Peter Prevc do premierne poletne zmage


Na zmagovalni oder so se uvrstili Piotr Zyla (levo), Peter Prevc (sredina) in Andreas Wellinger (desno) [foto: OK Wisla/Facebook]

Mednarodna smučarska zveza (FIS) bo v zimski sezoni na tekmah v poletih uvedla nov način tekmovanja. V končni rezultat bodo namreč upoštevane tudi točke osvojene v kvalifikacijah, kar bo pomenilo, da se bodo tekmovalci pomerili v treh serijah. Nova pravila so tako prvič preverili na današnji prvi tekmi poletne velike nagrade v poljski Wisli.

Na podlagi rezultatov kvalifikacij so bili skakalci po posebnem razporedu v prvi seriji razdeljeni v štiri skupine po 12 skakalcev. Iz vsake skupine je v finalno serijo napredovalo po šest skakalcev, torej se je skupno v finalu pomerilo le 24 tekmovalcev.


Peter Prevc je prišel do prve zmage v poletni veliki nagradi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V skupini A je nastopil Matjaž Pungertar, ki pa se s skokom 115,0 m ni uspel prebiti v finalno serijo. Podobno se je zgodilo tudi Juriju Tepešu (116,5 m), ki je bil preskromen v skupini B, ter Robertu Kranjcu (123,0) in Nejc Dežman (117,0), ki sta izpadla v skupini D. Z odličnimi nastopi pa je nadaljeval Peter Prevc, ki je s 129,5 m le še povečal prednost. V finalno serijo se je podal s kar 14 točkami prednosti pred Norvežanom Andersom Fannemelom, šest desetink točke več pa je imel prednosti pred tretjim Nemcem Andreasom Wellingerjem. Finalno serijo si je izboril tudi Tomaž Naglič (120,5), ki je v drugo napadal iz 23. pozicije.

Prevc iz drugega sveta

Finalna serija oz. tretja serija za skupni seštevek smo tako nestrpno pričakovali, saj je bil Prevc tik pred premierno zmago na tekmah poletne velike nagrade. Dvakratni dobitniki olimpijske medalje v Sočiju je ostal zbran in z najdaljšim skokom dneva 132,0 m prišel do zmage v Wisli. Do sedaj je bil v okviru poletne velike nagrade najboljši leta 2011 v nemškem Hinterzartnu, ko se je uvrstil na deveto mesto. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila domačin Piotr Zyla in Wellinger.

Prevc užival na tekmi

Z današnjim nastopom sem zadovoljen. Pokazal sem na kakšnem nivoju so moji skoki. Zaenkrat je moja forma dobra, a je potrebno še delati. Letošnja sezona se je začela zelo dobro. Priprave so se poklopile, zato sem na današnjih tekmi užival. Tokrat mi je nov sistem tekmovanje šel na roke. Od tekem celinskega pokala v Kranju sem vsak teden od ponedeljka do petka treniral, med vikendom pa sem glavo odklopil od skokov. To je moje telo sprejelo zelo dobro, zato sedaj vemo, kako delati naprej. Na zunaj izgleda vse odlično, a temu ni ravno tako. Vedno je potrebno biti skoncentriran na nastope,” je po tekmi dejal Prevc.


V finalno serijo se je uspel uvrstiti le še Tomaž Naglič [foto: GEPA]

Naglič je v finalu zmogel 119,0 m in na 23. mestu prišel do točk. Kranjec je bil 29., Pungertar 30., Dežman 34. in Tepeš 44. Tokrat sta točke prejela tudi Kranjec in Pungertar, saj so jih prejeli tudi tisti, ki so se uvrstili do 30. mesta.

Janus: Nov format ni dober za nas

Če ti tekmovalec deklasira konkurenco, nimaš kaj narediti. Danes sem zadovoljen. Vesel sem tudi Robertovega skoka v prvi seriji, poleg njega sta do točk prišla še Naglič in Pungertar. Glede tehnike imamo še veliko rezerv, tako da bo potrebno še trdo delati. Na splošno se posnema tistega, ki je trenutno v najboljši formi, zaradi česar so trenerji snemali nastop Prevca. Vesel sem, da Petru trenutno dobro gre, to je potrebno samo še držati naprej,” je po tekmi, ki je potekal ob rahlem dežju ter pred lepim številom gledalcev, razmišljal glavni trener Goran Janus ter spregovoril nekaj besed tudi o novem načinu tekmovanja: “Mednarodna smučarska zveza si želi popestriti tekmovanje. Za nas je to težje, saj moraš biti odličen že prvi dan v kvalifikacijah. V Wisli smo videli, kaj se je zgodilo s Kamilom Stochom. V kvalifikacijah se mu je ponesrečil nastop, a je trenutno zelo močan. Naslednji dan enostavno nimaš možnosti. Za nas osebno ta format ni dober, vendar bomo videli, kako bo naprej.

Tekme poletne velike nagrade se bodo nadaljevale 8. avgusta v švicarskem Einsiedelnu.


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Rezultati


Leave a Comment