Peter Prevc do 9. zmage v sezoni, 15. v karieri

Smučarji skakalci so se v norveškem Trondheimu pomerili na šestnajsti posamični tekmi sezone svetovnega pokala. Med petdesetimi tekmovalci na startni listi prve serije je bilo kar sedem slovenskih predstavnikov, na čelu z nosilcem rumene majice Petrom Prevcem, ki se je na tekmo podal s 369 točkami naskoka pred najbližjim zasledovalcem.

V drugo serijo se je uvrstila šesterica naših orlov, edini, ki je ostal brez finala je bil namreč Robert Kranjec, ki se mu je skok ponesrečil, tako da je zasedel 40. mesto (118,5 m, 101,8 t). Andraž Pograjc (125,0 m, 110,1 t), Domen Prevc (124,0 m, 110,0 t) in Jaka Hvala (116,5 m, 109,9 t) so se zvrstili od 27. do 29. mesta, medtem ko je bil Anže Lanišek 23. (122,0 m, 112,8 t).

Odličen skok je uspel Juriju Tepešu, ki je ob slabem vetru pristal pri 130,0 metrih, s tem zbral 128,2 točke in zasedel 4. mesto. Nekaj najboljših skakalcev sezone je imelo ob teh razmerah težave v zraku, kar pa ne moremo reči za Petra Prevca, ki je svojo nalogo opravil mojstrsko, dosegel 135 metrov in s 140,6 točke prevzel vodstvo. Drugo mesto je zasedel Norvežan Daniel Andre Tande (137,0 m, 134,5 t), tretje pa Avstrijec Stefan Kraft (135,0 m, 131,1 t).


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Od trojice naših fantov, ki so nastopili na začetku finalne serije se je najbolje odrezal Andraž (125,0 m, 226,0 t), ki je s končnim 26. mestom četrtič v karieri prišel do točk svetovnega pokala. Nekoliko krajša sta bila Domen (120,5 m, 218,6 t) in Jaka (115,5 m, 212,4 t) ter na koncu tako zasedla 29. oziroma 30. mesto. Anžetu je uspel dober skok (128,5 m, 239,6 t), s katerim se je povzpel na 19.

V času skokov vodilnih skakalcev je bil veter bolj spremenljiv, tako da je uvrstitve narekovala tudi sreča. Juriju skok ni uspel najbolje, tako da je pristal pri 117-ih metrih (244,5 t) in bil na koncu uvrščen na 15. mesto. Kraft je uspel prevzeti vodstvo (131,5 m, 273,2 t) in na drugo mesto izrinil Japonca Noriakia Kasaia, ki je pred njim skočil kar 143 metrov, Tande pa je nato zasedel šesto mesto.

Peter je še enkrat dokazal, da je trenutno skoraj brez konkurence. Prikazal je še en izjemen skok, ki ga je popeljal do 132,0 metrov, do 12,3 točke prednosti pred Kraftom in seveda do nove zmage. Peter je tako že devetič v sezoni prišel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, s petnajsto zmago v karieri pa se je izenačil tudi s Primožem Peterko.

Peter je po tekmi najprej spregovoril o zahtevnosti preizkušnje: ″Mislim, da je bila tekma kar zahtevna, tako za žirijo, kot za tekmovalce, saj je bilo veliko menjav vetra. Treba se je bilo potruditi, da tega nisi imel preveč v glavi. Za vrhunski rezultat si danes dvakrat potreboval srečo, mislim, da sem jo kar dobro ujel. Na drugi strani pa smo videli pri Juriju, da je bilo čisto drugače.

Vseeno pri našemu skakalcu le ni bilo vse odvisno od sreče. Na to je dejal: ″Veter se je hitro menjal, za drugi skok pa se je bolj umiril. Kar se mene tiče, so dovolj časa čakali. Pa tudi skok je bil zelo dober, če narediš takšen skok je potem v zraku manj stvari, ki te lahko zafrkavajo, kakšna sprememba te manj vrže iz tira, saj si na smučeh veliko bolje ”naložen’

Je bil Peter v nedeljo zaradi odpovedi tekme kaj slabe volje, saj bi lahko tudi tam prikazal odlično formo? ″V Oslu sem bil slabe volje in dobre volje. Ko čakaš na tekmo tri ure in se potem odpove, si malo oddahneš, potem pa začneš tuhtati kaj bi, če bi. A megle nismo mogli odpihniti stran.

Zdaj sledijo kar tri tekme v Vikersundu, ki bodo zagotovo nekaj posebnega. Na vprašanje, ali je imel že kaj časa, da bi se sploh veselil prihajajočega vikenda je odgovoril: ″Nekajkrat sem že razmišljal o Vikersundu, a lani sem tam v soboto postavil rekord in bil junak, drugi dan pa sem bil s 130. metri bedak. Zato vem, kako kratka je pot in čas od junaka do bedaka. Tam bo treba biti predvsem umirjen in potrpežljiv.

Skakalci se bodo zdaj preselili na omenjeno letalnico, kjer bomo videli kar tri tekme. Petkova preizkušnja bo namreč nadomestila tisto, ki je bila v nedeljo v Oslu odpovedana.


Rezultati: Svetovni pokal .: Trondheim
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment