Oranič in Jelenko tik za zmagovalnimi stopničkami

Nordijski kombinatorci so se v finskem Kuusamu pomerili na tekmi svetovnega pokala v ekipnem šprintu. Slovensko ekipo sta sestavljala Marjan Jelenko in Mitja Oranič. Na skakalnici Rukatunturi sta nastopila solidno. Boljši je bil znova Jelenko, ki je pristal pri 126,0 metrih, kar je pomenilo drugo mesto med posamezniki. Oranič je zmogel 106,5 metra. Na 15 kilometrsko preizkušnjo sta se tako podala kot osma ekipa z minuto in 22 sekundami zaostanka za prvo avstrijsko ekipo (Mario Stecher, Bernhard Gruber).


Mitja Oranič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Izmenjujoče sta Jelenko in Oranič pretekla vsak po 5 krogov dolžine 1,5 kilometrov. Ves čas tekaškega dela sta slovenska kombinatorca stopnjevala svoj tek in vztrajno lovila nasprotnike pred seboj. V cilj sta tako pritekla na četrtem mestu, vsega 10 sekund za zmagovalcema in 3,8 sekunde za zmagovalnimi stopničkami.

Spremenili so koncept treninga

Današnja tekma je šla po načrtih, še nekoliko bolje. Na teku sva bila zelo močna. Lepo sva tekla v skupini ter v zadnjih dveh krogih polovila nekaj tekmecev, ki so bili pred nama. Šlo nama je res zelo dobro. Upam, da bo forma držala tekom celotne sezone in se bo enkrat vse poklopilo – moč, veter in še ostale stvari. Res se more čisto vse poklopiti, da sledi vrhunski rezultat. Cilje poskušam dati iz glave. Če bi jih pretirano dvignil, bi morda hotel preveč. Tako bi lahko zaspal na treningu, pa tudi na tekmi si bolj nervozen. Še vedno mi je prvi cilj sproščen nastop na skakalnici ter sproščen tek. Rezultat nato pride sem,” je po tekmi menil Marjan, podobnega mnenja pa je bil tudi Mitja: “Marjan je na skakalnici naredil odlično delo, s čimer naju je rešil. Tek sva pričela v močni skupini, kar sva super taktično izkoristila, kot delajo največji mojstri. V četrtem krogu sva napadla, kar se je dobro obrestovalo. Na teku sva nastopila odlično. Končno četrto mesto je super rezultat. Na skokih mi prehod iz keramike na sneg ni najbolje uspel. Na tekmi zaenkrat pokažem povprečne skoke, v teku pa sem zelo močen in pridobivam mesta. Sedaj sledi teden dni premora, kjer si želim, da stabiliziram skoke in tako pridobim nazaj občutke, ki sem jih imel poleti. Tako si lahko nadejam tudi dobrih rezultatov. V pripravljalnem obdobju smo spremenili koncept treninga. Dojeli smo kako ostale ekipe delajo in jih posnemali. Sedaj smo jim konkurenčni. Tekaško smo močni, kar je odlično. Imamo tudi odličen servis. Sedaj lahko gremo le mirno do svetovnega prvenstva in nabiramo izkušnje.


Marjan Jelenko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po skokih smo zasedali osmo mesto in si niti nismo predstavljali, da bi lahko na teku tako dobro nastopili. Fanta sta odtekla odlično, saj sta napravila drugi čas teka. Tako lahko vemo, da sta dala vse od sebe. Smuči so bile znova odlične. Super rezultat. Smo dobro pripravljeni,” je po tekmi dejal glavni trener Primož Triplat.

Zmage sta se razveselila Stecher in Gruber (prva avstrijska ekipa), druga sta bila Mikko Kokslien in Haavard Klemetsen (druga norveška ekipa), tretja pa Sebastien Lacroiyx in Jason Lamy Chappuis (prva francoska ekipa).

Ekipa se v ponedeljek vrača v domovino. V petek in soboto bodo skakalni trening opravili v avstrijskem Ramsau ter se bodo tako pripravili na prihajajoče tekme svetovnega pokala. “Potrebno je nekoliko napolniti tudi baterije,” je še dejal Triplat.

Naslednje tekme svetovnega pokala bodo na sporedu 15. in 16. decembra v avstrijskem Ramsau, kjer bosta tekmovala Oranič in Jelenko. Na tekme celinskega pokala v Ameriko pa potujejo Gašper Berlot, Jože Kamenik in Matic Plaznik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)
Izjava: Mitja Oranič (.mp3)


Leave a Comment