Peter Prevc in Žiga Jelar na prisilnem počitku

Smučarji skakalci v teh dneh trenirajo na skakalnici v Kranju, izjema so le poškodovana Peter Prevc in Žiga Jelar ter Jernej Damjan, ki bo načrtno tudi letos izpustil tekmovalni del poletne sezone. V spodnjih vrsticah so zapisana razmišljanja skakalcev članske A reprezentance, ki so trenirali v Kranju.


Peter Prevc [foto: SZS]

Gorazd Bertoncelj
Kar se tiče kondicijske in tehnične vadbe gre vse po načrtu, razen poškodb in bolezni. Upam, da bomo to počasi rešili, sanirali in da bo ekipa kompletno nadaljevala poletno sezono. S skoki smo začeli na 60 metrski skakalnici v Planici, postopoma smo šli na 80 metrsko, prejšnji teden smo bili v Beljaku na 90 metrski, zdaj smo v Kranju na 100 metrski napravi. V naslednjem tednu gremo za tri dni v Ramsau, kjer se bomo že posvetili določenim stvarem na področju tehnike in razvoja tekmovalne opreme.

Peter Prevc
Trenutno nisem v trenažnem procesu zaradi operacije gležnja konec aprila. Poškodba se do zdaj še ni sanirala oz. sem po operaciji prehitro začel s treningi. Zdaj so se spet nabrale otekline v levem gležju. Operacija je bila potrebna, ker se mi je v zadnjih nekaj letih zmanjšala gibljivost. Ko smo vse slikali, se je pokazal izrastek na kosti v srednjem delu gležnja. Do tega pride zaradi obremenitve in starih zvinov. Gleženj se začne celiti, da bi bil čim bolj trd in stabilen, skakalci pa tega ne maramo. Za skoke je bilo to zelo moteče, na trenutke boleče in zato je bilo potrebno narediti artroskopski poseg, da smo to odstranili.

Pol poletja se je zaradi tega »podrlo«, vendar to je šport, ko nekaj načrtuješ in se ti vse »postavi na glavo«. Vse je bilo začrtano, zdaj pa je to potrebno vse prečrtati in na novo začrtati za naprej. Povratek na skakalnice, če bo vse v redu, načrtujem čez mesec dni.

Domen Prevc
Trenutno ne gre vse čisto po načrtih, tako kot bi si želel. Od kar sem zamenjal čevlje, ne najdem pravega občutka, kako bi moral čepeti do konca mize in potem odskočiti. Nič zato, potrebno se je boriti, zdaj je pravi čas, da to težavo odpravim. S čevlji imam velikokrat težave, ko jih zamenjam. To je potrebno enostavno pregrizniti. Sicer pa je nekaj sprememb v primerjavi z lanskim letom, čeprav trenerja poznam že od prej. Če drugega ne, je že ekipa malo drugačna. Tudi smuči imamo krajše kot lani, skačemo z manjšimi dresi in to je še pika na i mojih težav.

Tilen Bartol
Forma trenutno nikakor ni v prvem planu, le ta mora biti prava pozimi, ko je to najbolj pomembno. Za enkrat poizkušamo izpiliti tehniko, delamo bolj na »dvigu«, skačemo s krajšimi smučmi. V zraku ni takih občutkov kot so na dolgih smučeh, a zaenkrat napredujem in to je najbolj pomembno.

Anže Semenič
Na skakalnici imam še veliko rezerv, a postopoma delamo na temu, da bomo počasi te rezerve odpravili in v zimo štartali dobro kot se le da. Nov trener je prinesel nekaj sprememb. Stvari pove z drugimi besedami, kar pri nas hitro lahko prinese spremembo oz. je to več kot dovolj za napredek.

Leave a Comment