Planica je pripravljena, Rok Justin zaključuje športno pot

Pred nami je finale FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo potekal od 24. do 28. 3. 2021 v naši Planici, na letalnici bratov Gorišek. V čarobni dolini pod Poncami se bo po zaletu spustilo 13 najboljših slovenskih skakalcev.


Slovenska ekipa v Planici [foto: Bobo]

Izjave

Generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič
Prijavljenih je 16 ekip, tokrat v Planico prihaja 171 oseb iz tekmovalnih ekip. Večinoma so že vsi tu ali pa bodo prišli v zadnjih urah. Kot smo ugotavljali že decembra ob svetovnem prvenstvu v poletih nam žal koronavirusna bolezen covid-19 tudi tokrat kroji usodo tudi zdaj v marcu. Omejitve torej ostajajo podobne kot decembra, to pomeni, da bo tekmovanje potekalo v celoti brez gledalcev na prizorišču. V tekmovanju sodelujejo le tisti, ki so nujno potrebni za izpeljavo prireditve, medijski predstavniki in seveda tekmovalne ekipe. Spoštujemo in sledimo vsem vladnim odlokom pri organizaciji tako veliki mednarodnih športnih tekmovanj. Seveda sledimo in spoštujemo tudi priporočila NIJZ po katerih smo oblikovali tudi vse potrebne anticovidne protokole.
Zahvala vsem pokroviteljem, da nam v teh težkih časih stojijo ob strani. Vesel sem, da smo za dodaten tekmovalni dan pridobili tudi novega pokrovitelja. Temu še posebej hvala, da bo, ne samo Sloveniji in Planici pokazal skakalnemu svetu kaj pomenimo, ampak omogočil tudi slovenskim reprezentantom še en dan več tekmovanj v dolini pod Poncami.
Zadnji dnevi niso bili lahko. Če smo se bali, da bo marca snega morda celo premalo in smo v vmesnem obdobju pripravljali dodatnega, kompaktnega, smo v zadnjih dneh morali celo odstranjevati odvečen sneg s same letalnice. Prepričan sem, da smo storili vse, da bo Planica zopet priča lepemu, velikemu skakalnemu spektaklu. Pripravili smo t. i. virtualno navijaško tribuno, kjer bodo tudi tokrat vse tekmovalne dni gledalci lahko spremljali svoje idole in za njih navijali. Skoraj v živo, le da iz udobja dnevne sobe (triglav.si/planica). Spremljajte nas, bodite del Planice tudi letos! Organizatorji zagotavljamo, da bomo naredili storili vse, da bo to še en nov spektakel.

Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar
Pripave na letalnici so v zaključni fazi. Naletna smučina je že pripravljena, slovenska vojska pravkar opravlja vajo senčenja. Na doskočišču trenutno izvajamo umerjanje video meritev, v izteku pa se ukvarjamo še z zadnjimi detalji v vezi s postavitvijo ograj. Skakalnica bo ob 15.30 uri pripravljena, prvi jo bo preizkusil Rok Tarman iz ND Rateče Planica.
Vsaj do petka je vremenska napoved ugodna, kar pomeni stabilno vreme brez padavin in brez težav z vetrom, ki naj ga po napovednih praktično ne bi bilo. Upajmo, da se bo vremenska napoved uresničila. V naslednjih dneh pričakujemo lepe tekmovalne dni in navijamo za naše fante!

