Pokljuka bo sprejela omejeno število obiskovalcev

Organizacijski odbor Pokljuka je v sodelovanju s pristojnimi državnimi institucijami sprejel odločitev, da si bo IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 Pokljuka lahko v živo na prizorišču ogledalo omejeno število obiskovalcev.

Pokljuka je 9. septembra 2018 na kongresu Mednarodne biatlonske zveze v hrvaškem Poreču uradno postala gostiteljica IBU svetovnega prvenstva v biatlon 2021. Osnovni cilj pridobitve svetovnega prvenstva je bil postaviti Pokljuko na nove organizacijske in infrastrukturne temelje, na podlagi katerih bo lahko najmanj do leta 2030, v skladu z razvijajočimi se trendi popularnosti biatlona, gostila tekme na najvišjem nivoju. Prav tako je bil cilj promocija Pokljuke, gostiteljev prvenstva Bleda in Bohinja ter Slovenije v mednarodnem prostoru, zaradi česar so bili oblikovani turistični produkti, ki bi na Pokljuko in okolico pripeljali več turistov. Nenazadnje pa med cilje spada tudi popularizacija biatlona kot športa, z željo po odličnih nastopih domačih tekmovalcev.


Na Pokljuki bodo gledalci [foto: Črt Slavec]

Delo in priprave na svetovno prvenstvo so potekale nemoteno. V januarju 2020 je bil uspešno izveden test, in sicer tekmovanje za BMW IBU svetovni pokal v biatlonu. Čez poletje so bili opravljeni tudi vsi pomembni infrastrukturni posegi na Rudnem polju (ureditev tekaških prog, gozdnega roba, sanacija akumulacijskega jezera, ureditev ceste in obračališč). V sredini septembra je bil pripravljen elaborat izvedbe prvenstva, ki je predvideval obisk do približno 12.000 obiskovalcev na dan, pripravljene vse infrastrukturne rešitve in izbrani vsi izvajalci. V vsem tem času je bilo veliko pozornosti namenjene tudi promocijskim aktivnostim. Izvedeni sta bili dve zelo uspešni mednarodni promocijski akciji – Biathlon Tour Mobil in Pokljuška hiša na svetovnem prvenstvu v biatlonu v italijanski Anterselvi. Že v oktobru 2019 so bile organizirane tudi delavnice za tour operaterje. Na podlagi teh uspešnih akcij so predvsem tujci izkazali velik interes za obisk in ogled svetovnega prvenstva na Pokljuki, kar se je kazalo po prodanih vstopnicah in rezervacijah namestitev na Bledu, Bohinju in v okolici.

OO Pokljuka je glede na trenutno zdravstveno situacijo (epidemija novega korona virusa) in razvoj dogodkov v svetu čakal z odločitvijo glede načina izvedbe prvenstva. Prilagojen je bil osnovni načrt, pripravljeni so bili različni scenariji in finančni načrti prireditve. Ker pa sta do prvenstva le še slaba dva meseca, je organizator odločitev sprejel danes in si s tem zagotovil dovolj časa za učinkovito pripravo in varno izvedbo prvenstva. Koordinacijska skupina OO Pokljuka je tako sprejela odločitev, da glede na trenutno situacijo priprave potekajo po prilagojenem scenariju izvedbe, ki predvideva do največ 500 dnevnih obiskovalcev. Pri tem bodo upoštevana vsa priporočila in smernice IBU ter navodila NIJZ, s katerimi je organizator ves čas v stiku.

Organizator bo spremljal stanje epidemiološke slike v Sloveniji in bo po potrebi prilagajal število obiskovalcev. Sprotno bo omejeval ali dodatno sproščal prodajo dnevnih vstopnic glede na dovoljeno in možno končno število obiskovalcev. Vsi tisti, ki so vstopnice že kupili in jim ogled ne bo omogočen, jim bo povrnjena celotna kupnina. Podrobnejše informacije za imetnike vstopnic tukaj.

Predvideno nadaljevanje prodaje vstopnic bo steklo po novem letu. Vstopnice bodo na voljo preko sistema Eventim in Petrol Tickets.
O nadaljnjih odločitvah bo organizator javnost redno obveščal preko množičnih medijev in digitalnih kanalov.

Leave a Comment