Odkritje sezone: Henrik Kristoffersen


Veleslalom v Kranjski Gori je Kristoffersen končal na tretjem mestu [foto: Urban Meglič]

Lanska sezona alpskega smučanja je ženski slalomski vrh osvežila z Mikaelo Shiffrin. Američanka, ki bo v četrtek praznovala 19. rojstni dan, pa je v letošnji dobila podobno uspešnega vrstnika. Norvežan Henrik Kristoffersen, poleti bo dopolnil 20 let, je v tej sezoni prvič zmagal na slalomu za svetovni pokal, stopil na zmagovalni oder tudi v veleslalomu, na mladinskem svetovnem prvenstvu pobral dve zlati kolajni, bronasto pa tudi v Sočiju na olimpijskih igrah. S tem dosežkom je postal najmlajši smučar z olimpijsko kolajno.


Najstniku sta za vzor kolega iz reprezentance – Jansrud in Svindal [foto: Urban Meglič]

Kristoffersen je s tretjim mestom opozoril nase že na uvodnem slalomu sezone v Leviju. Če so ga takrat konkurenti še imeli za enodnevnega srečneža, ga po zaključku tekmovanj v Kranjski Gori, kjer je z dvema tretjima mestoma postal skupni zmagovalec 53. Pokala Vitranc, uvrščajo med favorite. Je izjemno konstanten – letos na tekmah svetovnega pokala ni zabeležil niti enega odstopa – in kljub svoji mladosti in neizkušenosti samozavesten.


Takole je precej suhljat 19-letnik dvignil lovoriko najboljšega na 53. Pokalu Vitranc [foto: Urban Meglič]

Po premierni zmagi v elitni konkurenci na nočnem slalomu v Schladmingu, je njegovo tehniko pod drobnogled vzel celo Marcel Hircher. 25-letni Avstrijec, ki je v zadnjih dveh sezonah krojil slalomski vrh, je moral priznati, da nekatere stvari norveški najstnik na smučeh pač opravi bolje. Po Schladmingu, kjer je Kristoffersen zares presenetil favorite in utišal 50.000 glavo avstrijsko množico navijačev, njegov bron na igrah v Sočiju sploh ni bil presenečenje.


Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Jasni na Slovaškem je postal tako slalomski kot veleslalomski prvak [foto: Urban Meglič]

Glede na to, da že premaguje slalomskega mojstra Marcela Hirscherja, veliko pa ne zaostaja niti za mojstrom veleslaloma Tedom Ligetyjem, Henrika, če se bo le izognil poškodbam in bo okolica primerno gojila njegov izjemen talent, zagotovo čaka uspešna smučarska prihodnost. In če k temu prištejemo še dejstvo, da je njegov norveški sosed Aksel Lund Svindal – oba namreč prihajata iz mesta Lørenskog vzhodno od Osla – se utegne Henrik čez nekaj let odlično počutiti tudi na daljših smučeh.


V družbi Dopferja in Neureutherja se je veselil svojih šestih stopničk v svetovnem pokalu [foto: Urban Meglič]

Leave a Comment