Peter Prevc v Kuopiu izgubil rumeno majico

Tekma svetovnega pokala skakalcev v finskem Kuopiu je bila zaznamovana z vetrom in kupico težav tekmovalcev. Sprva so bila v dopoldanskem času odpovedane kvalifikacije, organizatorji pa so se skupaj z žirijo tekmovanja odločili, da tekmo prestavijo na srednjo napravo. Odločitev se je sicer izkazala za ugodno v smislu izpeljave tekme, a so bili skakalci še vedno deležni nadvse različnih vetrovnih razmer. Mnogi so imeli pri letu težave in so skok končali občutno prekmalu.


Peter Prevc ni več vodilni v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

V prvi seriji je tako nastopilo vseh 65 prijavljenih tekmovalcev, zaradi česar se je zaradi krajših prekinitev zavlekla na uro in pol. Po koncu ″prvega polčasa″ pa je bila odločitev vodilnih, da za končne rezultate obvelja prva serija, pričakovana. Največji osmoljenec današnje tekme je vsekakor Peter Prevc, ki je imel ene najslabših razmer. Nastopil je v rahlem vetru v hrbet in tako ob znižanem zaletišču enostavno ni imel možnosti za vidnejšo uvrstitev. 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih je s 91,0 m zasedel 17. mesto in posledično izgubil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegova največja konkurenta Stefan Kraft in Severin Freund sta se namreč uvrstila na zmagovalni oder. Slednji je s 103,5 m slavil novo zmago, Kraft (99,0 m) pa si je s Švicarjem Simonom Ammannom (106,0) razdelil tretje mesto. Na drugo mesto pa se je tokrat uvrstil Norvežan Anders Bardal (102,5).

Dane razmere pa je nadvse dobro izkoristil Nejc Dežman, ki je 31. tekmo sezone z 98,0 m končal na devetem mestu. S tem je član SK Triglav izenačil drugi najboljši rezultat kariere. Točke je tokrat osvojil le še Jernej Damjan (94,0), ki je vetrovno preizkušnjo zaključil kot 26. Za las sta izven trideseterice ostala Jurij Tepeš (88,0) na 34., in Jaka Hvala (89,5) na 36. mestu, Cene Prevc (81,5) je bil 43. in Matjaž Pungertar (59,0) 58.

V skupnem seštevku Prevc sedaj zaseda tretje mesto, za vodilnim Kraftom zaostaja 39 točk, drugi Freund pa ima 14 točk naskoka pred Slovencem. Do konca sezone je še pet posamičnih tekem, prva že v četrtek v norveškem Trondheimu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuopio


Leave a Comment