Predsednik Zbora in Obora za smučarske skoke in NK Ljubo Jasnič
Za uvod beseda ali dve v zvezi z zapletom, ki smo ga imeli s skakalkami v Nižnem Tagilu. Kot veste, se je vse uspešno rešilo včeraj. Rad bi se zahvalil Andreju Šteru, vodji Konzularnega sektorja na MZZ RS in Branetu Rakovcu, veleposlanik RS v Rusiji. Lahko bi se nam zgodilo, da bi dekleta in celotno strokovno vodstvo ostalo v karanteni še dva tedna in v Čajkovskem ne bi mogli skakati, tako bi bil pod vprašajem veliki kristalni globus in tudi zmaga v pokalu narodov.
Finale letošnje sezone je samo dokaz pod kakšnimi pogoji smo vodili letošnjo sezono. Reprezentantje niso vedeli ali potrjeni program FIS velja ali ne, bodo tekme ali ne. Tudi pri finalu v moških skokih ni šlo brez zapletov. Zato v imenu panoge zahvala predsedniku Enzu Smrekarju, da je v imenu firme prevzel finančno breme četrtkove tekme. Žal nam ni uspelo pridobiti v tej situaciji financ še za eno tekmo iz norveške turneje. Težka sezona, nepredvidljiva!
Sezona je prinesla mnogo dobrih in tudi slabe rezultate. Vsa dogajanja so vplivala, da bo finančni rezultat drugačen od planiranega, a počakajmo april. Lanski marec je izkopal veliko finančno luknjo, globoko preko milijona evrov. Ker smo finale organizirali, ne pa izvedli. Posledica je, da smo v panogi ostali brez plačil TV pravic v lanskem decembru in tudi teh v marcu. To je prispevek panoge k sanaciji Planice, je naša dolžnost, ker je njeno poslanstvo, da dobiček vlaga v nordijske discipline. Čimprejšnja sanacija Planice pomeni tudi čimprejšnjo nadaljno pomoč skokom in tekom. Gre za vzajemno odvisnost, gre za sobivanje v dobrem in slabem.
Mnogo denarja smo v tej sezoni vložili v preventivo, da v največji možni veri zaščitimo tekmovalke in tekmovalce. Na okolja, kjer nas je virus našel pa nismo imeli vpliva. Vesel sem, da so v tem trenutki vsi zdravi in da ni posledic.
Zahvala gre sodelavcem na SZS, ki so pravočasno sprejeli protokol obnašanja in vsem zdravstvenim delavcem za številne opravljene teste in spremljanje zdravstvene situacije skozi vso sezono.
Vsa ta dogajanja v mednarodnem športu zahtevajo od odgovornih analizo, kaj s športniki, ki predstavljajo državo, tekmujejo pod slovensko zastavo po svetu. Načrt prednostnih skupin cepljenja proti Covidu jih nima na seznamu, tam so samo slovenski vojaki napoteni v tuje misije. Kar je seveda prav. Mislim, da bi morali razmisliti o tem, da se na takšen seznam uvrsti tudi športnike. Vsa velika tekmovanja so bila organizirana, mi pa smo z masko na obrazu in življenjem v mehurčkih upali, da se vrnemo domov brez dodatnih karanten.
Pa še ena misel v tem kontekstu – prebiram program države za izhod iz krize. V njem je zapisan turizem in kultura, nikjer pa ni športa. Prepričan sem, da je treba športu ravno tako nameniti vso pozornost, če želimo današnjim mladim vse dobro, zadržati svetovno pojavnost slovenskega športa in obvarovati športne objekte v Sloveniji pred propadom. S tem vprašanjem je povezana tudi tesnoba, ki me spremlja vse od začetka ukrepov. Vi veste, da sistem, ki smo ga ustvarili v skokih in NK zahteva načrtovanje in spremljanje dela vse od vstopa mladih tekmovalcev v klube. En mesec, poudarjam, en mesec v tej sezoni so ti tekmovalci imeli nekako normalen trening in opravili skoke na skakalnicah. Temu dodajmo predčasno zakjučeno lansko sezono pa pridemo so poraznega stanja pripravljenosti tekmovalcev, reprezentantov jutrišnjega dne. Zaprte telovadnice, skakalni objekti, prepoved zbiranja in s tem treniranja je vzrok, da je marsikdo opustil vadbo smučarskih skokov. Ocenjujem, nismo zbrali še vseh podatkov iz klubov, da je osip nekje 20%. Težko bo ponovno zagnati kolesje, kajti mnogi klubski trenerji so si poiskali drugo delo.
Te dni zaključujemo to čudno sezono. Z dnevi največjega praznika športa, s Planico. Brez gledalcev, katerih bučnega navijanja in veselja verjetno skakalci najbolj pogrešamo. Žal nam je, da ne bodo v naši in družbi naših zvestih sponzorjev. Imamo dolg do obojih, decembrski dolg s svetovnega prvenstva v poletih, ki je bilo na isti letalnici, kjer bodo junaki poletov tekmovali te dni. Takrat sem prevzel odgovornost za nujne spremembe, ki so pomenile začetek vzpona rezultatov v tej sezoni in dohitevanje uspešne ženske ekipe. Naši fantje so pripravljeni, verjamem v njih, upam, da bodo stopili tudi doma na zmagovalne stopnice. Predvsem pa želim vsem varne polete, varen in srečen zaključek sezone.
Dolžan sem zahvalo planiškim delavcem za izredno dobro pripravljeno letalnico, Zavodu Planica, da nam je omogočila dober trening na Bloudkovi velikanki, sodelavcem v OK Planici pa za napore, da so v teh časih zopet uspeli organizirati vrhunsko prireditev.


