Peter Prevc v Sapporu tokrat šesti

Nedeljsko tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v japonskem Sapporu je Peter Prevc končal na odličnem šestem mestu, družbo med dobitniki točk pa sta mu tokrat delala še Domen Prevc in Jernej Damjan.

Tudi na drugo tekmo svetovnega pokala smučarjev skakalcev v japonskem Sapporu so se skozi kvalifikacije uvrstili vsi slovenski skakalci. Tekmo ob 2. uri po slovenskem času oz. ob 10. uri po lokalnem je za Slovenijo odprl odprl Anže Semenič, ki v zelo zahtevnih razmerah ni skočil več kot 106 metrov, z 59,6 točkami pa je tokrat končal brez točk na 44. mestu. Podobno usodo je doživel tudi Anže Lanišek, ki je imel eno slabših pomoči vzgonskega vetra, s 110.5 metri in 81,8 točkami pa je končal na 34. mestu. Cene Prevc prvega obiska Sappora ne bo ohranil v ravno blestečem spominu, saj je s 107 metri in 67,7 točkami tudi na drugi tekmi ostal izven trideseterice, bil je 40. Mejo za uvrstitev v finale je postavil Jernej Damjan s 118.5 metri in 84,9 točkam, kar ga je vodilo na 30. mesto.

Sila zahtevne razmere so na hrbtišče skakalnice posrkale Jurija Tepeša, ki je s 77.5 metri imel najkrajši skok serije, a je bil 49., potem ko je bil čisto zadnji po obilo težavah takoj po odrivu domači veteran Noriaki Kasai z 81 metri. Da je res v dobri formi, je kljub nič kaj prijaznim razmeram, ki so vladale v oblačnem Sapporu potrdil Peter Prevc. S 132 metri in 112,8 točkami je ob dobrih pogojih zasedal 9. mesto po prvi seriji. Potem, ko je dva dni skakal slabo, je danes le našel stik s skakalnico Okurayama Domen Prevc. Že v poizkusni seriji ga je odneslo do 134.5 metrov, v prvi pa nato po sila nemirnih smuček do 120 metrov, zbral pa je 93,7 točk, kar je bilo dovolj za 20. mesto. Na vrhu je bil Andreas Wellinger s 140.5 metri in 131,9 točkami, sledila sta mu Poljaka Kamil Stoch in Maciej Kot, ki je zbral 121,9 točk.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Damjan in Peter pridobila mesta, Domen ga je obdržal

V finalni seriji, ki je minila v enakih pogojih kot prva, odprl pa jo je Damjan, se je razpletlo sledeče. Damjan je s 114.5 metri in končnim zbirom 184,6 točk pridobil kar nekaj mest in končal na 24. mestu. Domen je zadržal 20. mesto kljub ne najboljšemu skoku, ki ga je končal pri 119 metrih, zbral pa je 184,6 točk. Odlično je še višja mesta kot je bilo deveto, napadel Peter, ki je zajadral proti 138 metrov, z 239,3 točkami pa se je uspel dvigniti do šestega mesta, kar je njegov peti zaporedni rezultat med najboljšo deseterico.

Zmago je prvi napadel Stefan Kraft, ki je poletel do uradnega rekorda naprave, 144 metrov (v poizkusni seriji ga je postavil Kot), 244,7 točk pa vseeno ni bilo dovolj za končni uspeh. Z nižjega zaletišča je Stoch skočil do 140 metrov in gladke zmage z 262,7 točkami, potem ko je Wellinger po nekaj čakanja in težavah pri doskoku s 132 metri in 255,3 točkami po tekmi premora znova osvojil drugo mesto.

Peter iz Sappora zelo zadovoljen, ostali sklonjenih glav

Peter Prevc je bil po današnji loterijski tekmi znova lahko veselega obraza: “S tekmo sem jaz zelo zadovoljen, glede na to, kako se je razpletla in koliko težav s pogoji je imelo ogromno fantov. Zadovoljen sem s tem, kako sem jo odenesel. Tudi s prikazanimi skoki sem zadovoljen, sploh drugi je bil res tisti, katere skakalec išče. Danes sem že v prvem skoku pazil na to, da ne bom naredil iste napake kot včeraj v poizkusnem in nekako se je sešlo. Res pa je tudi, da sem včeraj v poizkusni seriji skakal z dresom za trening, danes sem takoj za kvalifikacije oblekel tekmovalni dres, ker ob spremenljivih pogojih nikoli ne veš.” Kljub temu, da je na skakalnici zbran vsak tekmovalec le zase, pred svojim nastopom vseeno vidi nekaj sotekmovalcev in vidi, kakšni pogoji vladajo na skakalnici: “Neko grobo oceno dobiš, ampak še vedno zaupaš v to, da te bo žirija spustila v poštene pogoje. Moraš razmišljati pozitivno, da bodo pogoji mogoče celo malo na tvoji strani, zato se lahko osredotočiš na svoj nastop. Zadnjih sedem skakalcev pred tabo pa sploh ne veš kakšni pogoji so bili, dobri ali slabi, zato je o tem skoraj brezveze razmišljati, potrebno je biti le fokusiran.

Z zmago in šestim mestom je Peter ponovil lanska dosežka v Sapporu, česar je letos verjetno še bolj vesel: “Sapporo zapuščam zelo vesel. Če pogledamo grobo statistiko, je to prizorišče pri meni zdaj kar na prvem, dosegel sem iste rezultate kot lani. Res se nekako ponavlja, a če bi vedel, da se bo tako ponovilo, se ne bi tako trudil in ogreval za skoke, kot sem se.” Tudi ostali naši fantje so se trudili in ogrevali, a žal je Peter edini, ki Japonsko letos zapušča veselega obraza: “Mislim, da sem res edini. Edini sem bil dvakrat med točkam. Ostali so imeli kar veliko za povedati proti skakalnici, proti vetru, proti naletu, ampak žal se to zgodi. Škoda je, da se to zgodi na drugem koncu sveta, ko se voziš dva dni, potem ti pa zagodi še vreme.” Če se je karavana v prejšnjih letih hitro vrnila nazaj v Evropo, bo tokrat drugače, saj ostaja v Južni Koreji: “Glede na to, da sploh še nisem bil v Pjongčangu, sploh ne vem kako in kaj je, nisem se kaj dosti pozanimal o mestu, ne vem kaj bi pričakoval. Upam, da bo vse lepo urejeno in civilizirano,” je še povedal naš trenutno najboljši smučarski skakalec.

Janus: Danes bi težko povedal kaj pametnega

Goran Janus je po klasični japonski tekmi realno ocenil dogajanje na Okurayami: “Težko bi kaj pametnega povedal po današnji tekmi. Res si enostavno moral imeti srečo. Ni bilo vse odvisno od samih skokov, imeti si moral tudi srečo. Če nad hrbtiščem nisi imel vzgona, si po domače “pikiral”: Na koncu sem z rezultati zadovoljen, odlično šesto mesto Petra, v točkah še Domen in Jernej. Peter je v prvem skoku naredil drobno napako, drugi je bil odličen. Pri vrhu so bile majhne razlike, kot pa sem že povedal, si danes moral imeti kar nekaj sreče. Pri Domnu smo spremenili položaj v počepu in vesel sem, da je naredil premik in da s tega lahko stopnjujemo naprej.” Druga tekma v Sapporu je bila tudi na trenerski tribuni bolj stresna kot prva: “Če nisi imel pogojev, je bilo čutiti nelagodje. Vsak trener je potarnal pri sebi in to je bilo tudi vse. Na naslednjih tekmah v Južni Koreji si želimo, da naberemo čim več novih točk svetovnega pokala.
Po tekmah na Japonskem se karavana svetovnega pokala hitro seli naprej, natančneje v Južno Korejo, kjer jih v sredo in četrtek čakata tekmi svetovnega pokala na prizorišču naslednjih olimpijskih iger v Pjongčangu. Tam se jim bodo na zadnjih tekmah pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment