Petru Prevcu mraz še ni všeč

Na prvo tekmo 38. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih se je uvrstilo pet od šestih slovenskih skakalcev. Najboljši v kvalifikacijah je bil 17-letni Domen Prevc, ki je s 141 metri imel četrto oceno med vsemi. Domen je za svoj skok v mirnih razmerah zbral 144 točk, kar je bilo 5,3 točk manj od zmagovalca kvalifikacij Macieja Kota, ki je pristal pri 141.5 metrih. To je bila tudi najboljša daljava kvalifikacij danes. “Menim, da je skakalnica kar v redu, a se lahko vse hitro obrne. Težko govorim o rezervah, napake so bile, a za prve skoke je vse skupaj brez komentarjev. Še naprej pričakujem lepe in dolge skoke,” je po kvalifikacijah povedal Domen.

Zelo dobro je s kvalifikacijskim nastopom opravil tudi Jurij Tepeš, ki je pristal pri 136 metrih in s 138 točkami osvojil 8. mesto. “Za današnjim nastopom sem zadovoljen. Pri doskoku sem imel še kar nekaj težav, a to je bilo za pričakovati. Upam, da bo šlo tako naprej. Najboljši skok je bil kvalifikacijski. Pri prvih dveh sem se še malo lovil, nato smo naredili analizo na kameri in takrat sem videl, kaj je narobe in upam, da bo tudi v prihodnje tako,” je dan zadovoljen zaključil Tepeš.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Zanesljiv je bil tudi Nejc Dežman s 125.5 metri in 114,8 točkami na 27. mestu, Anže Lanišek pa je s 115 metri in 95,4 točkami z 39. mestom ravno še ujel nastop na jutrišnji tekmi. Žal je bil s 110.5 metri in 89,8 točkami za 3,5 točk prekratek Jaka Hvala na 42. mestu.

Od elitne deseterice iz lanske sezone, ki je nastop imela zagotovljen neposredno, je bil najdaljši Daniel Andre Tande s 140.5 metri, Peter Prevc je pristal pri 129 metrih, kar je bila peta daljava med vnaprej uvrščenimi tekmovalci na jutrišnjo tekmo. “Po današnjih skokih občutki, glede na to, da nisem najbolje odskakal, razumljivo niso najboljši. Nisem se še najbolj spoprijateljil s skakalnico. Včeraj, ko smo prišli, mi je bil mraz všeč, zdaj pa mi mora še malce zlesti pod kožo, da se bova bolje ujela. Danes se nisem še najbolje ujel s skalnico. Pozna se, da že skoraj en mesec nismo skakali na 120 meterski napravi. Tu je potrebno malce drugače odskočiti. Napake se mi pojavijo tik pred odskokom, vse skupaj malo “zakvačkam” in se mi “sfiži”“. Upam, da bo jutri bolje,” se je optimistično k jutrišnji prvi tekmi ozrl najboljši skakalec minule sezone.

Na treningu najboljši Domen Prevc

Naši orli so v Kuusamo prispeli včeraj in kljub celodnevnemu potovanju niso zamudili ničesar, saj so denimo Nemci, ki so bili na prizorišču že prej, zaradi premočnega vetra ostali brez načrtovanega prostega treninga. Karavana je tako prve skoke opravila danes na uradnem treningu, naši so bili eni izmed tistih, ki so z dvema skokoma na uradnem treningu sploh prvič pristali na snegu. Več kot očitno težav s tem ni imel najmlajši Domen Prevc, ki je svoj prvi skok na skakalnici Rukatunturi končal pri kar 142 metrih, kar je bilo daleč najdlje med vsemi v prvi seriji za trening. Še najbolj se mu je s 138 metri približal Nemec Markus Eisenbichler, a je skočil v boljših pogojih. Drugi naš najdaljši je bil Peter Prevc s 127.5 metri, Anže Lanišek je bil meter krajši, Jurij Tepeš je pristal pri 125.5 metrih, Jaka Hvala je skočil 121.5 metrov, Nejc Dežman pa 108 metrov.

V drugi seriji za trening je bil s 143.5 metri najdaljši Andreas Kofler iz Avstrije, Domen Prevc je s 132 metri imel 10. oceno in 14. daljavo, Dežman je skočil 127 metrov, Tepeš 124 metrov, Hvala 123, Lanišek 117.5 in Peter Prevc 106.5 metrov.

Posamična tekma se začne jutri ob 17. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Kvalifikacije


Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment