Poljanec: “Pokal Loka ni ogrožen”


Janez Poljanec [foto: GEPA]

Nekaj dni pred začetkom 36. Pokala Loka smo se pogovarjali s predsednikom Organizacijskega odbora Janezom Poljancem. To mednarodno tekmovanje, ki se bo s slavnostjo otvoritvijo začelo v petek, 18. februarja, na Mestnem trgu v Škofji Loki, ima za seboj že dolgo zgodovino, v svoje okrilje pa vsako leto sprejme množico mladih smučarjev in smučark iz celega sveta. Na Starem vrhu bomo lahko tako spremljali veliko številko zanimivih slalomskih in veleslalomskih voženj – voženj deklic in dečkov, ki bodo nekoč morda krojili sam svetovni vrh alpskega smučanja. Tudi naš sogovornik, ki v Smučarskem klubu Alpetour deluje že vrsto let in je tam opravljal že vrsto nalog – od pripravljavca prog, do smučarskega sodnika – meni, da je prihodnost teh tekmovalk in tekmovalcev svetla, a se ob tem zaveda, da vrhunski smučarski rezultati niso samoumevni.

Kako gledate na tovrstna otroška tekmovanja, kaj pomenijo za alpsko smučanje?
Mislim, da so takšna tekmovanja zelo koristna in neobhodno potrebna. Impozantni podatki so o tem, kdo vse je tu že tekmoval in zmagoval ter potem na članskih tekmovanjih, pa tudi na Svetovnih prvenstvih in Olimpijskih igrah dosegal zelo dobre rezultate. Če sem malo kritičen, mislim, da je bila temu tekmovanju nekoč dana veliko večja publiciteta. Danes je težko, kar mi ni lahko priti v glavne medije. Toda nobenih bolj odmevnih smučarskih tekmovanj ne more biti brez takšnih začetkov. Nihče se še ni rodil kot vrhunski slalomist ali smukač, saj je treba iti čez vse faze tekmovanj.

Kaj bi lahko rekli za slovensko smučanje?
V zadnjih letih so bili naši smučarji na tekmovanju uspešni in so zmagovali. Od prijateljev iz kluba pa vem, da se čedalje manjše število otrok ukvarja s tekmovalnim smučanjem, kar je malo zaskrbljujoče. Ni več tiste široke baze iz časov vzpona slovenskega smučanja, iz recimo časov Križaja, Strela, Kuralta, Svetove in Bokalove. Takrat se je oblikovalo veliko vrhunskih tekmovalcev, pri skromnejši bazi pa je verjetnost vrhunskih rezultatov seveda manjša. Zdi se mi, da po dokaj uspešnem otroškem in mladinskem smučanju ne zmoremo narediti tistega dobrega prehoda v člansko vrsto.

Kako poteka organizacija takšnega velikega tekmovanja?
Vsako leto se že po poletnih počitnicah začnemo sestajati, oblikujemo Organizacijski odbor in seveda tudi iščemo finančna sredstva. Najprej je treba najti glavnega pokrovitelja in potem so stvari lažje. Pri teh tekmovanjih stroške namestitve oziroma polpenziona nosi organizator, kar pa ni primer pri tekmovanjih višjega ranga. Pri tem se seveda poskušamo čim bolj racionalno obnašati. Tekmovalci, trenerji in spremljevalci v glavnem spijo po kmečkih turizmih, s čimer so, kot se je izkazalo, zelo zadovoljni. Letos pa je bilo veliko težje pridobiti sponzorska sredstva, seveda zaradi posledic krize. Zato moramo pohvaliti naše zveste sponzorje , ki se iz leta v leto udeležujejo tekmovanja in to ne samo tiste iz Škofje Loke in njene okolice, ampak iz precej širšega slovenskega prostora. Ko so se udeleževali teh tekmovanj so videli, kaj taka organizacija pomeni in to znajo ceniti.

Je priprava že v zaključni fazi?
Pretekle dni nas je že skrbelo zaradi otoplitve, prišlo je celo do inverzije, tako, da smo imeli na smučiščih visoke temperature. Mislim pa, da nam bo šlo vreme na roko, za sredo in četrtek so celo napovedane padavine v obliki snega, tako da kar se tiče tekmovanja, le-to ni ogroženo. Tudi vse ostalo, povezano s prireditvijo, je pripravljeno. Pričakujemo rekordno število držav udeleženk, saj jih je do zdaj prijavljenih že 32. Zelo bo pisano in tega se že veselimo. Lepo je gledati vse te reprezentance, ki so zbrane na Mestnem trgu. Zato so na prireditev vabljeni vsi, ne samo občani Škofje Loke. Na Mestnem trgu bo namreč poskrbljeno za dobro vzdušje in zabavo.

Poljanec se je na koncu zahvalil še vsem pokroviteljem, ki pomagajo izvesti tako obsežno in organizacijsko zahtevno prireditev, tudi tistim, ki jim gospodarske razmere dopuščajo manjšo finančno pomoč. Več kot 250 udeležencev tekmovanja je v Škofji Loki že stalnica, kar seveda pomeni veliko več, kot število udeležencev na tekmah svetovnega pokala, ki pa so medijsko veliko bolj pokrite. Predsednik Organizacijskega odbora se je za pomoč tako zahvalil glavnemu sponzorju Mobitel d.d. ter ostalim: Občini Škofja Loka, Zavarovalnici Triglav, Krka, Riko, Brinox, Merck, Helios, EGP Škofja Loka, Sibo Group, Beli Med, Tiskarna Novo Mesto,Tehnik, Knauf Insulation, itd.


Program tekmovanja:
Petek, 18. 2.
19.00 Otvoritvena slovesnost – Mestni trg, Škofja Loka
20.00 Svečani sprejem – Sokolski dom, Mestni trg, Škofja Loka

Sobota, 19. 2.
09.30 Slalom – Stari vrh
18.00 Razglasitev rezultatov – Mestni trg, Škofja Loka

Nedelja, 20. 2.
09.30 Veleslalom – Stari vrh
Razglasitev rezultatov – Stari vrh

Leave a Comment