Ob odpihnjeni finalni seriji slavje Freunda

Druga preizkušnja svetovnega pokala skakalcev v ruskem Nizhny Tagilu je menila v znamenju spremenljivega vetra. Slednji je že v prvi seriji povzročal kar nekaj težav skakalcev, zaradi česar so imeli nekateri kar nekaj težav, da so se izognili padcem. Tako je Avstrijec Stefan Kraft izkoristil ugodni vzgonski veter ter zajadral vse do 138,0 m ter postavil nov uradni rekord prenovljene skakalnice. Ob koncu prve serije to sicer ni zadoščalo za vodilni pozicijo, saj sta več točk zbrala Nemec Severin Freund (131,5 m), ki je bil prvi, in Norvežan Anders Fannemel (135,0) na drugem mestu.


Severin Freund je v Nizhny Tagil slavil zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vetrovne razmere se v finalni seriji niso spremenile, zaradi česar je žirija tekmovanja tudi na podlagi povsem ponesrečenega skoka Avstrijca Andreasa Koflerja deset tekmovalcev pred koncem finalne nastope odpovedala, za uradne rezultate pa razglasila vrstni red po prvi seriji. Zmage se je tako razveselil Freund, ki se je tako vknjižil jubilejno deseto zmago med svetovno elito. Fannemel je z drugim mestom ostal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kraft pa je na tretjem mestu četrtič v karieri okusil slast zmagovalnega odra.


Matjaž Pungertar je s šestim mestom prišel do rezultata kariere [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kaj pa Slovenci? Znova odlični. Najvišje je bil tokrat uvrščen Matjaž Pungertar (130,5), ki je po včerajšnjem sedmem mestu, tokrat naredil še stopničko višje ter s šestim mestom vknjižil uspeh kariere. ″Pri današnjem nastopu sem imel dokaj konstantne vetrovne razmere, ob tem pa sem naredil še dober skok. Vse skupaj me je poneslo daleč. Današnja tekma je bila težka, saj nobeden tekmovalec pred nastopom ni vedel, kakšne pogoje bo dobil. Dobro sem nastopil že v Lillehammerju, a sem imel smolo s slabimi pogoji. Vse skupaj pa se je meni v koristi povrnilo v Rusiji. Sedaj si želim le, da bi trenutno formo obdržal tudi na naslednjih tekmah,″ je po tekmi zadovoljen Pungertar.

Peter Prevc (125,0) je z manjšo napako v nastopu končal na devetem mestu, kar je pomenilo, da je v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto, saj ga je prehitel današnji zmagovalec. ″V kolikor naredil dober skok, menim, da razmere ne morejo vplivati na dolžino. V kolikor so resnično slabe vremenske razmere, potem se to lahko odraža na slabšem skoku. Z nastopi v Rusiji ne morem biti pretirano zadovoljen. Iz petka na soboto sem stopnjeval nastope, a tega nisem nadaljeval v nedeljo. Danes pogoji niso bili najboljši. Pri preletu nisem dobil najboljših pogojev, zaradi česar sem izgubil višino,″ je razmere opisal Prevc. Točke sta tokrat osvojila še Jernej Damjan (120,5) na 24. in Anže Lanišek (120,5) na 27. mestu. Preskromni za najboljšo trideseterico so bili Robert Kranjec (115,0) na 35., Jurij Tepeš (118,5) na 37. in Nejc Dežman (106,5) na 47. mestu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v švicarskem Engelbergu, kjer sneg na skakalnico dovažajo iz bližnjih višje ležečih predelov.


Rezultati: Svetovni pokal .: Nizhy Tagil


Leave a Comment