Pinturault najboljši na veleslalomu v Kranjski Gori

54. pokal Vitranc se je začel z veleslalomsko preizkušnjo, na kateri je deveto zmago v karieri slavil Francoz Alexis Pinturault. Avstrijec Marcel Hirscher  je osvojil drugo mesto, s čimer si je v skupnem veleslalomskem seštevku pred finalom v Meribelu zagotovil neulovljivo prednost in tako osvojil mali kristalni globus. Tretji je bil še en Francoz Thomas Fanara.


Pinturault je le uspel ugnati letos izjemnega Hirscherja (foto: GEPA)

Za 23-letnega Pinturaulta, ki je imel že najhitrejši čas prve vožnje, je to peta uvrstitev na zmagovalni oder na tekmah v Kranjski Gori, prvič pa je zmagal. Ponavadi je moral priznati premoč Američanu Tedu Ligetyju, nedvomno ljubljencu slovenskega občinstva, ki je tokrat neuspešno lovil rekordno sedmo zmago na podkorenski strmini. Na koncu je bil izkušeni Američan četrti. Tik za njim se je uvrstil Nemec Felix Neureuther, ki si je po prvem delu tekmovanja sicer delil drugo mesto s Hirscherjem, a v finalu ni bil konkurenčen.


25-letni Avstrijec si je že zagotovil en mali kristalni globus, skoraj zagotovo pa bo dobil tudi velikega (foto: GEPA)

V drugi vožnji, v kateri ni bilo branilcev slovenskih barv, je sicer najbolje smučal Norvežan Henrik Kristoffersen. Za izjemno predstavo je bil nagrajen s skokom z 22. na 6. mesto. Slovenski predstavniki torej niso bli tako hitri kot Kristoffersen in ostali (bolj izkušeni) tekmovalci v svetovnem pokalu.

Prvi slovenski nastop je sicer pripadel Žanu Kranjcu, ki je lovil četrte točke v sezoni svetovnega pokala. Naredil je preveč napak, zato se v finale ni prebil. Ostala peterica naših fantov je nosila startne številke od 64 naprej, skupaj pa je zbrala – če odštejemo Klemena Kosija – le nekaj nastopov na tekmah najvišjega ranga. Mišel Žerak, Kosi in Andraž Reich-Pogladič so se zvrstili od 48. do 50. mesta, Aljaž Dvornik je bil 53., Žan Grošelj pa 54.

»Že prej nisem dobro tekmovalk, potem pa je bila tu še želja vseh, da se naredi dober rezultat. Nisem bil prepričan, da ga lahko dosežem in potem je prišel slabši rezultat. Zadeve so se nalagale celo sezono, počasi sem nehal zaupati vase, v druge in v opremo. Imel sem preveč polno glavo in niti nisem točno vedel kaj moram narediti. Želel sem si, da se sezona čim prej konča in da začnem v miru trenirati za naslednjo,« je po svojem nastopu dejal Kranjec.

Na podkorenski strmini bo jutri potekal še slalom, ki se začne ob 9.30. Nastopili bodo tudi Matic Skube, Miha Küerner, Štefan Hadalin, Jakob Špik, Žan Grošelj in Aljaž Dvornik.

 

Leave a Comment