Planiška letalnica pričakuje najboljše skakalce sveta [foto: Bobo]

Glavni trener skakalne reprezentance, Robert Hrgota
Po rezultatih letošnje sezone je bil izbor ekipe kar logičen. To so fantje, ki so v tem trenutku najboljši in so pripravljeni za dolg teden v Planici. Ta dolg tekmovalni premor je drugačen kot v prejšnjih letih. Gledano na celo sezono, ko smo se morali prilagajati na določene situacije, smo se tudi na to prilagodili in pripravili po najboljših močeh. Nekega velikega razloga oz. težave zaradi tega premora ni. Fantje lahko ciljajo na najvišje uvrstitve. A ponavljam, osnova je, da je izvedba v danem trenutku na najvišjem nivoju.

Anže Lanišek
Še vedno grem iz skoka v skok iz dneva v dan, videli bomo kje smo in kako je. Lahko rečem, da se mi moji skoki zdijo na precej vrhunskem nivoju, a letalnica je vedno poglavje zase. Nikoli ne smeš izsiljevati, preveč zahtevati od sebe. Moj cilj je, da ne glede na vse poizkusim uživati tako kot sem celotno sezono.

Peter Prevc
Zelo težko čakam začetek tega planiškega tedna, ki sploh ni več vikend. Zadnja Planica je bila kar težka, nisem bil uspešen, tu je zdaj priložnosti in skokov več. Večinoma potrebujem kakšen dan več, da se navadim na samo skakalnico in vzdušje. Upam, da bo vse potekalo čim bolje. Treningi, ki smo jih imeli, so nakazali nekaj premika na bolje, a tekma je tista, ki pove ali si zares dober ali ne.

Timi Zajc
Jutri bomo videli kakšni so moji skoki in kako dober sem lahko. Ne morem reči ali sem se izboljšal ali poslabšal, želja pa je, da bi letel čim dlje.

Domen Prevc
Vedno pričakujete nek moj presežek v Planici. Bomo videli jutri, potrebno je počakati. To je le drugačna naparava, drugačne razmere in po prvem skoku se bo kmalu pokazalo kje smo vsi. Prvi skok bo tisti, ki bo približno pokazal kje smo, tekma pa bo pokazala naprej svoje.

Žiga Jelar
V Planico se je vedno lepo vrniti in tudi zdaj sem prišel sem uživati v zadnjih poletih v sezoni. Verjamem, da bo zelo lepo!

Tilen Bartol
Tisti nor polet izpred let je zagotovo ostal v spominu, a želim si, da ne bi šlo znova tako daleč. Upam pa na kakšen dober in dolg polet in da bom ta vikend opravil čim več poletov.

Bor Pavlovčič
Za mene je to res domača tekma, zagotovo imam jaz tu največ navijačev. Počutim se super, to Planico sem težko čakal. Dvotedenski oddih mi je zelo ustrezal. En teden sem si vzel zelo prosto. Sem treniral, a sem psihološko počival. Zadnji teden sem močno zagrabil in se maksimalno pripravil na zaključek sezone.

Cene Prevc
Mislim, da sem pripravljen super, kako odlično bom to realiziral pa bomo videli v prihodnjih dneh. Na področju treninga nisem naredil zdaj nič posebnega, dobro smo delali že čez sezono in že prej. V tem obdobju sem si raje vzel kakšen dodaten prost dan in dal možgane proč od samih skokov, da pridem zdaj v Planico veliko bolj lačen po letenju.

Lovro Kos
Na voljo imam dva dneva in videli bomo, kakšen bo izplen na koncu.

Anže Semenič
Jutri gremo in pokažemo kaj znamo in to bo to. Vsako leto se naučimo kaj novega, tako enostavno je to.

Jernej Presečnik
Nekih hudih pričakovanj nimam. Šel bom sproščeno, umirjeno, da ne bo kaj preveč in v upanju na dolge polete.

Tjaš Grilc
Strah je prisoten, spoštovanje tudi. V kvalifikacije bom šel z usmerjeno nalogo in upam, da bo to dovolj, da se uvrstim na tekmo.

Rok Justin
Moja športna kariera se počai približuje koncu. Odločil sem se, da jo do konca oddelam profesionalno, tako kot smo delali celo kariero. V načrtu je, da v soboto naredim en ali dva poslovilna skoka in se nato odpravim v športni pokoj. Ker smo vsi borci in grizemo do konca, je motivacija tudi za zadnje skoke na visokem nivoju. Po drugi strani pa je tu tudi sproščenost, ker veš, da v Planico prideš res uživati, veš, da je to zadnje prizorišče. Samo upaš, da bo neslo čim dlje!

Leave a Comment