Po eni seriji do zmage Stefan Kraft

Slovenski letalci so na drugi tekmi svetovnega pokala na letalnici v Oberstdorfu dosegli fantastičen uspeh. Jurij Tepeš je osvojil 3. mesto, Peter Prevc je bil 4., Domen Prevc 7., točke pa so osvojili še trije orli.

Napoved za drugo tekmo smučarjev skakalcev na letalnici v Oberstdorfu v tej sezoni je bila odlična, saj je Domen Prevc v zanj poizkusni seriji z 225 metri postavil nov osebni rekord, na tekmi pa mu je družbo delalo vseh šest kolegov. Kot prvi je tako nastopil Anže Semenič, poletel 204 metre in s 186,2 točkami zasedal 20. mesto po prvem skoku. Odlično je zajadral tudi Cene Prevc, z 202 metroma prvič v življenju premagala dvestotico in s 184,0 točkami zasedel 24. mesto. Edini, ki mu ni uspelo priti v finalno serijo je bil Anže Lanišek s 189.5 metri in 162,6 točkami, kar je pomenilo 32. mesto, štiri točke za tridesetim.


Stefan Kraft [foto: GEPA]

Sijajno pa je po 224 metrih v kvalifikacijah tudi v prvi seriji poletel Jurij Tepeš. Odneslo ga je kar do 228 metrov, 215,1 točk pa je bilo dovolj za vrhunsko tretje mesto po prvem skoku. 1,9 točke je z 224.5 metri za Tepešem zaostal Peter Prevc, ki si je četrto mesto delil z Danielom Andrejem Tandejem. Še malce več pa je na sedmem mestu zaostal naš benjamin, Domen Prevc, ki je poletel 221 metrov, zbral pa je 209,8 točk. Vodil je znova Stefan Kraft z 235.5 metri in 232,6 točkami, drugi je bil vnovič z rekordom letalnice, 238 metri in 220,0 točkami Andreas Wellinger.
V premoru do druge serije je nad letalnico prišla nevihta, ki je poleg dežja prinesla tudi neugoden veter. Žirija je po kar nekaj čakanja naposled odpovedala drugo serijo in tako so obveljali že zgoraj zapisani dosežki vseh tekmovalcev.

Sezona je dobila potrditev

Naš osrednji junak, Jurij Tepeš, je po tekmi takole povzel uspeh sezone: “Danes sem skakal veliko bolje. Po petkovem treningu sem se že malo zamislil, ni steklo. Potem smo po analizi na kameri videli, kaj moram narediti. To mi do danes ni dobro uspelo, nekaj skokov sem “vrgel stran”, ker nisem vedel, kaj se dogaja z mano. Tisti padec včeraj me je mogoče malo streznil, ker je bil čisto moja krivda. Vlekel sem do konca, pristal na zadnjo nogo, zborbal do črte za padec. Ne vem, vesel sem, da se je izšlo tako kot se je. Že včeraj je finalni skok šel v pravo smer. Skakalnica je podobna kot prej, zelo nizko gre čez hrbtišče, sploh če veter ni najbolj na tvoji strani. Če bi bilo veliko vzgornika, bi bilo enako. Podobna je kot prej, povsem se ne najdem, a z res dobrim skokom gre lahko zelo daleč. Skakalnica je tako narejena, da je bolj skakalnica kot letalnica. Ni tistega občutka, da bi te dvigovalo v drugi del kot v Planici ali v Vikersundu pri dobrem skoku.


Jurij Tepeš [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Jurij je bil zadovoljen, da je konstantni sezoni dodal uvrstitev na stopničke za zmagovalce: “Po petku sem že mislil, da se sezona ni ravno dobro razpletla. Na treningu sem skakal slabše, do danes pa sem našel prave občutke, da grem lahko mirno naprej. Spal bom veliko lažje, kot pa če bi skakal tako kot včeraj. Zelo sem vesel, da se je izšlo kot se je.” Za konec je razložil še, kaj bo naredil s čevlji, ki po današnji tekmi zaradi včerajšnjega padce ne bodo več uporabni: “Doma v shrambo ne bodo odšli, tudi naprej jih ne morem dati, ker so preveč strgani. Kaj drugega kot, da gredo v smeti, ne bo, podobno kot z njihovimi predhodniki.

Peter že dolgo ni imel takega vikenda

Peter Prevc je prišel do drugega najboljšega rezultata v tej sezoni: “Danes sem zelo zadovoljen z rezultatom in s skokoma. Vse mi je lepo uspelo, morda se malo le čuti, da je bil dan nedokončan. Ko si enkrat na skakalnici pripravljen, da skočiš še enkrat, potem pa je kar na enkrat odpovedano, se čuti, kot da ti nekaj manjka. Od finala sem si obetal, da bi še enkrat lepo užival. Ne da bi kaj lahko dodal, ampak da bi še enkrat skočil umirjeno, potem bi pa videli, kako bi se razpletlo. To sta bila po dolgem času sigurno dva uspešna dneva. Vesel sem, da se je to spet zgodilo, da niso bili samo pogoji tisti, ki bi mi spodnesli rezultat, ampak sem tudi skoke naredil lepe, smuči mi po odskoku niso nagajale in da me zrak imel rad.

Pred selitvijo v Azijo Peter takoj po tekmi v Nemčiji misli še ni usmeril k daljnemu vzhodu: “Povedano po pravici glava še ni preklopila za naprej. Zdaj v Oberstdorfu zaključujemo, ko je tekme tako hitro konec. Izjave, pakiranje, nato se odpeljemo. Pred odhodom naprej je še nekaj treningov, na Japonskem pa upam predvsem, da bom užival.

Janus: To je zlato tretje mesto

Zelo zadovoljen po tekmi je bil tudi Goran Janus, ki takega ekipnega uspeha letos še ni pozdravil: “Drži, da smo najbolj zadovoljni v tej sezoni. Zelo lep ekipni rezultat. Juriju tretje mesto, Peter četrti, Domen sedmi, prve točke včeraj Anžetu Lanišku, danes Anžetu Semeniču. Sem zelo zadovoljen. Kar se tiče finalnega skoka, je prišla fronta in ni bilo sploh možnosti, da bi drugo serijo danes sploh začeli. Jurijeve stopničke se res priležejo, pravim, da so kar zlate. Konkurenca je zelo, zelo zgoščena. Kraft in Wellinger sta v življenjski formi, tako da odlično letita. Jurij je imel kar turbolenten vikend, težave je včeraj imel v prvem skoku in posledično tudi v finalni seriji. Določene stvari smo spremenili, malenkostne in vesel sem, da se je izšlo kot se je.” Naš skakalni selektor je bil zadovoljen tudi z letalnim debijem Domna. Kot pravi, česa takega še ne pomni, saj Domen sploh še nima poleta pod 200 metri: “Trenutno se takega debija res ne spomnim. Zelo sem vesel in ponosen, da je tako letel. Delal je drobne napake, vendar to so varne napake. Gre še za enega super letalca v naši ekipi in tega sem zelo vesel. Pred prvim poletom je bilo mene bolj strah kot njega, potem pa ne več,” je zaključil Janus, ki ekipe na naslednjih tekmah ne bo spreminjal.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli na daljni vzhod, kjer jih najprej čakajo tekme v Sapporu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment