Otvoritev Letalnice bratov Gorišek

V ponedeljek so v Planici otvorili prenovljeno Letalnico bratov Gorišek. Po kratki slovesnosti so, s simbolnim spustom po zaletni stezi, letalnico v uporabo predali državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Andreja Barle Lakota, ministrica brez resorja, pristojna za strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in inženir Janez Gorišek. Na slovesnosti so sodelovali še kranjskogorski župan Janez Hrovat, direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros ter Ljubo Jasnič, vodja zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije.


[foto: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport]

Državna sekretarka Andreja Barle Lakota je v nagovoru uvodoma dejala, da smo si na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vseskozi močno prizadevali, da bi v dolini pod Poncami imeli sodoben in tehnično dovršen nordijski objekt. “To nam je uspelo in zato se vsem sodelavcem na MIZŠ ter na Zavodu za šport Planica res najlepše zahvaljujem.” “Planica je simbol presežkov. Tehničnih in športnih. Je dokaz, da tudi Slovenci lahko letimo v nebo, kadar si to želimo,” je dejala dr. Barle Lakota.

Aktivnosti v zvezi z izgradnjo NC Planica so se pričele s pripravo gradiva za Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023, ki jo je Vlada RS sprejela leta 2006, ideje o izgradnji sodobnega centra pa so nastajale že veliko prej. Celoten projekt je skupaj s tekaškim delom vreden 40 milijonov evrov. Med drugim so morali v Planici premakniti 30.000 kubičnih metrov zemljine, v velikanki je 2000 kubičnih metrov betona, pa tudi 300 ton železa. Sestavni del nove Planice je tudi njen servisni objekt Čaplja ob vznožju skakalnic, ki že deluje.

Leave a Comment