Peter tik pod stopničkami, Robi 15., Jurij 24.

Čeprav je poizkusna serija pred zadnjo tekmo smučarjev skakalcev na Finskem znova dokazala, kdo je nesporni skakalni kralj letošnje zime, v prvi seriji Peter Prevc, najboljši v omenjeni seriji, znova ni skočil na sam vrh. Rumena majica je s skokom dolgim 123,5 metrov pristala na 6. mestu z zaostankom 13,2 točk za vnovič vodilnim Avstrijcem Michaelom Hayböckom, ki je pristal pri 131 metrih. Še pol metra daljši je bil v spremenljivem vetru rekorder naprave v Kuopiu, Daniel Andre Tande, ki pa je nabral kar 5,9 točk zaostanka. Tretji je bil Robert Kranjec, ki je s 121 metri in 116,5 metri zaokrožil prvo deseterico, v finale se je na 28. mestu prebil še Jurij Tepeš, ki je skočil 118,5 metrov in zbral 104 točke. Preostala naša trojica je ostala izven finala. Jaka Hvala je pristal pri 113 metrih in je bil 38., debitant Žiga Jelar je s 107 metri končal na 43. mestu, Tomaž Naglič pa je bil z 98 metri na 47. mestu.


V Kuopiu je slavil Michael Hayböck [foto: GEPA]

V finalu s šestega na četrto mesto

V težki finalni seriji, ki jo je nekajkrat za kratko prekinil tudi veter, je prvi od naših nastopil Jurij, ki je s skokom dolgim 112,5 metrov osvojil končno 24. mesto. Robi je v finalu znova dobil ene izmed najslabših razmer in več kot do končnega 15. mesta s 115 metri v finalu ni šlo. Napad na sam vrh se povsem po željah ni izšel tudi Prevcu. V slabih pogojih je znova skočil 123,5 metrov, kar ga je po skoku peljalo na drugo mesto za takrat vodilnega Stefana Krafta. Za najboljšim skakalcem te zime sta nato zelo slabo skočila Kamil Stoch (na koncu 27.) in Jan Matura (na koncu 23.), s 114,5 metri pa je zaostal tudi Freund. Razpoložena Tande in Hayböck nista grešila. Na koncu je Avstrijec tretjo zmago na Finskem potrdil s 129 metri in 7,3 točkami naskoka pred Tandejem, ki je imel še dodatnih 12 točk prednosti pred Kraftom na tretjem mestu. Peter je na četrtemmestu zaostal 4,9 točk za stopničkami.

Naša ekipa se že jutri zjutraj s Helsinkov odpravlja preko Carigrada v Kazahstan, kjer jih konec tedna čakajo premierne tekme svetovnega pokala v Almatiju. Prednost Petra Prevca pred Severinom Freundom znaša 559 točk.

Naveličanost bo v Kazahstanu razbita

Po tekmi je Peter Prevc priznal, da današnja skoka na tekmi nista bila med najboljšimi v Kuopiu: “Kar se tiče Kuopia, skoka na tekmi res nista bila najbolj uspešna. Znam bolje. To sem pokazal včeraj in tudi danes v poizkusni seriji sem videl, da lahko naredim bolje. Ne vem. Na tekmi se ni izšlo. Pogoji so bili, kakršni so bili. Lahko bi šel dlje, tudi če bi bili pogoji še slabši. Ni se sestavilo. Malo je zmanjkalo sreče.

Je razlog, da je Finsko, kot edino državo v tej sezoni, zapustil brez stopničk, utrujenost? “Težko rečem, da je kakršnakoli utrujenost prisotna. Noga še vedno dela, še vedno je dovolj hitra. Morda je malce naveličanosti, ko greš po celem dnevu čakanja na tekmo ob šestih zvečer s hotela. A za vse je enako, za vse je bila ista tekma, sezona je za vse enako dolga, tako da se ne smem nič pritoževati.
V skupnem seštevku je prednost pred Freundom in Kennethom Gangnesom danes še povečal: “Zdaj je v bistvu Hayböck v taki formi, da je tudi on že postal nevaren za skupni seštevek svetovnega pokala. Pustimo številke, da se same vrtijo.

Prvič v sezoni je lahko on opazoval serijskega zmagovalca tekem. Michael Hayböck je namreč nocoj zmagal že tretjič zapored: “Obenem je zanimivo, ko vidiš, da nekdo tako pokori konkurenco, po drugi strani pa je malo težje, ko vidiš, da imaš tudi sam priložnost. Tak je šport, enkrat je na vrhu eden, drugič nekdo drug.

Pot naprej: “Čez 6 ur in 56 minut sem na avtobusu. Vse gre zelo hitro. V Kazahstanu sploh še nisem bil, tako da ne vem, kako mi je tam všeč. Bomo videli. Je nekaj novega, tako da prav veliko ne morem povedati. Tja grem lahko brez pričakovanj.

In za konec še komentar srebrne medalje Domna Prevca na mladinskem svetovnem prvenstvu v Romuniji: “V nedeljo sva bila z Domnom še skupaj, rekel sem mu, naj dobro odskače. Danes sem mu čestital in to je to.

Goran JanusTekma je bila težka. Pogoji so se spreminjali. Ne na hrbtišču skakalnice ampak spodaj, kjer je marsikoga prav vidno posrkalo. Tudi mi nismo imeli kakšne posebne sreče, a to je šport. Razliko smo uspeli povečati in to je najpomembneje.”
Trikrat na Finskem Peter Prevc ni skočil na stopničke, kljub dobrim predstavam na treningih: “Skrbi ni. S kavča je drugače gledati, kot v živo, ko si prisoten in ko to vidiš. Pred nami je Almati, novi izzivi, nove borbe in gremo dalje.

Skupni seštevek svetovnega pokala: “Mogoče se zdaj na vsaki tekmi gleda na te stvari, a tekem je še ogromno. Upam, da nam bo skakalnica v Almatiju ležala in da gremo lepo naprej,” zaključi Janus, ki nato čestita še Robertu in Juriju, ter potrdi, da se v Kazahstanu namesto Žige Jelarja v ekipo vrača Anže Semenič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuopio


Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment