Po dveh letih spet zmaga Kuzmine

Južno Tirolska dolina Anterselva po letu dni spet gosti najboljše biatlonke in biatlonce. Še včeraj je močno snežilo, današnja slika na biatlonskem stadionu pa je bila popolnoma drugačna. V hladnem, vendar sončnem vremenu, so kot prve nastopile biatlonke na šprinterski preizkušnji.

Po skoraj dveh letih se je na najvišjo stopničko znova povzpela Slovakinja Anastazija Kuzmina. Teja Gregorin je deseterico zgrešila za šest desetink sekunde in zasedla 11. mesto. Na enem izmed svojih najbolj priljubljenih prizorišč je spet dosegla izredno hitre tekaške čase; še posebej v prvem in zadnjem krogu, kjer je bila tretja najhitrejša. Žal njena strelska statistika ni bila tako popolna kot pri konkurentkah, saj je bila izmed biatlonk z vsaj dvema nepokritima tarčama (0,2) uvrščena najvišje.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Pohvalno je, da sem spet v hitrejšem tempu pričela tekmo, kar poskušam v dogovoru s trenerjem realizirati v zadnjem obdobju. To je bil tudi del taktike, ki pa se je malo podrla na zadnjem strelskem postanku. Tudi na treningih ne uspem sestaviti popolnega streljanja. Pride obdobje, ko je forma slabša in pri meni je v tem trenutku prav streljanje šibkejša stran. Žal se mi vse prevečkrat strelska in tekaška forma križata in to bo sedaj treba združiti. Imam boljši občutek kot pred tednom v Ruhpoldingu in morala bi zadeti več tarč. Rezultat sicer ni slab, vendar sem več pričakovala na tem prizorišču in si tudi obetala več kot le petnajsterico,” ni skrivala višjih ciljev Gregorinova.

Andreja Mali je s 34. mestom osvojila nove točke svetovnega pokala. Leže je zgrešila eno tarčo, stoje pa je bila popolna. “Leže sem spet streljala preveč brez ritma in to ni bilo vredu, kar se je poznalo tudi na statistiki. Tekaško pa je bil to po moji oceni, eden najboljših nastopov v Anterselvi. Zaradi višine mi to prizoriššče ne ustreza preveč, danes pa sem bila sposobna celo progo preteči v solidnem tempu. Resda bi bil lahko rezultat tudi boljši, vendar sem opravila pogojno zadovoljivo,” je komentirala nastop Malijeva.


Teja Gregorin in Dijana Ravnikar [foto: Tomaž Šušteršič]

Vrnitev Ravnikarjeve

Po biatlonski upokojitvi se je zaradi nastopa ženske štafete na bližajočem se svetovnem prvenstvu, znova reaktivirala Dijana Ravnikar, ki se je po dveh mesecih treninga, prvič preizkusila na tekmi svetovnega pokala. Pred tem je zadnjič nastopila v sezoni 2009/10 in po rojstvu dveh otrok, je bil to zanjo spet mali biatlonski krst. Med 99. biatlonkami je zasedla 85. mesto (1,0). “Razočarana prav gotovo nisem in sem ponosna, da sem to zmogla narediti. Noben povratek, pa še tako kratek, ni lahek. Slaba dva meseca sedaj treniram in napredek je konstanten. Opažam, da gre vsako tekmo lažje, saj sem pred tem nastopila le na tekmi pokala IBU, kjer sem se kvalificirala za nastop na svetovnem pokalu. Streljanje je ostalo kar precej podobno kot ob koncu kariere, tek pa bom poskušala še izboljšati. S trenerjema se bomo pogovorili o nadaljnih korakih, da bi do odhoda na Češko, postorili še čim več za boljšo formo,” je ocenila nastop Ravnikarjeva.

Slovakinji je zmago omogočil tudi brezhiben strelski nastop. S prednostjo 16,7 sekunde je prehitela Finko Kaiso Mäkäräinen (1,0) in za 21,9 sekunde Belorusinjo Darjo Domračevo (1,0), ki sta se ji pridružili na zmagovalnem odru.


Dijana Ravnikar [foto: Tomaž Šušteršič]

Šprint za moške bo na sporedu jutri ob 14.30 uri. Jakov Fak bo nosil številko 32, Klemen Bauer 36, Peter Dokl 57 in Janez Marič številko 100. “Že po tekmah v Ruhpoldingu sem povedal, da si želim večje konstantnosti v svetovnem pokalu. Anterselva je prav gotovo spet moja priložnost, saj se skladno z načrtom tempiranja forme do svetovnega prvenstva, ta še stopnjuje. Spet bi moral biti na nivoju kot ob koncu decembrskih tekem, ko sem tudi dosegel najboljše uvrstitve sezone. Veselim se vsake nove tekme, še posebej, kadar sem prepričan, da mi lahko prinese nov uspeh,” je pred jutrišnjo tekmo napovedal Fak.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva :. Sprint (ž)


Leave a Comment