močan veter in priča smo bili več kot desetminutni prekinitvi. A vetrovne razmere so se vendarle umirile in mladi Bartol je še enkrat potrdil, da se razvija v pravega tekmovalca. S 133.5 metri in končnim zbirom 268,9 točk je skočil na izjemno 5. mesto, za stopničkami je zaostal vsega 1,3 točke! Prevc je končal kot 8., zmage pa se je s finalnimi 139.5 metri in 283,4 točkami znova veselil Stoch pred Freitagom, tretji je bil Norvežan Anders FannemelNe bi rekel, da je bila to najtežja tekma v mojem življenju. Niti nisem bil nervozen, vse sem doživljal precej sproščeno. Vem, da če naredim zelo dober skok, sem lahko zelo visoko in k temu tudi stremim. Ob čakanju pred finalnim skokom sem komaj čakal, da pridem dol, saj so me noge zelo bolele. Nekaj časa za razmišljanje je res bilo, a želel sem si predvsem, da čim prej končamo s tekmo. Pomislil sem tudi na to, da bi finalno serijo takrat odpovedali, vendar sem se hitro zavedal, da to ne bo šlo, saj sva bila na vrhu le še dva in sem bil prepričan, da bodo finale izpeljali do konca. Ko sem pristal, nisem vedel, na katerem mestu bom pristal, a ko sem videl številko 4, sem bil zelo zadovoljen. Da mi je do stopničk zmanjkalo 1,3 točke sem videl šele, ko sem stopil ven iz arene na semaforju. A tudi za to bo še čas.”

Dobre volje je bil tudi Peter Prevc, ki je končno skočil med najboljšo deseterico: “Danes sta se oba skoka izšla, kot bi se mogla že kdaj prej in s tem sem zelo zadovoljen. To sta bila lepa skoka in tudi rezultat je na koncu to pokazal in ni bil, kljub lepim skokom, okrog 15. mesta, ampak je bil med deseterico. Vesel sem bil dveh dobrih skokov, to je pomenila gesta po finalnem skoku. To je šele prva tekma, ki mi je dobro uspela. Ne moremo se preveč še veseliti. Super pa je tudi, da so rezultati ekipe močni, a po drugi strani je super tudi, če ima vsaj en vrhunski rezultat, če jih že drugi nimajo. Super je, da nas je tako veliko v finalu!

Lahko rečem, da je na letošnji turneji 2:0 za mene proti njej. Borimo se naprej. Zelo sem vesel finalnega skoka. Do zdaj sem kazal solidne skoke, v finalu pa sem našel tistega pravega. Škoda, ker mi to ni uspelo že en skok prej, a kljub temu je bilo danes super. Moji občutki so na splošno že vseskozi zelo dobri. Bistvo mi je, da konstanta ostaja, saj le tako lahko gradiš naprej. Če se ti konstanta podre, kot recimo Stefanu Kraftu, pa je zelo težko kaj narediti. Ne vem, kaj bo naredil Stefan, kar malo se mi smili. Naši rezultati pa se lepo dvigujejo. Nekaj dni nazaj sem bil kot 14. najboljši Slovenec, danes sem kot 13. tretji najboljši Slovenec. To je zelo dobro. Čestital bi Tilnu, da je zdržal pritisk in naredil še en dober skok. Odlično!” je po tekmi povzel najbolj konstanten slovenski skakalec te zime, Jernej Damjan.

Bartol skupno že 9., v Innsbrucku Dežman namesto Semeniča

V skupnem seštevku turneje po polovici le te jasno vodi dvakratni zmagovalec Stoch s prednostjo 11,8 točk pred Freitagom, tretji Dawid Kubacki zaostaja že velikih 32,3 točk. Bartol je skočil na 9. mesto, zaostaja 52,5 točk, Damjan je enajsti z zaostankom 58,8 točk za vodilnim Poljakom. Tretji naš najboljši je Jelar na 20. mestu, Zajc je 25., P. Prevc 29., Semenič 41., D. Prevc pa 49.. Na turneji je jutri prost dan, ki pomeni tudi selitev na Tirolsko, v Innsbruck.

Še pred selitvijo pa je svoje misli povzel tudi Goran Janus, ki bo jutri ekipi namenil, razen poti v Avstrijo, prost dan. “Prva novoletna želja je z današnjimi rezultati res uslišana. Čestitke fantom za lep ekipni uspeh. Škoda, da je prišla ta fronta tik pred Tilnom, ki je povzročila toliko čakanja. Morda bi se razpletlo drugače, glede na majhne razlike. Bilo je zelo blizu stopničk, a sem zadovoljen. Na trenerski tribuni je bilo ob tisti fronti zelo napeto, podal sem, v hecu, tudi predlog, da serijo kar odpovejo. Čakaš na zadnja dva skakalca, vsi čakajo kaj se bo zgodilo. Po tekmi je bilo dobro vzdušje v ekipi. Verjeti moraš v tisto kar delaš, fantje so sproščeni in na tem je treba graditi naprej,” je povzel Janus, ki je še razkril, da v Innsbrucku Semeniča zamenja Nejc Dežman. A slednji se nato vrača na tekme celinskega pokala v Neustadt, v Bischofshofnu pa se bo ekipi znova pridružil Semenič.

Preostali program 66. novoletne turneje

Sreda, 3. januar 2018
14.00 – Kvalifikacije, Innsbruck (HS130)

Četrtek, 4. januar 2018
14.00 – 3. tekma, Innsbruck (HS130)

Petek, 5. januar 2018
17.00 – Kvalifikacije, Bischofshofen (HS140)

Sobota, 6. januar 2018
17.00 – 4. tekma, Bischofshofen (HS140)


Rezultati: Novoletna turneja .: Garmisch-Partenkirchen
Izjava: Tilen Bartol (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment