Peter Prevc: “Vsaka šola je za nekaj dobra”

Peter Prevc je na najlepši možni način končal bogato sezono, z zmago na zadnji tekmi v Planici. Pred domačimi navijači se je veselil končnega drugega mesta v svetovnem pokalu, prejel pa je tudi globus v seštevku poletov. Iz olimpijskih igrah v Sočiju se je vrnil z dvema medaljama. Zanj je bila to izjemno uspešna sezona.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za vami je sezona polna uspehov. Bi lahko izpostavili določen trenutek, ki vam je ostal v najlepšem spominu v letošnji sezoni. Ni nujno, da je v povezavi s smučarskimi skoki?

Nobenega trenutka ne morem izpostaviti, saj je bilo teh trenutkov letos veliko. Prav vsak uspeh ima nekaj lepih trenutkov.

Na deževno nedeljo si je skoke v Planici ogledalo 4000 gledalcev. Kakšno imate sporočilo za te gledalce?

Navijačem bi se zahvalil za tako množičen obisk, vsi so bili zelo mokri. Za nas skakalce so dobro poskrbeli in skoraj nismo bili mokri. Prišli so res tisti najbolj zvesti navijači. V kolikor bi bilo lepše vreme, bi prišlo najbrž še več gledalcev.


Peter Prevc je prejel globus v seštevku poletov [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V petek ste bili tretji, nastopili ste tudi na ekipni tekmi, v nedeljo pa vam je uspel res odličen skok. Kako ste zadovoljni z zadnjo postajo svetovnega pokala v letošnji sezoni?

Sem zelo zadovoljen, da mi je zadnji skok sezone uspel tako dobro. S tako popotnico je lepo zaključiti sezono, vse težave se ti razblinijo s tem skokom. Sedaj veliko lažje hodim po obveznostih, kot če bi bil moj zadnji skok slab.

V nedeljo in tudi že v preteklih dneh ste kar nekajkrat stopili na zmagovalni oder. Kako ta protokol vpliva na vas?

Takšni protokoli so lahki. Na koncu sezone z veseljem hodiš na stopničke. Večkrat ko se povzpneš na njih, bolj uspešna je bila sezona.

Ste na današnjo tekmo prišli s posebnim načrtom?

Morda je bilo prisotne nekoliko več motivacije. V preteklih dneh nisem uspel sestaviti nobenega odličnega skoka, zaradi tega sem izredno zadovoljen z zadnjim skokom, ki je bil tudi najpomembnejši.


Peter Prevc je z zadnjim skokom ugnal Severina Freunda [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kako ste doživljali lov za Severinom Freundom?

Z lovljenjem Nemca se nisem obremenjeval. Bitka je bila v glavi potisnjena v ozadje. Po prvi seriji sem videl, da sem pred njim. V glavo sem si ubijal, da sem še vedno tretji v skupnem seštevku, nič še ni narejenega. Pred finalom sem pozornost posvečal le nastopu.

Sezona je bila dolga. Ste bili zaradi obveznosti do medijev, sponzorjev in drugih preobremenjeni?

Preobremenjen nisem bil, saj je tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije Tomi Trbovc naredil dobro delo. Preko sezone nam je veliko stvari črtal iz seznama. Na takšen način sem se lahko v miru pripravljal na tekmovanja. Obveznosti je bilo sicer več, vendar se nekako navadiš na to. Sedaj imam celoten teden pred seboj, da se nekoliko oddolžim sponzorjem.

Vas je morda kakšna stvar presenetila oz. nanjo niste bili pripravljeni?

Če sam nisem bil na pripravljen, potem so bili pripravljeni člani družine in prijatelji, ki so me na slabe stvari opozorili ter mi svetovali kako se obnašati. Do sedaj sem lahko na srečo vse izpeljal.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

So se po osvojitvi olimpijskih medalj vaše obveznosti še povečale?

Ne. Kot sem že dejal, je Tomi Trbovc črtal veliko stvari. Takoj po prihodu iz olimpijskih iger smo šli takoj za 14 dni na skandinavsko turnejo, nato v Harrachov in sedaj v Planico. Obveznosti ni bilo veliko, vendar jih v prihodnjih dneh nekaj še bo.

Bo v prihodnji sezoni z vsemi temi uspehi težje nastopiti ali lažje?

Vsekakor bo težje. Celotno poletje bom treniral, da bo lahko vse skupaj lažje prenašal.

Je bilo kaj težje nastopiti na tekmah, ko ste nosili rumeno majico vodilnega?

Morda je bilo na prvi tekmi, ko sem nosil to majico, nekoliko težje. Nato sem se spoprijateljil z rumeno majico. Na koncu se žal ni izšlo, da bi sezono končal povsem na vrhu. Žal sem dragocene točke izpustil v decembru. Vsi se učimo. Vsaka šola je za nekaj dobra.

Kako dojemate nasprotnike? Videti je, da ste s Stochom in Freundom prijatelji.

Sotekmovalci so na nek način prijatelji. Vozimo se vsak z različnim kombijem, a vedno pridemo na isti cilji. Večkrat kot si med najboljši deseterico, pogosteje se z njimi vidiš. S tem navežeš stike. Z nobenim nimam zamere, saj vsi vemo, da smo trdo trenirali za uspehe. Vsi si privoščimo uspehe eden drugemu.

Je bilo danes kaj posebnega poslušati Zdravljico pred domačimi navijači?

Zdravljica je lepa, ne glede kje jo igrajo. Danes je bilo slišati še navijače, ki so jo peli.


Peter Prevc je v nedeljo slavil zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ste se na zadnjo tekmo podali z rezultatskim ciljem?

Rezultata nisem imel v glavi. Naučiti se moram, da se s tem ne obremenjujem in ne razmišljam. V glavi moram biti osredotočen na nastop. V kolikor mi to uspe, je vse drugo veliko lažje.

Torej pred tekmo niste imeli nobene motivacije?

Morda je bila dodatna motivacija to, da je bil pred mano zadnji skok sezone. Celotni vikend sem se nekoliko lovil, saj nisem prikazal odličnega skoka.

Jurij Tepeš je testiral nove drese. Kakšne informacija imate vi glede sprememb?

Jurij je po testiranju dejal, da so dresi bolj plovni. Na njih je veliko več šivov in drugih stvari. Vsaka dodatna stvar pa prinaša večjo možnost manipulacije. Bomo videli kako bo s to stvarjo.

Z vsemi vašimi uspehi ste skakalci prekoračili bonuse za nagrade pri smučarski zvezi. Pričakujete, da boste dobili denar?

Vsekakor bomo dobili tisto, kar je zagotovljeno in kar je zapisano v pogodbah. Glede na to, da smo presegli mejo za nagrade, se bo vsota, kar smo vsi skupaj dosegli, sorazmerno zmanjšala in bo vse po pravilih. Glede na tržišče v Sloveniji so nagrade primerne.

Kakšne imate pa načrte za počitnice?

Vzel si bom štiri proste tedne do Velike noči.

Leave a Comment