Petek: “Kranjec padel v psihološki krč”


Franci Petek [foto: Klemen Zibelnik]

Za nami so uvodne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji v Skandinaviji. Medtem ko so kombinatorci pustili zelo dober vtis, to ne velja za naše smučarje skakalce. O vsem tem je spregovoril Franci Petek, športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Na novinarski konferenci, ki je danes potekala v prostorih Smučarske zveze Slovenija (SZS) v Ljubljani zaradi preložitve leta iz Skandinavije (gosta megla v letališču v Lillehammerju) niso bili prisotni skakalci s strokovnim vodstvom na čelu. Le ti bodo dosegljivi v sredo dopoldne na treningu v Kranju.

Želim in sem prepričan v to, da bo tudi skakalna ekipa še v tej zimi tako navduševala kot to sedaj počnejo tekačice na smučeh. Vendar najprej naj se dotaknem nordijske kombinacije. Z uvodnimi tekmami smo zelo zadovoljni, saj sta tako Gašper Berlot kot Mitja Oranič dosegala točke. Oba sta prišla okrog dvajsetega mesta, s čimer smo zelo zadovoljni. Njihov načrt do naslednjih tekem v Ramsau, ki bodo čez dva tedna je sledeč: ostajajo doma na treningu v Kranju na skakalnici ter na Pokljuki in v Ratečah za teke. Predvsem rabijo obnoviti moči in zato malce več generacije,” Petek ni skoparil s pohvalami za dosežene uvrstitve nordijskih kombinatorcev.

Drugačna slika je pri skokih, kjer z uvodom generalno ne moremo biti zadovoljni. Cilji in pričakovanja so bila zelo visoka, a predvsem minuli vikend smo bili močno razočarani. Sam začetek je bil sicer dokaj obetaven. Še sami treningi, dan, dva pred tekmami v Kuusamu so kazali zelo dobro formo oz. sposobnost Roberta Kranjca, ki je v primerjavi z drugimi v ekipi močno odstopal, tudi v primerjavi z norveško reprezentanco pa je držal korak z najboljšimi. Nato je prišlo do tega, da je padel v ‘psihološki krč’, kar pri njem že poznamo. To bo potrebno čim prej in čim bolje rešiti. Sam se zavzemam, da bi postopoma prišli na pomembne tekme s pravo podobo. V pregledu uvodnih tekem pa vseeno moram pohvaliti Petra Prevca. On je zelo dobro začel sezono. Tudi samo ekipo lahko pohvalim, ki po ‘zaslugi’, če lahko tako rečem, Robija ni osvojila četrtega mesta, ki je bilo že narejeno. Še beseda okrog Jerneja Damjana. Slednji je dobil precej hudo virozo, ki se je razvila v precej težko obliko. Zato je nemudoma odpotoval z Lillehammerja domov, kjer je bil pod zdravniško oskrbo že v soboto. Ta trenutek je težko napovedovati, kako se bo bolezen razvijala oz. zdravila. V zadnjih dneh gre na bolje. Ekipa za naslednje tekme svetovnega pokala v Harrachovu še ni dokončno določena. To bo znano po treningu v sredo, ki bo v primeru, da skakalnica zdrži, v Kranju,” je nič kaj rožnato stanje v skakalni ekipi opisal Petek.

Leave a Comment