Oslo na moškem šprintu pozdravil domačega zmagovalca

Skakalno-tekaško-biatlonsko areno v norveški prestolnici Oslu so za moško 10-kilometrsko šprintersko tekmo zasedli večinoma domači navijači, ki so glasno pozdravili zmago Tarjeia Boea. Brez zgrešenih tarč je za desetinko sekunde prehitel vodilnega v svetovnem pokalu, Francoza Martina Fourcada (1,1). Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se je z zaostankom 7,7 sekunde in brezhibno strelsko predstavo povzpel Ukrajinec Andrij Derižemlja.

Prvi puški slovenske reprezentance Jakovu Faku je roka zadrhtela dvakrat ob prihodu na strelišče. Z enim zgrešenim strelom leže in enim stoje je zasedel 23. mesto. “Prva dva kroga sem se počutil dobro, za zadnjega pa kot bi mi zmanjkalo energije. Pozna se mi izguba teže med svetovnim prvenstvom, zato tudi treningi v vmesnem obdobju niso bili tako intenzivni. Na strelišču sem poskušal reagirati na veter, ki se je zelo spreminjal. Napako sem naredil že leže, ko bi moral še enkrat vdihniti pred začetkom streljanja. Strelsko predstavo bom že izboljšal, bolj me zaenkrat skrbi za tekaški del. S takšnim počutjem je težko suvereno odteči celo tekmo. Imamo dan za odmor, potem pa dve zelo kontaktni tekmi, kjer lahko z drugačno tekaško taktiko tudi še nekaj pridobim. Ostajam tretji v svetovnem pokalu in ne bom kar tako izpustil tega mesta. Že v Oslu bom z optimizacijo drugih dejavnikov poskušal zbrati čim več možnih točk, obenem pa se bo tudi telo še dodatno okrepilo,” je prepričan Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Še večjo smolo je imel na strelišču Klemen Bauer, ki je pustil nepokritih pet tarč (od tega štiri v položaju stoje), zato je osvojil le 47. mesto. “Po pogovoru s strelskim trenerjem Kosom, je bil to res nesrečen splet. Prav vsi štirje streli so oplazili tarče, ki pa niso padle. Izvedba streljanja je bila v redu in s tem sem zadovoljen, ne pa z uvrstitvijo, ki je seveda posledica zgrešenih tarč,” je komentiral Bauer.

V zasledovalno tekmo se je z 58. mestom (1,2) uvrstil še Janez Marič, kar pa so Petru Doklu na 78. mestu preprečile štiri nepodrte tarče (2,2,).

Takšni premori včasih pomagajo do boljših rezultatov, včasih pa tekmovalci tudi nazadujejo. Jakovu v tem trenutku manjka težjih treningov, ki smo se jih izogibali po prvenstvu, ker ga je načenjala bolezen. Iz tekme v tekmo se bomo dvigali, vendar pa bo potreben čas. Imeli smo vsaj dobre smuči, sicer bi bili zaostanki lahko še večji, kar kaže tudi hiter tek Klemna v drugi polovici tekme. V prvi štartni skupini so bili tudi vetrovni pogoji na strelišču težji kot kasneje, zato gre nekaj netočnosti tudi na ta račun. Za deseto mesto, ki ga želimo osvojiti v pokalu narodov, smo vendarle zbrali kar lepo število točk, tudi zaradi prispevka Janeza Mariča. Le Petru Doklu se je nastop podrl že v položaju leže. Sezone še zdaleč ni konec in fantje bodo imeli še nekaj priložnosti,” sta po tekmi ocenjevala trenerja Velepec in Kos.

Petkov program pod slovito norveško skakalnico bo pripadel ženskemu šprintu 7,5 km s pričetkom ob 15.30 uri. Slovenske barve bosta zastopali Teja Gregorin (trenutno 15. v skupnem seštevku svetovnega pokala) in Andreja Mali.


Startna lista: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Šprint (m)


Leave a Comment