Odštevamo do ZOI 2014 – 1.del

Dobrodošli v rubriki Odštevajmo do Zimskih Olimpijskih Iger 2014, ki se bodo odvijale v ruskem Sočiju. V prvem delu rubrike vam bomo predstavili slovenske dosežke na ZOI 1992 ter kaj o igrah v Sočiju meni ruski predsednik Vladimir Putin.


Olimpijska bakla potuje po Rusiji [foto: sochi2014.com]

Zimske olimpijske igre 1992 – Albertville (Francija)

Prvi samostojni nastop Slovenije na olimpiadi se je zgodil leta 1992 v v Albervillu v Franciji. Zastavonoša na otvoritveni slovenstnosti je bil smučarski skakalec Franci Petek. Takrat je na ZOI odšlo le 27 slovenskih športnikov, ki so nastopili v šestih disciplinah, a na koncu žal ostali brez medalj.

Najboljša slovenska uvrstitev je bila šesto mesto, ki so jo dosegli skakalci na ekipni tekmi na veliki skakalnici. V posamični konkurenci je bil Petek osmi. V alpskem smučanju sta omembe vredni le uvrstivi Nataše Bokal (7. mesto) in Jureta Koširja (13.) v kombinaciji. Biatlonci so z 20. mestom v ekipnem moškem sprintu vknjižili najboljšo uvrstitev.

Do ZOI v Sočiju še: 190 dni

Torej, če pod zgodovino potegnemo črto, smo kot začetniki olimpijske igre začeli solidno. Takrat smo bili najboljši iz držav bivše Jugoslavije. Na primer Hrvaška je na ZOI 1992 poslala le štiri športnike.

ZOI 2014: Ruski predsednik Putin je odpovedal obiske v času iger

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil eden izmed predlagateljev, da se njegova domovina prijavi za organizacijo iger v Sočiju, si o Olimpijskih igrah v kraju ob Črnem morju misli naslednje: “Zadovoljen sem z delom, ki so ga gradbinci opravili do danes, delo napreduje v skladu z načrti in vsa prizorišča bodo končana do začetka zimskih olimpijskih iger.


Vladimir Putin [foto: sochi2014.com]

Vidi se, da želi Vladimir Putin pripraviti najboljše zimske olimpijske igre do danes, saj je odpustil kar nekaj delavcev, ki niso kvalitetno opravljali svojega dela. Na listi se je znašel tudi predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Ahmed Bilalov, saj naj bi po njegovem mnenju zviševal stroške in zamujal z delom.

Kot pišejo mediji, naj bi si Vladimir Putin večkrat mesečno prišel na lastne oči pogledat prizorišča za ZOI 2014. To bodo tudi najdražje olimpijske igre v zgodovini, saj bodo Rusijo stale kar 37 milijonov €. Glavni stroški so izgradnja novih objektov, parkirišč in stadionov.

[php]
get_poll(1);
[/php]

1. septembra bomo nadaljevali z odštevanjem do Sočija. Takrat nas bodo spomini odnesli na ZOI 1994 in na dve prizorišči ZOI v Sočiju!

One Comment

  1. Pingback: Smucka.com – Odštevamo do Sočija 2014!

Leave a Comment