Pod Pohorjem še drugi Red Bull Pležuh 4 Cross

Najbolj slovenski četveroboj vseh časov se vrača! V soboto, 2. februarja, bodo pod Mariborskim Pohorjem svoje enonoge naprave prekrižali pležuharji s cele Slovenije. Po štirje naenkrat, na izpadanje, do finala.


Utrinek iz tekmovanja 2011 [foto: Samo Vidic]

Ko je že kazalo, da je po lanskoletni odpovedi zaradi odjuge tudi letošnji Red Bull Pležuh 4 Cross več ali manj gotof, so na sceno stopili strici iz ozadja, predvsem tisti visoko zgoraj in celo Slovenijo zasuli s snegom. Kar niso naredili oni, bodo nadoknadili s topovi. Izgovorov tako ni več! Možnosti za trening je povsod dovolj, na poligonu za tekmo pa novo snežno odejo utrjujejo največji mojstri. Še pred pležuharji se bodo na njem namreč pomerile najboljše smučarke na svetu.

Naj spomnimo za kaj gre pri pležuhu. Mojstri tega tradicionalnega snežnega športa se po strmini spuščajo na sedežu pod katerim je podstavek z eno drsno površino, največkrat kratko ali odrezano alpsko smučko. Na sprednjem delu sedeža sta še ročki za kateri se pilot drži, nogi pa sta med vožnjo levo in desno, za lovljenje ravnotežja. No, ko gre zares hitro sta obe spodnji okončini v zraku, pležuh pa postane sedež z zarezno trehniko. Zavija se namreč izključno z nagibanjem telesa, krmila pa ni.


Utrinek iz tekmovanja 2011 [foto: Samo Vidic]

Pležuharskih tekmovanj je vsako leto kar nekaj, mariborski Red Bull Pležuh 4 Cross pa je nekaj posebnega, saj se na njem po zaviti progi spuščajo po štirje tekmovalci hkrati. Sistem tekmovanja, ki ga Slovenci dobro poznamo tudi po zaslugi brkatega smučarskega divjaka Filipa Flisarja, enega najboljših smučarjev krosistov na svetu. Vsi pležuharji se bodo po progi najprej morali spustiti sami, z dobrim kvalifikacijskim časom pa si bodo lahko priborili mesto na glavnem tekmovanju. Tam se bodo iz kroga v krog po progi z ostrimi zavoji in kakšnim skokom spuščali po štirje, le dva iz vsake skupine pa bosta napredovala. Tako vse do finala, kjer se bo odločalo o drugem kralju med pležuharskimi krosisti. Za uspeh bo gotovo tudi tokrat potrebno veliko znanja, izkušenj in seveda zvrhana mera poguma. Še posebej če bo podlaga trda, vožnje pa posledično hitre.

Prvi pležuharski štirikros v zgodovini se je zgodil pred skoraj dvema letoma, ravno tako na Snežnem stadionu pod Pohorjem, zmagal pa je Tomaž Magerl iz Janževe Gore pri Selnici ob Dravi. Prvi lastnik laskavega naslova Kralj Red Bull Pležuh 4 Crossa je tako prišel prav iz krajev, kjer se je pležuh rodil. Pri dekletih je bila takrat najboljša Mariborčanka Mateja Škofic. Morda bosta oba svojo krono branila tudi letos.

Pležuh je doma nad Dravsko dolino in je po ustnem izročilu star več kot dvesto let. Kasneje se je razširil na področje Pohorja, kjer ga še danes imenujejo tudi »pok« in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot “drlec”, včasih pa je slišal tudi na ime “koza” ali “polžek”. Drsna površina je bila nekoč narejena iz ukrivljene deske, “doge”, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen. Tradicija se je skozi leta ohranila, današnji pležuhi pa so izboljšani in največkrat iz sodobnejših materialov. Graditelji za drsno ploskev radi uporabljajo odrezane smuči, pod oblazinjenim sedežem pa se včasih najdejo celo vzmeti. Selniški pležuharji pravijo, da se je njihova naprava razvila le z eno drsno površino zato, ker je tako lažje vodljiva in hitrejša, danes, ko za to uporabljajo odslužene smuči, pa robniki na njih omogočajo hitro vožnjo tudi po trdem snegu.

Več o tekmovanju boste našli na spletni strani www.redbull.si.


Utrinek iz tekmovanja 2011 [foto: Samo Vidic]

Leave a Comment