Po odhodu Korolkoviča tekačice našle zamenjavo


Katja Višnar, Alenka Čebašek, Barbara Jezeršek in Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenska tekaška ekipa, ki je v preteklih letih na račun Petre Majdič postala vodilna sila pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), se je v poletnem obdobju srečevala s kadrovskimi težavami. Dekleta so kljub odhodu dolgoletnega trenerja Vladimirja Korolkoviča uspešno zamenjale sistem treniranja in tako že nestrpno pričakujejo tekmovalno sezono. Manjkajočo trenersko vrzel je strokovno vodstvo znalo zapolniti. Glavni trener Marko Gracer je k sodelovanju povabil norveškega strokovnjaka Torvika Pera Oyvinda, ki je s svojim znanjem na novo postavil temelje reprezentančnega teka na smučeh. “Načrt priprav smo v celoti izpolnili, na začetku smo imeli veliko težav z organizacijo dela kot same logistike. Pridobili smo svetovalca Torvik Pera Oyvinda, ki je bil z nami na pripravah. Delo smo izpeljali na nekoliko drugače način, tekmovalke so veliko bolj vključene v trening, kar pomeni, da smo se na začetku nekoliko lovili. Je pa to ena stopnja višje v vrhunskem športu, ki je nujna. Tekmovalke so zelo kvalitetno opravile celoten trening glede na to, da je bilo veliko novih informacij. Novosti so dobro sprejele. Sedaj nas čaka dva meseca napornega dela, da delo prenesemo na sneg in kasneje uspešno na tekmovanja,” je optimističen glavni trener Marko Gracer.


Vladimir Korolkovič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Negotovost glede Korolkoviča

Na začetku je bilo veliko pogovorov ali bo Volodja ostal ali ne. Nato smo pričeli s povsem novim načinom treninga, vse je bilo novo v primerjavi s preteklimi leti. Kar je zame novo je način treniranja in predvsem pristop do treninga. Veliko delamo na tehniki za kar ima veliko zaslug prav norveški strokovnjak. Na pripravah veliko posvečamo pozornosti analizam, kaj in kako izboljšati. Lahko rečem, da sem zelo zadovoljna in mi ta način treninga zelo odgovarja. Res pa je, da je to nek riziko, da sprejmeš drug način treninga in ne veš kako se bo to pokazalo na rezultatih,” je menila Vesna Fabjan ter dodala: “Moj organizem se je odlično prilagodil spremembam, ampak vsi vemo, da štejejo le dosežki. Sedaj bom pozornost namenila tudi ohranjanju zdravja, kar je v tem jesenskem delu zelo pomembno. Naj še povem, da nam je v veliko pomoč na pripravah tudi g. Škraban, ki nam pripravlja prehrano in skrbi za fizioterapevtsko delo. Zadovoljna sem s celotnim potekom priprav kot tudi forme, na tekmah pa se gladiatorja določi v areni.


Katja Višnar veliko časa preživi na Norveškem [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Z dekleti ves čas ni trenirala Katja Višnar, ki je velik del treninga opravila na Norveškem. “Spustila sem nekaj priprav, saj veliko treniram na Norveškem, kjer je pristop in način treniranja drugačen. Pera poznam že nekaj časa, saj je bil pomočnik pri norveški sprint ekipi. Zelo sem zadovoljna, da je prišel v našo ekipo, saj je z znanjem, ki ga ima prinesel pozitivne spremembe. S potekom treninga sem zadovoljna in sem dobro pripravljena na težji jesenski del priprav na ledeniku. Dva tedna nazaj sem imela virozo, za naprej pa si seveda želim, da bom zdrava.”

Pričeli so iz ničle

Začeli smo iz ničle, všeč mi je, da smo pridobili norveške strokovnjake, tako v strokovni pomoči kot v servisni ekipi. Veliko smo se naučili novih stvari, tudi stvari, za katere nismo vedeli, da obstajajo. Velike spremembe se kažejo na dobrih rezultatih testiranj in tekem na rolkah. Ekipa je sedaj res prava in homogena. Med sabo se spodbujamo in si pomagamo. Komaj že čakamo trening na snegu in seveda tekme,” je po prvem sklopi priprav menila Barbara Jezeršek. Podobnega mnenja je bila tudi Anja Eržen: “Poletni treningi so bili kar uspešni, pokazale so se izboljšave v tehniki teka. Letos posvečam pozornost tudi šoli zato bom izpustila kake priprave in mogoče kako tekmo. Vse poteka po načrtih in kaže na dobro sezono.” Vse skupaj pa je povzela Alenka Čebašek: “Težko rečem kako sem pripravljena. Postopoma sem se navadila na vse novitete. Upam, da se bo delo pokazalo na rezultatih. Letos smo velik poudarek naredili na tehniki zato si želim, da gremo čim prej na sneg..


Anja Eržen [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leave a Comment