Po dolgem času spet veleslalomske točke za Slovenijo

Sezona se za alpske smučarje ta konec tedna nadaljuje v Bolgariji, natančneje v modernem smučarskem središču v Banskem. Tu so bila tekmovanja prvič že v lanski sezoni, ko so organizirali superkombinacijo in slalom. Danes pa so se tekmovalci na tem prizorišču prvič pomerili v veleslalomu. Slednjega je dobil Marcel Hirscher, ki je s tretjo veleslalomsko zmago v letošnji sezoni tudi prevzel vodstvo v veleslalomskem skupnem seštevku.


Marcel Hirscher [foto: GEPA]

Drugi je bil Italijan Massimiliano Blardone, tretji pa še en Marcel, in sicer Mathis. 20-letni Avstrijec se je na oder za zmagovalce uvrstil z odlično drugo vožnjo, medtem ko je bil na prvi progi šele 26. Omeniti je vredno tudi to, da je njegov oče serviser zvezdnika Bodeja Millerja.

Na prvi progi spremenljive razmere

Tekmovalci so se spopadali s precej neregularnimi razmerami. Prva petnajsterica veleslalomistov je tako vozila v pravem snežnem viharju. Močno sneženje in sunki vetra so jim onemogočali dobro vidljivost. Najbolje je progo odpeljal Marcel Hirscher, saj je imel tekom celotne proge visoko prednost. A tudi mladi Avstrijec, ki se v letošnji sezoni bori za veliki kristalni globus, kdaj stori napako. Ta se mu je pripetila v ravninskem spodnjem delu in ob prihodu v cilj je sicer prevzel vodstvo, vendar z majhno prednostjo. To je izkoristil Američan Ted Ligety, ki se je na progo pognal takoj za njim, in z ne najboljšo vožnjo prav zaradi Hirscherjeve napake prevzel vodstvo z minimalno prednostjo 16 stotink. Tretji je bil Francoz Thomas Fanara.

Po nastopu najboljše petnajsterice pa se je razjasnilo, sneg je ponehal in pokazalo se je sonce. Tako so imeli smučarji veliko boljše razmere in nekateri izmed njih so to znali izkoristili. Med njimi je bil tudi edini slovenski predstavnik Janez Jazbec. S startno številko 36 je dosegel deveti čas in si tako prvič v letošnji sezoni zagotovil nastop v finalni vožnji.


Janez Jazbec [foto: GEPA]

Hirscher deklasiral tekmece

V finalni vožnji so bile razmere za tekmovanje boljše, kljub temu pa so imeli smučarji, ki so nastopili prej, več sonca. Odlično se je odrezal Marcel Mathis, ki ga je uspel prehiteti šele Blardone. Večina tekmovalcev pa je svojo uvrstitev na drugi progi močno pokvarila, precej jih je tudi odstopilo. Janez Jazbec je svoj nastop začel dobro, proti koncu pa popuščal. Lahko bi bil višje, a za prve slovenske veleslalomske točke po decembru leta 2009 je zadostovalo končno 18. mesto. Za 27-letnega Tržičana je to sicer najboljša uvrstitev v karieri.

Zdrsnila sta tudi Fanara in Ligety, medtem ko odlični Hirscher ni imel težav. Odpeljal je suvereno in se s sedmo letošnjo zmago zares vpletel v boj za veliki kristalni globus. Zaradi odsotnosti Kostelića, ki okreva po operaciji kolena, ima za to res lepo priložnost. Že jutri pa si bo lahko na slalomu nabral novih 100 točk.

Glavni trener Marko Jurjec je po tekmi dejal: “Predvsem smo zadovoljni s tem, da je izkoristil, kar mu je bilo dano. No, dano, priboril si je to startno številko in jo maksimalno dobro izkoristil. Škoda za drugi tek, da je imel tako trde noge, a to smo tudi malo pričakovali. Predvsem je pomembno to, da bo lahko šel bolj mirno naprej, da vidi kje je, da lahko napada. S tem napadom lahko poseže po 15. ali 10. mestu. Pomembno je tudi to, da se je sprostilo še eno mesto, zdaj bomo imeli na startu dva smučarja.

O dobrih nastopih Jazbeca tudi na tekmah nižjega ranga in formi pa je rekel: “Začelo se je z zmago na evropskem pokalu, kjer je startal s temi smučkami, ki jih je nekako pripravil sem. Skupaj s serviserjem in firmo Elan so delali popravke na smučki in končno našli varianto, ki je zanj najbolj ugodna. Ti rezultati so verjetno tudi posledica tega, tako da smo optimistični za naprej, zgleda da bodo stvari šle.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bansko :. Veleslalom (m)


Leave a Comment