Ob Mikaeli Shiffrin se veselijo tudi Slovenke

Na Mariborskem Pohorju je danes potekal 2. polčas 53. Zlate lisice. Na štartu šestega slaloma v sezoni je bilo 81 smučark iz 26 držav, med njimi tudi šest Slovenk. Zadnjih sedem slalomov tu je dalo sedem različnih zmagovalk – Nicole Hosp, Maria Höfl-Riesch, Kathrin Zettel, Michaela Kirchgasser, Tina Maze in Mikaela Shiffrin. Nazadnje je tu leta 2008 zmago ubranila Marlies Schild, zdaj je niz prekinila Američanka.


Mikaela Shiffrin je znova slavila slalomsko zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za razliko od včeraj, ko se je Pohorje kopalo v soncu in solzah sreče in žalosti ob slovesu Tine Maze, se je štajerska prestolnica tokrat prebudila v zasneženo jutro. Kljub rahlemu sneženju je bila proga odlično utrjena in ponujala enakovredne slalomske boje tudi pri višjih štartnih številkah. Spomnimo. Lani je morala žirija po 25 tekmovalkah slalomsko preizkušnjo prekiniti in nato odpovedati. Letos so boj z naravo dobili organizatorji. Od Slovenk so bile na štartu Ana Bucik (štartala je s številko 23), Maruša Ferk (26), Ilka Štuhec (33), Meta Hrovat (68), Saša Brezovnik (69) in Klara Livk (74).

Po prvi vožnji najboljše tesno skupaj

Slalom na 53. Zlati lisici je odprla Švedinja Frida Hansdotter. Vodilne slalomistke sezone – članice elitne sedmerice – so bile po prvi vožnji precej nagnetene skupaj. Vodilna Mikaela Shiffrin je imel pred Švicarko Wendy Holdener vsega 17 stotink prednosti. Od favoritinj se je zalomilo le zmagovalki slaloma v Zagrebu, Slovakinji Veroniki Velez Zuzulovi, ki je bila po dveh merjenjih vmesnega časa najhitreje na progi, a je nato odstopila. Članicam elitne sedmerice (danes šesterice) se je po prvi vožnji še najbolj približala Italijanka Manuela Mölgg (+1.18).

Prva od Slovenk se je na progo podala Ana Bucik, ki ji pohorska strmina ustreza. Začela je odločno in si do prvega vmesnega časa nabrala zgolj 33 stotink zaostanka. Malce manj ji je uspel srednji del, a je v spodnjem delu dvignila tempo in v cilj prišla kot 12 z +1.53 zaostanka. Po prvi vožnji si je 15. mesto delila z Nemko Christine Geiger, Italijanko Irene Curtoni in Francozinjo Adeline Baud Mugnier. Zaradi majhnih razlik je imel odlično izhodišče pred drugo vožnjo za katero je napadala napad od štarta do cilja.


Maruša Ferk in Ana Bucik [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Malo za njo se je s štarta pognala Maruša Ferk, ki je začela silovito in zelo dinamično, a žal po dobrih desetih sekundah odstopila in ostala brez uvrstitve. Po odstopu – zgrešila je vratca – je dejala: “Sem zelo razočarana. Bila sem ‘napaljena’ na tekmo. Hotela sem pregristi progo. Na štartu sem mislili, da bom utrgala količke. V prvi kombinacij sem spustila smuči in dodala kot na treningih. Ko sem prišla v dvojno vertikalo sem prepozno zamenjala in nisem več mogla ujeti vrat. Zelo mi je težko.” Zato pa je bila toliko bolj zadovoljna nad pristopom. “Od Zagreba naprej sem bolj eksplozivna, živahna. Tudi na treningih, na ogrevanju. Za tisti del, ki sem ga odpeljala, sem mi je zdelo, da sem bila zelo napadalna, zelo živahna. Moram pozabiti to (odstop, op. p.) čimprej. Čez dva dneva je že nova tekma in tam moram tvegati. Če ne bom tvegala, sem bom vseskozi vrtela okoli 30. mesta. Če bom tvegala, se mi bo enkrat že sešlo, da bo rezultat tisti pravi.

Po prvi vožnji naša najboljša Ilka Štuhec

Po prvi vožnji je bila presenetljivo naša najboljša Ilka Štuhec na 11. mestu (+1.46) za katero je bilo to šele sedmi slalom v karieri in prvi specialni v sezoni. Mariborčanka – tako kot Lara Gut in Sofia Goggia je izkoristila dobro štartno številko, ki jo je dobila zaradi točkovnega zbira v skupnem seštevku svetovnega pokala – je kar letela po progi in v cilju še drugič v dveh dneh navijače spravila v delirij ter dodala nov kamenček v izjemnem mozaiku te sezone- sploh prvi preboj v drugo slalomsko vožnjo. Začela je sicer nekoliko zadržano, v drugih dveh tretjinah proge pa na krilih domačih navijačev zavijala kot slalomska velemojstrica. Za njenim nastopom so začeli ”deževati” odstopi (pred tem sta odstopili zgolj dve), proge ni izpeljala tudi Goggia, na meji odstopa je bila tudi Gutova, ki pa se ob številnih napakah ni uvrstila v drugo vožnjo. Za finale si ni izšlo niti 18-letni Meti Hrovat (45. mesto, +3.39), ki je na Sljemenu nad Zagrebom osvojila svoje prve točke v svetovnem pokalu, prav tako je trideseterico žal neuspešno naskakovala Saša Brezovnik (46. mesto, +3.42). Klaro Livk, za katero je bilo to tretji štart v svetovnem pokalu, je tako kot Ferkova odstopila že pred prvim merjenjem vmesnega časa.

Sneženje spremljalo drugi tek

V drugi vožnji se je sneženje nekoliko okrepilo, a suh sneg ni krojil razpleta. Razlike so bile majhne, zato je bilo prostora za napredovanje veliko. Delnica za napredovanje po lestvici navzgor so v cilju kot prvi najbolj narasle 20. po prvi vožnji, Avstrijki Michaeli Kirchgasser, a je njen čas že hitro izboljšala druga veteranka, Italijanka Chiara Costazza. Tudi Italijanka ni bila dolgo na mestu vodilne. Odgovor na njeno vožnjo je imela namreč že Ana Bucik. Novogoričanka je začela izjemno. Utirila se je med količke, bila na vseh merjenjih vmesnega časa najhitrejša (vmes tudi šest desetink) in v cilju kljub rahlemu oddrsu v spodnjem delu postavila najboljši čas druge vožnje. Costazzo je ugnala za 36 stotink. Po tekmi je dejala: “Res sem vesele, da mi je ravno danes uspela takšna dobra vožnja. Danes mi je res šlo vse po planu in ne bi mogla biti bolj vesela. Da se mi je to zgodilo ravno v Mariboru, kjer sem osvojila prve točke … Danes imam tu cel kup prijatelje, družino … Hvala vsem, da me spodbujajo in da so tu z mano.


Ogled je zelo pomemben [foto: GEPA]

Bucikova – na koncu je osvojila odlično 7. mesto (+1.48) – je vodila tudi pred štartom Ilke Štuhec, ki je šla na drugo progo nekoliko previdneje, a vseeno izjemno hitro in v cilj brez vidnih napak prišla na fenomenalnem tretjem mestu (spomnimo, Mariborčanka je bila mladinska svetovna prvakinja). Na koncu je zasedla fenomenalno 10. mesto (+1.85). S tem izjemnim dosežkom je Ilka letos osvojila točke v prav vseh disciplinah! To so bile njene sploh prve v slalomu za svetovni pokal! Po tekmi je Mariborčanka dejala: “Noro. Seveda ne gre še brez napak. Vsekakor pa sem zelo zadovoljna z današnjim dnem.” Ko je beseda nanesla na čase in slalomske občutek iz časa, ko je bila mladinska svetovna prvakinja, je dejala: “Malo drugačni so. Ne spomnim se takratnih. Je že kar nekaj časa minilo. Trenutno sem zelo samozavestna, uživam v tem kar delam in želim, da tako tudi ostane.” Koliko optimizma ji to vliva za naslednje nastope? “Kar nekaj, glede na to koliko slaloma smo trenirali naprav ostalim specialistkam. Mislim, da je to fenomenalno in da si nimam kaj očitati.” Na štartu v Flachau je ne bo. “Prioritete so jasne, ne bomo begali po vse tekmah samo zato, da štartam. Lahko smučam dobro, lahko dosegam dobre rezultate, ampak še vedno so prioritete in se je treba držati nastavljenega programa, da ne zbezljamo.” Se pa Ilka že zelo veseli naslednji ”hitrih” treh vikendov.


Ilka Štuhec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Bucikovo je kot prvo prehitela šele ”težkokategornica” Sarka Strachova iz Češke. Nato so tekmovalke ena za drugo prevzemale vodstvo in vrstni red po prvi vožnje je od šestega mesta dalje ostal nespremenjen. Je pa imela Bucikova najboljši čas druge vožnje (na stotinko zaostanka sta se ji približali Petra Vlhova in Frida Hansdotter). Velja dodati, da bi Američanka, ki je pred Švicarko slavila za 19 stotink, kaj lahko odstopila, saj se je tudi pri njej odlomil količek. Sprva ji je prišel med noge, nato še pod smuči, kar pa je ni ustavilo na poti do nove zmage in ubranitve naslova zlate lisičke.

Ženska smučarska karava se zdaj seli v avstrijski Flachau, kjer bo že v torek na sporedu nov slalom za svetovni pokal.

Zlata lisička je postala Mikaela Shiffrin, druga je bila Švicarka Holdener in tretja Italijanka Manuela Moelgg.

Na 53. Zlati lisici pa so zmagali tudi organizatorji. Pohvale za odlično progo in celotno organizacijo so kar deževale. Čeprav je rahlo snežilo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Maribor :. Slalom (ž)


Leave a Comment