Pet Slovenk med top 12

Sara Takanashi (98,0; 90,0) je še enkrat več slavila na tekmi svetovnega pokala. Najboljša je bila tudi na drugi tekmi v avstrijskem Hinzenbachu, kjer je v prvi seriji s 98,0 m postavila tudi rekord skakalnice. Na stopničkah sta se ji pridružili Avstrijki Daniela Iraschko-Stolz (88,5; 90,0) na drugem in Jacqueline Seifriedsberger (90,0; 88,0) na tretjem mestu.


Zmagovalni oder so danes zapolnile Daniela Iraschko-Stolz, Sara Takanashi in Jacqueline Seifriedsberger [foto: GEPA]

Slovenske tekmovalke so izenačile zgodovinsko uvrstitev, saj se jih je kar pet uvrstilo med najboljših dvanajst. Do sedaj jim je to uspelo le na domači tekmi na Ljubnem ob Savinji leta 2013, kamor tekmovalke pripotujejo tudi prihodnji teden. Današnji dan je izmed Slovenk najuspešneje zaključila Ema Klinec (86,5; 90,0), ki je končala na petem mestu. Tik za njo se je uvrstila Maja Vtič (88,5; 87,0). Z osmim mestom je Špela Rogelj (86,0; 86,5) izenačila letošnjo najboljšo uvrstitev, Katja Požun (88,5; 83,0) je z 11. mestom prišla do daleč najboljšega rezultata sezone, Urša Bogataj (86,0; 86,5) je bila 12., točke pa je za 24. mesto osvojila tudi Eva Logar (82,5; 80,5).


Ema Klinec [foto: GEPA]

Ob takšnih uspehih je lepo biti trener. Škoda, ker danes ni bilo ekipne tekme. Po domače povedano bi ‘nažgali’ Japonke, Avstrijke in Nemke. Veseli smo, da se nam takšni rezultati dogajajo. Ostaja grenek priokus. Priznati mora, da sem bil jezen, prvič zelo jezen, ker je Maja Vtič morala dvakrat čakati 40 s na nastop. Prva serija je bilo spodaj nekoliko rdečih znakov zaradi vzgornika. Drugo serijo pa je imela veter v hrbet in bi jo lahko vodja tekmovanja oziroma tisti, ki je prižigal luči, dal ven, da bi še enkrat lepo naredila proceduro. Eno številko pred njo so dali Danielo Iraschko-Stolz lepo še enkrat. Danes sem bil upravičeno jezen. Morajo upoštevati Majo in Slovenijo, saj nekaj pomenimo v ženskem skakanju. Če je Maja tretja skupno, je potrebno to vzeti v obzir. A tega niso storili. Škoda, ravno zaradi tega ni bilo danes stopničk. Upam, da se bomo po koncu sezone v Rasnovu usedli in spregovorili tudi o ekipni tekmi deklet. Situacija je takšna. Norvežani imajo nekaj težav, saj nimajo dosti tekmovalk. Močni smo mi, Avstrijci, Nemci in Japonci. Bojijo se, da na ekipni tekmi ne bi bilo dovolj reprezentanc. Če je pri moških na štartu 9 reprezentanc, bi bilo pri nas dovolj vsaj šest ali sedem ekip. Upam, da bo to čimprej. Vsi koledarji za naprej tega notri še nimajo,″ je dejal glavni trener Stane Baloh in spregovoril tudi nekaj o programu za prihodnje dni: ″Včeraj pri večerji smo se z dekleti usedli skupaj. Pogledal sem vremensko napoved, ki je slaba. Sploh ponedeljek, torek in sreda. Imeli smo načrtovan trening v torek, a so nas obvestilo, da skakalnica takrat ne bo pripravljena. V sredo imamo tiskovno konferenco, morda bi lahko v sredo skakali. Napoved je slaba, veliko dežja. Skupaj smo se odločili, da imamo v ponedeljek prosto, saj se moramo od napornega tedna odpočiti. V torek naredimo skupaj kondicijo, v sredo imamo tiskovno konferenco, dekleta naredijo lažji trening doma, vaja eksplozivnosti, v četrtek pa gremo na Ljubno. Rezultati kažejo, da ne potrebujemo veliko treninga na skakalnici, več časa bomo raje namenili obnovitvi moči in regeneraciji. Na Ljubnem bomo pripravljeni tako kot je potrebno.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna s tekmami na Ljubnem ob Savinji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hinzenbach
Izjava: Sten Baloh (.mp3)


Leave a Comment