Peter Prevc na stopničkah enajstič zapored

Pred odlično publiko v poljskih Zakopanah je na prvi posamični tekmi po svetovnem prvenstvu v poletih nastopili šest slovenskih skakalcev. Kot prvi je skočil Andraž Pograjc, ki je s 115,0 metri osvojil skromno 48. mesto. Veliko bolje je skočil naslednji naš, Robert Kranjec, ki je s 128,0 metri močno popravil včerajšnji vtis z ekipne tekme. 136,5 točk je zadostovalo za 20. mesto po prvi seriji. Nezadovoljen po svojem skoku je bil Jurij Tepeš, ki se s 119,5 metri prav tako ni uvrstil v finale. Anže Lanišek je bil štiri metre daljši in je s 132,7 točkami po prvi seriji zasedal 23. mesto. 


Peter Prevc vztraja na zmagovalnem odru [foto: vierschanzentournee/FB]

Napada bratov Prevc sta bila sijajna. Domen Prevc je s 131,0 metri in 146,5 točkami dolgo vodil, na koncu pa po prvem skoku zasedel peto mesto. Na samem vrhu pa nič novega. Peter Prevc je s 140,0 metri (pol metra manj od rekorda skakalnice) prikazal nov fantastičen skok, prejel tudi dve dvajsetici, pred konkurenco pa je vodil s prednostjo 2,7 točk. Drugi je bil Stefan Kraft, tretji pa Kenneth Gangnes.

V finalu so prav vsi naši skakalci izgubili mesta. Kranjec je s 111 metri zdrsnil na 25. mesto, tik za Laniška, ki je pristal pri 120 metrih. Slab doskok je vrhunske uvrstitve stal Domna Prevca, ki je s 130,5 metri zdrsnil na še vedno odlično deveto mesto. Domen Prevc je bil precej redkobeseden, a nič manj vesel doseženega mesta: “Tekma je bila zelo v redu, super publika, super vzdušje. S skoki sem zelo zadvoljen, prav tako z rezultatom. V drugi seriji sem se po zraku boril, a ni šlo, nisem uspel ‘priti čez smuči’. Japonske se veselim, a pričakovanj kako in kaj, nimam.” Žal se za peto zaporedno zmago ni izšlo Petru Prevcu, ki je v slabih pogojih pristal pri 125 metrih in zaostal za Avstrijcema Stefanom Kraftom in Michaelom Hayböckom. Peter je enajstič zapored skočil na oder za zmagovalce, rekord ima v lasti Janne Ahonen (13). 

Peter Prevc zadovoljen z rezultatom

Danes se mi je vse skupaj zelo dobro odvilo. V poizkusni seriji sem v glavi spet poizkusil nekaj drugače. V prvem skoku mi je to uspelo zelo dobro, imel pa sem še veliko srečo s pogoji. V drugem skoku pa sem že pretiraval, a ne da bi hotel preveč. Skozi radius mi ni uspelo obdržati pravega počepa, potem pa je bilo potrebno rešiti, kar se je rešiti dalo,” je dejal vodilni skakalec svetovnega pokala in obnovil občutke, kako je biti najmanjši na odru za zmagovalce: “Po dolgem času sem bil tretji. Nič narobe. Takšni dnevi sigurno morajo priti, morda imaš še več od njih. Imaš pa več miru po tekmi. Sploh zdaj je dobro, ko smo morali takoj v kombi in na pot domov. Sta pa tako Hayböck kot Kraft res dobro skakala. Kraft je že včeraj nakazoval, da zna biti pri vrhu. Potrebno jima je le čestitati.

Težave pri prehodu z velikanke na skakalnico v Zakopanah? “Vmes je bilo kar pet dni časa, tako da je glava že avtomatsko preklopila. Bilo pa je malo čudno, sploh v petek na prvih skokih. Vse je bilo precej drugače, v glavi je bilo potrebno vse spremeniti. Potrebno se je čimprej adaptirati na nove razmere, skakalnico, kraj… odvisno je kako ti to uspe.

Sledi Sapporo, kjer je Peter že zmagoval: “Japonske se najbolj veselim zaradi tega, ker sem tam že dve leti zapored dosegal dobre rezultate. In še odmakneš se od vsega. Zelo se spremeni okolje. Po Evropi je vse več ali manj enako. Tam je kultura čisto druga, vse je praktično drugače. Medijev sem se pa zdaj že dobro navadil, vseeno mi je kako in kaj. V Zakopanah pa je bila tako že milina proti Kulmu in novoletni turneji. Je pa na Japonskem res mir in sprememba okolja, kar me zelo veseli.

Glavni trener Goran Janus je v svojem že znanem slogu čestital najboljšim v ekipi: “Tudi mi smo ljudje. Petru čestitke za vrhunski rezultat, tretje mesto. Prav tako tudi Domnu za deveto mesto. Težka tekma, napak si nisi smel privoščiti. V finalu je bil rahlo napačen ‘timing’ in to je to. Anže ima težave s hrbtom zaradi česar je tudi izpustil poizkusni skok. Robert je v finalu imel res slabe pogoje, nisem imel niti srca, da bi ga spustil, a sem ga žal moral. Jaka Hvala nas bo počakal na Japonskem, čestitke za zmago danes, Andraž Pograjc pa ostane doma na treningu.

Svetovni pokal se prihodnji teden nadaljuje v Sapporu, kjer bo Andraža Pograjca zamenjal Jaka Hvala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane


Leave a Comment