Peter Prevc do novega mejnika, stopničke na novoletni turneji

Zadnja tekma novoletne turneje v avstrijskem Bischofshofnu je potekala pod žarometi. Najboljšo predstavo je prikazal domačin Michael Hayboeck (137,5 m; 136,5 m), ki je le še potrdil vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala ter se razveselil prve zmage v karieri. Drugo mesto je pripadlo Japoncu Noriaku Kasaiu (132,5; 137,0), ki je znova dokazal, da se lahko tudi pri 42 letih povsem enakomerno konkurira s tekmeci. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je tokrat zasedel Avstrijec Stefan Kraft, ki se je v objemu reprezentančnih kolegov veselil skupne zmage na turneji.


Peter Prevc se je prešerno razveselil novega uspeha v karieri [foto: GEPA]

Vsega desetinko točke je nehvaležno četrto mesto zasedel Peter Prevc (133,0; 134,5), ki je tako novoletno turnejo končal na tretjem mestu. ″Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen, saj sem si želel le prikazati dobre skoke. To mi je tudi uspelo. Včeraj in v poskusni seriji sem pazil, da ne bi delal napak, a to ni bil pravi recept, zato sem na tekmi ‘taktiko’ spremenil ter nastopil predvsem na podlagi občutkov. V skupnem seštevku turneje sem padel iz drugega na tretje mestu, tudi stopničke bi bile lahko hitro ogrožene. Navkljub vsemu se mi je uspelo zbrati in narediti dva dobra skoka. Na koncu se je vse skupaj izšlo meni v prid,″ je po tekmi razmišljal Prevc, ki je postal tretji Slovenec na stopničkah novoletne turneje po Primožu Peterki in Petru Žonti.

Drugo mesto med slovenski skakalci je tokrat pripadlo Nejcu Dežmanu (125,0; 132,0), ki je v finalu s 132,0 m dolgo časa vodil in se iz 18. povzpel na 11. mesto. Ravno nasprotno je uspelo Matjažu Pungertarju (129,5; 120,5), ki je v drugi seriji zdrsnil po lestvici iz 11. na 17. mesto. Preostala slovenska finalista Jernej Damjan (119,5; 122,5) in Robert Kranjec (121,5; 117,5) sta zasedla mesta pri repu dobitnikov točk. Bila sta 28 oz. 29. Šesti predstavnik Rok Justin (116,0) je nastop končal po prvi seriji na 44. mestu.


Stefan Kraft je postal zmagovalec novoletne turneje [foto: GEPA]

Zmagovalec 63. novoletne turneje je kot rečeno Kraft (1.106,7 točk), sledita Hayboeck (1.100,7) in Prevc (1.077,2). Damjan je 22., Dežman 26., Pungertar 27., Justin 49. in Anže Lanišek 65. V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Hayboeck pred Kraftom in Prevcem.

Glavni trener Goran Janus bo s fanti v prihodnjih dneh odpotoval v avstrijski Kulm, kjer bodo v petek na sporedu kvalifikacije na letalnici, v soboto in nedeljo pa sta na sporedu tekmi. Justin je preko celinskega pokala Sloveniji priboril dodatno kvoto, tako da bodo v naslednji periodi na tekmah svetovnega pokala lahko znova nastopili s sedmimi skakalci.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bischofshofen
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment